Til hovedinnhold

Surdeigsbrød

16 h
5 varer
391
Surdeigsbrød
Simen Grytøyr/Vigmostad Bjørke

Er du klar for godt brød og et spennende lite prosjekt? Da bør du bake surdeigsbrød!

Dette surdeigsbrødet er en forenklet versjon av basisbrødet fra Casper Lugg og Martin Fjelds bakebok «Surdeig». Der er alle brødene bakt i fri form, men det er fordeler med å bake i form også. Du er blant annet ikke avhengig av å steke på steiner eller i gryte. Det er heller ikke de samme kravene til å bygge opp styrke i deigen, siden det ikke er nødvendig med kraftig ekspansjon under stekingen.

Formbrød er det perfekte sandwich-brødet, noe som er veldig praktisk hvis man har matpakker å smøre om morgenen. De tar her utgangspunkt i en ganske lav vannmengde i deigen, men hvis du vil ha et brød med en litt saftigere, blankere og mer åpen innmat, kan du ha i mer vann. Det gjør det litt vanskeligere å forme deigen på benken, men det er verdt å prøve når du føler deg klar for det. Pass alltid på at det er godt og lunt der du baker - gjerne 23-25 grader. 

Her får du oppskrift på surdeigsstarter.

Ingredienser

1
stk
  • 100 g surdeig, moden
  • 350 g vann, lunkent
  • 150 g sammalt hvete, eller spelt eller emmer
  • 350 g hvetemel, siktet
  • 10 g salt

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 100 g surdeig, moden
  • 350 g vann, lunkent
  • 150 g sammalt hvete, eller spelt eller emmer
  • 350 g hvetemel, siktet
  • 10 g salt
Hver bakeøkt begynner med at du lager en surdeig som modner over noen timer. Dette er en blanding med litt av starteren din og ferskt mel og vann.
Bland 40 gr starter, 30 gr fingerlunkent vann, 15 gr siktet hvete og 15 gr sammalt fin hvete. La surdeigen modnes i 2-4 timer, til du ser at den har svellet opp og lukter syrlig og sødmefullt.
Ha 350 gram fingerlunket vann i bollen med surdeig. Løs opp surdeigen i vannet med fingrene. Tilsett angitt mengde mel og bland til en jevn deig. Dekk til bollen og la deigen hvile i 1 time.
Mål opp angitt mengde salt og strø det over deigen. Bruk tommel og pekefinger til å knipe i deigen, slik at du skviser ut små baller i bollen. Gjør dette noen runder i bollen til du kjenner at den strammer seg og er litt tyngre å knipe i. Dekk til bollen og la deigen hvile i 30 minutter.
Dypp hånden i en skål med varmt vann. Kil den inn mellom deigen og bollen, ta tak i deigens underside, strekk den litt ut og brett den over mot motsatt side av bollen. Gjenta denne prosessen ved å jobbe deg rundt bollen, til du kjenner at deigen har spent seg ordentlig opp. Gjenta denne prosessen 3 ganger med 30 minutters mellomrom. Etter siste omgang lar du deigen hvile i 1 time.
Skrap deigen ut på et godt melet underlag. Ta tak i oversiden av deigen og brett over mot midten. Ta tak i venstre side av deigen og brett inn mot midten, så det samme med høyre side og til slutt undersiden. Rull så deigen over seg selv, slik at du ender opp med en oval form. Flytt deigen over i brødformen med skjøten ned, og la den heve i romtemperatur i 2 timer.
Sett deigen i kjøleskap over natten, eller 6-24 timer.
Forvarm ovnen på full styrke i minst 1 time, med en rist midt i ovnen og en solid bakeplate på nederste rist. Ha litt oppkokt vann klart.
Pensle overflaten av deigen med litt vann. Sett deigen på rist midt i ovnen og hell ca. 4 dl kokt vann på bakeplaten. Senk temperaturen til 250 grader og stek til brødet er mørkt gyllent, ca 40 minutter. Avkjøl brødet på rist.
woman cooking

Bon appetit!

Hver bakeøkt begynner med at du lager en surdeig som modner over noen timer. Dette er en blanding med litt av starteren din og ferskt mel og vann.
Bland 40 gr starter, 30 gr fingerlunkent vann, 15 gr siktet hvete og 15 gr sammalt fin hvete. La surdeigen modnes i 2-4 timer, til du ser at den har svellet opp og lukter syrlig og sødmefullt.
Ha 350 gram fingerlunket vann i bollen med surdeig. Løs opp surdeigen i vannet med fingrene. Tilsett angitt mengde mel og bland til en jevn deig. Dekk til bollen og la deigen hvile i 1 time.
Mål opp angitt mengde salt og strø det over deigen. Bruk tommel og pekefinger til å knipe i deigen, slik at du skviser ut små baller i bollen. Gjør dette noen runder i bollen til du kjenner at den strammer seg og er litt tyngre å knipe i. Dekk til bollen og la deigen hvile i 30 minutter.
Dypp hånden i en skål med varmt vann. Kil den inn mellom deigen og bollen, ta tak i deigens underside, strekk den litt ut og brett den over mot motsatt side av bollen. Gjenta denne prosessen ved å jobbe deg rundt bollen, til du kjenner at deigen har spent seg ordentlig opp. Gjenta denne prosessen 3 ganger med 30 minutters mellomrom. Etter siste omgang lar du deigen hvile i 1 time.
Skrap deigen ut på et godt melet underlag. Ta tak i oversiden av deigen og brett over mot midten. Ta tak i venstre side av deigen og brett inn mot midten, så det samme med høyre side og til slutt undersiden. Rull så deigen over seg selv, slik at du ender opp med en oval form. Flytt deigen over i brødformen med skjøten ned, og la den heve i romtemperatur i 2 timer.
Sett deigen i kjøleskap over natten, eller 6-24 timer.
Forvarm ovnen på full styrke i minst 1 time, med en rist midt i ovnen og en solid bakeplate på nederste rist. Ha litt oppkokt vann klart.
Pensle overflaten av deigen med litt vann. Sett deigen på rist midt i ovnen og hell ca. 4 dl kokt vann på bakeplaten. Senk temperaturen til 250 grader og stek til brødet er mørkt gyllent, ca 40 minutter. Avkjøl brødet på rist.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?