Til hovedinnhold

Ankerstokk

1 h
9 varer
75
Ankerstokk

Ankerstokken har også vært solgt i en del varianter som er fjernt fra originalen – den skal ikke være luftig som et kneippbrød, men et kompakt og saftig rugbrød.
For god ankerstokk bør du sette surdeig et par dager i forveien – og det fineste er om du tar vare på en stamme i surdeigen, en liten klump som du blander i din neste surdeig. Da utvikler du din egen bakteriekultur og dermed ditt distinkt eget rugbrød.
Kilde: Adresseavisen. Foto: Terje Visnes

Ingredienser

8
porsjoner
  • 125 g hvetemel
  • 125 g sammalt rug, fint
  • 1 ts sukker
  • 1 ts tørrgjær
  • 2 dl vann

Hoveddeig

  • 0.5 l vann
  • 2 ts salt
  • 50 g sirup
  • 1 pakke tørrgjær
  • 400 g hvetemel
  • 400 g sammalt rug, grovt
  • 275 g sammalt hvete
  • 25 g maltekstrakt

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 125 g hvetemel
  • 125 g sammalt rug, fint
  • 1 ts sukker
  • 1 ts tørrgjær
  • 2 dl vann

Hoveddeig

  • 0.5 l vann
  • 2 ts salt
  • 50 g sirup
  • 1 pakke tørrgjær
  • 400 g hvetemel
  • 400 g sammalt rug, grovt
  • 275 g sammalt hvete
  • 25 g maltekstrakt
Elt sammen til bløt deig.
La stå på kjøkkenbenken og surne, helst i to dager.

Hoveddeig

Bland surdeigen med resten av ingrediensene og kjør i kjøkkenmaskin.
Elt godt til smidig deig.
Del i tre eller fire klumper.
La hvile på kjøkkenbenken et kvarters tid.
Bak ut brødene og legg på smurt stekeplate, med et par centimeters mellomrom.
La stå i en times tid og heve, så «vokser de seg sammen».
Stek på 190 grader i 45 minutter, ha gjerne vann i ildfast skål nederst i ovnen.
Skru opp varmen til 220 grader og stek i 10–15 minutter til.
La hvile minst et kvarters tid før du skjærer i brødene.
woman cooking

Bon appetit!

Elt sammen til bløt deig.
La stå på kjøkkenbenken og surne, helst i to dager.

Hoveddeig

Bland surdeigen med resten av ingrediensene og kjør i kjøkkenmaskin.
Elt godt til smidig deig.
Del i tre eller fire klumper.
La hvile på kjøkkenbenken et kvarters tid.
Bak ut brødene og legg på smurt stekeplate, med et par centimeters mellomrom.
La stå i en times tid og heve, så «vokser de seg sammen».
Stek på 190 grader i 45 minutter, ha gjerne vann i ildfast skål nederst i ovnen.
Skru opp varmen til 220 grader og stek i 10–15 minutter til.
La hvile minst et kvarters tid før du skjærer i brødene.
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?