Ankerstokk
1 h
9 varer
75
Ankerstokken har også vært solgt i en del varianter som er fjernt fra originalen – den skal ikke være luftig som et kneippbrød, men et kompakt og saftig rugbrød.
For god ankerstokk bør du sette surdeig et par dager i forveien – og det fineste er om du tar vare på en stamme i surdeigen, en liten klump som du blander i din neste surdeig. Da utvikler du din egen bakteriekultur og dermed ditt distinkt eget rugbrød.
Kilde: Adresseavisen. Foto: Terje Visnes
Ingredienser
8
porsjoner
- 125 g hvetemel
- 125 g sammalt rug, fint
- 1 ts sukker
- 1 ts tørrgjær
- 2 dl vann
Hoveddeig
- 0.5 l vann
- 2 ts salt
- 50 g sirup
- 1 pakke tørrgjær
- 400 g hvetemel
- 400 g sammalt rug, grovt
- 275 g sammalt hvete
- 25 g maltekstrakt
Slik gjør du:
Unngå at skjermen går i dvale
- 125 g hvetemel
- 125 g sammalt rug, fint
- 1 ts sukker
- 1 ts tørrgjær
- 2 dl vann
Hoveddeig
- 0.5 l vann
- 2 ts salt
- 50 g sirup
- 1 pakke tørrgjær
- 400 g hvetemel
- 400 g sammalt rug, grovt
- 275 g sammalt hvete
- 25 g maltekstrakt
Elt sammen til bløt deig.
La stå på kjøkkenbenken og surne, helst i to dager.
Hoveddeig
Bland surdeigen med resten av ingrediensene og kjør i kjøkkenmaskin.
Elt godt til smidig deig.
Del i tre eller fire klumper.
La hvile på kjøkkenbenken et kvarters tid.
Bak ut brødene og legg på smurt stekeplate, med et par centimeters mellomrom.
La stå i en times tid og heve, så «vokser de seg sammen».
Stek på 190 grader i 45 minutter, ha gjerne vann i ildfast skål nederst i ovnen.
Skru opp varmen til 220 grader og stek i 10–15 minutter til.
La hvile minst et kvarters tid før du skjærer i brødene.

Bon appetit!
Elt sammen til bløt deig.
La stå på kjøkkenbenken og surne, helst i to dager.
Hoveddeig
Bland surdeigen med resten av ingrediensene og kjør i kjøkkenmaskin.
Elt godt til smidig deig.
Del i tre eller fire klumper.
La hvile på kjøkkenbenken et kvarters tid.
Bak ut brødene og legg på smurt stekeplate, med et par centimeters mellomrom.
La stå i en times tid og heve, så «vokser de seg sammen».
Stek på 190 grader i 45 minutter, ha gjerne vann i ildfast skål nederst i ovnen.
Skru opp varmen til 220 grader og stek i 10–15 minutter til.
La hvile minst et kvarters tid før du skjærer i brødene.