Til hovedinnhold

Dumpling: Gyoza med svinekjøtt

1 h 30 min
16 varer
730
Dumpling: Gyoza med svinekjøtt

Gyoza er den japanske varianten av dumplings. Gyoza fylles med kvernet kjøtt og grønnsaker, og blir både pannestekt og dampet i motsetning til vanlige dumplings som bare blir dampet. Dette gjør dem ekstra gode siden de er sprøstekte på den ene siden, myke på toppen og saftige inni. Det finnes mange forskjellige typer fyll, så her har jeg laget en klassisk variant med kvernet svinekjøtt og kinakål. Vil du lage vegetariske dumplings kan du bytte ut svinekjøtt med stekt sopp i steden for.

Bretteteknikken virker litt innviklet, men det er egentlig veldig enkelt. Man kommer fort inn i det, men det tar litt tid. Du får kjøpt gyozapapir på alle asiatiske markeder. Du finner det i fryseavdelingen. Store matvarebutikker kan også bestille det inn. 

Denne oppskriften gir ca 50 gyoza, og er nok til 4-5 personer. Gyoza dyppes i en salt og syrlig dipp, og spises egentlig som en smårett, eller barsnack. Det kan god serveres som en hovedrett sammen med en grønn salat.

Ingredienser

4
porsjoner
  • 4 ss olje
  • 50 stykker Gyozapapir
  • 0.5 stk kinakål
  • 2 ts salt
  • 300 g kjøttdeig av svin
  • 1 stk egg
  • 3 stykker hvitløksfedd
  • 4 stilker vårløk, bare det grønne!
  • 40 g ingefær
  • 1 stk grønn chili
  • 1 ts sesamolje
  • 1 ts honning, eller sukker

Dippsaus

  • 6 ss soyasaus
  • 3 ss riseddik
  • 0.5 stk lime
  • 1 ts honning, eller sukker
  • 1 ts chiliflak

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 4 ss olje
  • 50 stykker Gyozapapir
  • 0.5 stk kinakål
  • 2 ts salt
  • 300 g kjøttdeig av svin
  • 1 stk egg
  • 3 stykker hvitløksfedd
  • 4 stilker vårløk, bare det grønne!
  • 40 g ingefær
  • 1 stk grønn chili
  • 1 ts sesamolje
  • 1 ts honning, eller sukker

Dippsaus

  • 6 ss soyasaus
  • 3 ss riseddik
  • 0.5 stk lime
  • 1 ts honning, eller sukker
  • 1 ts chiliflak
Del kinakålen i to på tvers. Du skal bare bruke toppen av kålen. Kutt bladene i tynne strimler og legg dem over i et dørslag. Skyll kålen godt og dryss 2 ts salt over. La kålen ligge og renne av seg mens du lager klart resten av gyozafyllet.
Del kinakålen i to på tvers. Du skal bare bruke toppen av kålen. Kutt bladene i tynne strimler og legg dem over i et dørslag. Skyll kålen godt og dryss 2 ts salt over. La kålen ligge og renne av seg mens du lager klart resten av gyozafyllet.
Lag klar fyllet. Knekk egget i en stor bolle. Visp det sammen med sesamolje og honning/sukker. Finhakk hvitløk, chili og vårløk, men bruk bare den grønne delen av vårløken. Skrell ingefær på størrelse med et egg og finrasp det over i bollen.
Klem ut alt vannet av kinakålen og bland det sammen med fyllet. Bland godt sammen med svinekjøttdeigen. Elt det godt sammen med hendene til fyllet er en jevn, sammenhengende masse.
Klem ut alt vannet av kinakålen og bland det sammen med fyllet. Bland godt sammen med svinekjøttdeigen. Elt det godt sammen med hendene til fyllet er en jevn, sammenhengende masse.
Så til selve brettingen. Legg et gyozapapir flatt på en fjøl. Form en liten kule av fyllet med to teskjeer og plasser den på midten av papiret. Finn frem en liten bolle vann og stryk vann langs kanten på halve gyozapapiret. Brett papiret i to over fyllet og klem godt sammen på midten.
Så til selve brettingen. Legg et gyozapapir flatt på en fjøl. Form en liten kule av fyllet med to teskjeer og plasser den på midten av papiret. Finn frem en liten bolle vann og stryk vann langs kanten på halve gyozapapiret. Brett papiret i to over fyllet og klem godt sammen på midten.
Plukk opp gyozaen og hold den i venstre hånd mens du bretter inn små fliker med den andre hånden fra midten og ut på hver side. Klem brettene inn på toppen til hele gyozaen er forseglet. Jeg anbefaler å ta en titt på youtube for proff fremgangsmåte på dette om du er i tvil!
Plukk opp gyozaen og hold den i venstre hånd mens du bretter inn små fliker med den andre hånden fra midten og ut på hver side. Klem brettene inn på toppen til hele gyozaen er forseglet. Jeg anbefaler å ta en titt på youtube for proff fremgangsmåte på dette om du er i tvil!
Brett ferdig alle gyozaene før du begynner på stekingen. Stek i to eller tre omganger avhengig av hvor stor stekepanne du har. Varm opp 2 ss nøytral olje i en stekepanne på høy temperatur og legg gyozane oppi med brettekanten opp. La dem steke i et par minutter til de blir gylne på undersiden. Skru da ned temperaturen til laveste og hell på 1/2 dl vann og sett på lokk. La gyozaen dampe ferdig i et par minutter under lokk. Sjekk om fyllet er ferdigkokt ved å dele en i to.
Brett ferdig alle gyozaene før du begynner på stekingen. Stek i to eller tre omganger avhengig av hvor stor stekepanne du har. Varm opp 2 ss nøytral olje i en stekepanne på høy temperatur og legg gyozane oppi med brettekanten opp. La dem steke i et par minutter til de blir gylne på undersiden. Skru da ned temperaturen til laveste og hell på 1/2 dl vann og sett på lokk. La gyozaen dampe ferdig i et par minutter under lokk. Sjekk om fyllet er ferdigkokt ved å dele en i to.
Mens gyozaene dampes ferdig lager du dippingsausen ved å vispe sammen soyasaus, riseddik, sesamolje, saften fra 1/2 lime, honning eller sukker og chiliflak.
Server varme gyoza sammen med dippingsausen, litt finhakket vårløk og gjerne en grønn salat. Lager du for mange gyoza kan de fryses ned rå, så er det bare å steke og dampe dem som vanlig ved en senere anledning.
Server varme gyoza sammen med dippingsausen, litt finhakket vårløk og gjerne en grønn salat. Lager du for mange gyoza kan de fryses ned rå, så er det bare å steke og dampe dem som vanlig ved en senere anledning.
woman cooking

