Til hovedinnhold

Ostegratinert blomkål og brokkoli med hvitløkskrutonger og nøtter

30 min
13 varer
2.3k
vegetar blomkaalgrateng

Dette er veggisversjonen av den gode, gamle retromiddagen vi alle husker og elsker: Ostegratinert blomkål med bacon.
- Jeg vet at det er lite som kan erstatte bacon hvis man elsker det (skyldig!), men jeg må si at sprø hvitløkskrutonger og ristede hasselnøtter som topping lett blir en ny favoritt, skriver matentusiast Maj-Britt Aagard i sin kokebok fylt med smakfulle vegetarretter.
Oppskriften er hentet fra boken: Kjøttfri mandag (Kagge Forlag) Foto: Matias Armand Jordal

Ingredienser

4
porsjoner
  • 1 stk blomkål, stor
  • 1 stk brokkoli, stor

ostesaus

  • 1 ss smør
  • 1 ss hvetemel
  • 5 dl melk
  • muskatnøtt, etter smak
  • salt og kvernet pepper
  • 150 g revet ost

Hvitløkskrutonger

  • olivenolje
  • 1 fedd hvitløk
  • 4 skive(r) brød, kuttet i terninger

topping

  • 50 g hasselnøtter, eller mandler
  • 50 g gresskarkjerner, ristede

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 1 stk blomkål, stor
  • 1 stk brokkoli, stor

ostesaus

  • 1 ss smør
  • 1 ss hvetemel
  • 5 dl melk
  • muskatnøtt, etter smak
  • salt og kvernet pepper
  • 150 g revet ost

Hvitløkskrutonger

  • olivenolje
  • 1 fedd hvitløk
  • 4 skive(r) brød, kuttet i terninger

topping

  • 50 g hasselnøtter, eller mandler
  • 50 g gresskarkjerner, ristede
Del blomkål og brokkoli i buketter og kok dem i tre minutter i godt saltet vann. Hell av vannet og sett dem til side.
LAG OSTESAUS: Smelt smøret i en kjele og tilsett melet. Hell i melken og visp godt så alle klumper forsvinner. Kok opp og la det koke godt mens du rører i et par minutter. Riv oppi muskatnøtt og smak til med salt og pepper. Rør inn halvparten av osten og la den smelte i sausen.
Ha blomkål og brokkoli i en ildfast form og fordel ostesausen over. Dryss resten av osten over og stek midt i ovnen på 200 grader i 20 minutter.
Lag krutonger mens gratengen står i ovnen. Varm opp olivenolje i en panne sammen med et helt, skrelt hvitløksfedd. Ha brødterningene i pannen og stek dem på middels varme til de er gylne og sprø. Det tar cirka fem minutter.
Ha nøttene og gresskarkjernene med i pannen de siste par minuttene.
Fjern hvitløksfeddet når krutongene er ferdige (jeg pleier å spise det, men så elsker jeg også hvitløk på alle måter).
Strø krutonger, nøtter og gresskarkjerner over den ferdige gratengen og server med nykokte poteter med salt på og litt olivenolje eller smør.
woman cooking

Bon appetit!

Del blomkål og brokkoli i buketter og kok dem i tre minutter i godt saltet vann. Hell av vannet og sett dem til side.
LAG OSTESAUS: Smelt smøret i en kjele og tilsett melet. Hell i melken og visp godt så alle klumper forsvinner. Kok opp og la det koke godt mens du rører i et par minutter. Riv oppi muskatnøtt og smak til med salt og pepper. Rør inn halvparten av osten og la den smelte i sausen.
Ha blomkål og brokkoli i en ildfast form og fordel ostesausen over. Dryss resten av osten over og stek midt i ovnen på 200 grader i 20 minutter.
Lag krutonger mens gratengen står i ovnen. Varm opp olivenolje i en panne sammen med et helt, skrelt hvitløksfedd. Ha brødterningene i pannen og stek dem på middels varme til de er gylne og sprø. Det tar cirka fem minutter.
Ha nøttene og gresskarkjernene med i pannen de siste par minuttene.
Fjern hvitløksfeddet når krutongene er ferdige (jeg pleier å spise det, men så elsker jeg også hvitløk på alle måter).
Strø krutonger, nøtter og gresskarkjerner over den ferdige gratengen og server med nykokte poteter med salt på og litt olivenolje eller smør.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?