Til hovedinnhold

Ovnsstekt sursteik

1 h
14 varer
62
Ovnsstekt sursteik

Denne lokale tradisjonsretten fra Rogaland trenger minst én uke i surmelk, helst ti dager syns blodfansen. Husk at kjøttet blir mørt, så velg gjerne kokestykker som høyrygg.
Kilde: Stavanger Aftenblad

Ingredienser

8
porsjoner
  • 2.5 kg stek, okse
  • 2 l kulturmelk
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1 løk
  • 0.5 purreløk
  • 1 gulrot
  • 0.5 sellerirot
  • 1 laurbærblad
  • smør
  • kraft
  • kremfløte
  • maizenna
  • salt og kvernet pepper

Slik gjør du:

  • 2.5 kg stek, okse
  • 2 l kulturmelk
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1 løk
  • 0.5 purreløk
  • 1 gulrot
  • 0.5 sellerirot
  • 1 laurbærblad
  • smør
  • kraft
  • kremfløte
  • maizenna
  • salt og kvernet pepper
Legg kjøttet i et kar og dekk med kulturmelk. Eller gjør klar en dobbel, stor plastpose og putt steika oppi. Hell melka i posen og snu jevnlig.
La gjerne karet eller plastposen ligge i romtemperatur for å få syrningsprosessen i gang, før du fortsetter mørningen i kjøleskapet 8-14 dager.
Tørk kulturmelka av steika før bruning.
Krydre med salt og pepper og brun den godt i smør i jerngryte eller panne.
Stek med grønnsaker og krydder.
Ha kjøtt og grønnsaker i en stor gryte eller stekeovnspanne. Hell på kraft eller vann og stek nederst i ovnen ved 150 grader til termometeret viser rundt 68 grader.
For en surret steik på 2-3 kg vil det ta cirka 3 – 3 1/2 time.
Ta ut steika og la den hvile i 20 minutter før den skjæres i fine skiver.
Saus: Sil steikekraften over i en kasserolle. Kok opp.
Spe med fløte. La sausen koke til den tykner. Jevne eventuelt med litt maizena eller hvetemel utrørt i kaldt vann.
Blir sausen for lys, kan du jukse med litt sukkerkulør.
Smak til med salt og pepper.
Tilbehøret til sursteik er dels obligatorisk, dels familietilpasset: Rørte tyttebær, syltet gresskar, halve hermetiske pærer med ripsgelé, syltet rødbete, agurksalat, blomkål, gulrøtter, grønn ertestuing og waldorfsalat. Ved siden av melne poteter og fløtesaus selvsagt.
woman cooking

Bon appetit!

Legg kjøttet i et kar og dekk med kulturmelk. Eller gjør klar en dobbel, stor plastpose og putt steika oppi. Hell melka i posen og snu jevnlig.
La gjerne karet eller plastposen ligge i romtemperatur for å få syrningsprosessen i gang, før du fortsetter mørningen i kjøleskapet 8-14 dager.
Tørk kulturmelka av steika før bruning.
Krydre med salt og pepper og brun den godt i smør i jerngryte eller panne.
Stek med grønnsaker og krydder.
Ha kjøtt og grønnsaker i en stor gryte eller stekeovnspanne. Hell på kraft eller vann og stek nederst i ovnen ved 150 grader til termometeret viser rundt 68 grader.
For en surret steik på 2-3 kg vil det ta cirka 3 – 3 1/2 time.
Ta ut steika og la den hvile i 20 minutter før den skjæres i fine skiver.
Saus: Sil steikekraften over i en kasserolle. Kok opp.
Spe med fløte. La sausen koke til den tykner. Jevne eventuelt med litt maizena eller hvetemel utrørt i kaldt vann.
Blir sausen for lys, kan du jukse med litt sukkerkulør.
Smak til med salt og pepper.
Tilbehøret til sursteik er dels obligatorisk, dels familietilpasset: Rørte tyttebær, syltet gresskar, halve hermetiske pærer med ripsgelé, syltet rødbete, agurksalat, blomkål, gulrøtter, grønn ertestuing og waldorfsalat. Ved siden av melne poteter og fløtesaus selvsagt.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?