Til hovedinnhold

Enkel postei

1 h
9 varer
11
Enkel postei

Det er vanskelig for de fleste nordmenn av min generasjon å forstå at leverpostei kan være festmat. Reiser du i Frankrike eller Danmark – eller kikker i en kokebok fra etterkrigstiden – vil du oppdage en postei-kult uten like. Jeg har sett franskmenn sette seg til bords foran en god postei med samme blikk i øynene som en vestlending foran årets første pinnekjøttmåltid sier matskribent Erik Halvorsen.
En postei (med eller uten lever) bakes vanligvis i ovnen i vannbad. Med kjøkkenmaskin finnes det imidlertid en mye enklere måte å lage leverpostei på.
Kilde: Bergens Tidende. Foto: Thor Brødreskift

Ingredienser

8
porsjoner
  • 2 løk
  • 200 g sideflesk
  • 2 hvitløksfedd
  • sherry
  • 500 g lammelever
  • 1 ts timian
  • 0.5 ts allehånde, malt
  • 2 ts pepper
  • salt

Slik gjør du:

Behold skjermen på mens du lager mat
  • 2 løk
  • 200 g sideflesk
  • 2 hvitløksfedd
  • sherry
  • 500 g lammelever
  • 1 ts timian
  • 0.5 ts allehånde, malt
  • 2 ts pepper
  • salt
Løk og sideflesk skjæres i tynne skiver og stekes blankt i en romslig gryte.
Ha i presset hvitløk, og opptil 1 dl sherry og 2 ss brandy, og la småkoke fem minutter med lokket på snei.
Hvis du ikke har noen polvarer å spandere, bør du finne en annen oppskrift å følge – det finnes mange forskjellige vin-, kraft- og krydderkombinasjoner å bruke.
Nå tilsetter du krydderne og lammeleveren skåret i tynne skiver.
La putre rundt 5 minutter, og rør ofte slik at alt blir jevnt kokt.
Spe eventuelt med bitte litt vann hvis massen begynner å koke tørr.
Sjekk om leveren er ferdig (pass på så den ikke blir overkokt!), og kjør massen i kjøkkenmaskin med kniv.
Smak til med salt.
Posteien kan godt lages en dag eller to i forveien; da blir smaken rundere.
Serveres med sylteagurk, eventuelt syltet gresskar eller rødbet, med nybakt brød og med en smaksrik salat, f.eks. romano-, frisée- og hodesalat, stangselleri, rødløk i syltynne skiver, revet gulrot, bladpersille, kalamata-olivener.
woman cooking

Bon appetit!

Løk og sideflesk skjæres i tynne skiver og stekes blankt i en romslig gryte.
Ha i presset hvitløk, og opptil 1 dl sherry og 2 ss brandy, og la småkoke fem minutter med lokket på snei.
Hvis du ikke har noen polvarer å spandere, bør du finne en annen oppskrift å følge – det finnes mange forskjellige vin-, kraft- og krydderkombinasjoner å bruke.
Nå tilsetter du krydderne og lammeleveren skåret i tynne skiver.
La putre rundt 5 minutter, og rør ofte slik at alt blir jevnt kokt.
Spe eventuelt med bitte litt vann hvis massen begynner å koke tørr.
Sjekk om leveren er ferdig (pass på så den ikke blir overkokt!), og kjør massen i kjøkkenmaskin med kniv.
Smak til med salt.
Posteien kan godt lages en dag eller to i forveien; da blir smaken rundere.
Serveres med sylteagurk, eventuelt syltet gresskar eller rødbet, med nybakt brød og med en smaksrik salat, f.eks. romano-, frisée- og hodesalat, stangselleri, rødløk i syltynne skiver, revet gulrot, bladpersille, kalamata-olivener.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?