Bon appetit!

Del kinakålen i to på tvers. Du skal bare bruke toppen av kålen. Kutt bladene i tynne strimler og legg dem over i et dørslag. Skyll kålen godt og dryss 2 ts salt over. La kålen ligge og renne av seg mens du lager klart resten av gyozafyllet.
Del kinakålen i to på tvers. Du skal bare bruke toppen av kålen. Kutt bladene i tynne strimler og legg dem over i et dørslag. Skyll kålen godt og dryss 2 ts salt over. La kålen ligge og renne av seg mens du lager klart resten av gyozafyllet.
Lag klar fyllet. Knekk egget i en stor bolle. Visp det sammen med sesamolje og honning/sukker. Finhakk hvitløk, chili og vårløk, men bruk bare den grønne delen av vårløken. Skrell ingefær på størrelse med et egg og finrasp det over i bollen.
Klem ut alt vannet av kinakålen og bland det sammen med fyllet. Bland godt sammen med svinekjøttdeigen. Elt det godt sammen med hendene til fyllet er en jevn, sammenhengende masse.
Klem ut alt vannet av kinakålen og bland det sammen med fyllet. Bland godt sammen med svinekjøttdeigen. Elt det godt sammen med hendene til fyllet er en jevn, sammenhengende masse.
Så til selve brettingen. Legg et gyozapapir flatt på en fjøl. Form en liten kule av fyllet med to teskjeer og plasser den på midten av papiret. Finn frem en liten bolle vann og stryk vann langs kanten på halve gyozapapiret. Brett papiret i to over fyllet og klem godt sammen på midten.
Så til selve brettingen. Legg et gyozapapir flatt på en fjøl. Form en liten kule av fyllet med to teskjeer og plasser den på midten av papiret. Finn frem en liten bolle vann og stryk vann langs kanten på halve gyozapapiret. Brett papiret i to over fyllet og klem godt sammen på midten.
Plukk opp gyozaen og hold den i venstre hånd mens du bretter inn små fliker med den andre hånden fra midten og ut på hver side. Klem brettene inn på toppen til hele gyozaen er forseglet. Jeg anbefaler å ta en titt på youtube for proff fremgangsmåte på dette om du er i tvil!
Plukk opp gyozaen og hold den i venstre hånd mens du bretter inn små fliker med den andre hånden fra midten og ut på hver side. Klem brettene inn på toppen til hele gyozaen er forseglet. Jeg anbefaler å ta en titt på youtube for proff fremgangsmåte på dette om du er i tvil!
Brett ferdig alle gyozaene før du begynner på stekingen. Stek i to eller tre omganger avhengig av hvor stor stekepanne du har. Varm opp 2 ss nøytral olje i en stekepanne på høy temperatur og legg gyozane oppi med brettekanten opp. La dem steke i et par minutter til de blir gylne på undersiden. Skru da ned temperaturen til laveste og hell på 1/2 dl vann og sett på lokk. La gyozaen dampe ferdig i et par minutter under lokk. Sjekk om fyllet er ferdigkokt ved å dele en i to.
Brett ferdig alle gyozaene før du begynner på stekingen. Stek i to eller tre omganger avhengig av hvor stor stekepanne du har. Varm opp 2 ss nøytral olje i en stekepanne på høy temperatur og legg gyozane oppi med brettekanten opp. La dem steke i et par minutter til de blir gylne på undersiden. Skru da ned temperaturen til laveste og hell på 1/2 dl vann og sett på lokk. La gyozaen dampe ferdig i et par minutter under lokk. Sjekk om fyllet er ferdigkokt ved å dele en i to.
Mens gyozaene dampes ferdig lager du dippingsausen ved å vispe sammen soyasaus, riseddik, sesamolje, saften fra 1/2 lime, honning eller sukker og chiliflak.
Server varme gyoza sammen med dippingsausen, litt finhakket vårløk og gjerne en grønn salat. Lager du for mange gyoza kan de fryses ned rå, så er det bare å steke og dampe dem som vanlig ved en senere anledning.
Server varme gyoza sammen med dippingsausen, litt finhakket vårløk og gjerne en grønn salat. Lager du for mange gyoza kan de fryses ned rå, så er det bare å steke og dampe dem som vanlig ved en senere anledning.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?