Til hovedinnhold

Helstekt kylling med urtesmør og søtpoteter

1 h 30 min
9 varer
1.2k
Helstekt kylling med urtesmør og søtpoteter

Når du skal helsteke kylling er et godt tips å fylle hjemmelaget urtesmør inn mellom skinnet og brystet. Det magre brystet får dermed god smøring under stekingen og resultatet blir saftig og kjempegodt. 

I denne oppskriften har jeg laget timian- og hvitløksmør; og serverer kyllingen sammen med ovnsstekte søtpoteter og rødløk. 

Ingredienser

4
porsjoner
  • 1 stk kylling, omtrent 1,5 kilo
  • 150 g smør, romtemperert
  • 2 fedd hvitløk, most eller finhakket
  • 2 ss timian, pluss litt ekstra til steking
  • 1 stk sitron
  • 2 stk rødløk
  • 1 kg søtpotet
  • salt og kvernet pepper
  • olivenolje

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 1 stk kylling, omtrent 1,5 kilo
  • 150 g smør, romtemperert
  • 2 fedd hvitløk, most eller finhakket
  • 2 ss timian, pluss litt ekstra til steking
  • 1 stk sitron
  • 2 stk rødløk
  • 1 kg søtpotet
  • salt og kvernet pepper
  • olivenolje
Skyll kyllingen i kaldt vann (innvendig og utvendig), klapp den tørr med kjøkkenpapir.
Bland sammen smør, hvitløk, timian, revet skall av hele sitronen og saften fra halve. Bruk fingrene og lag en lomme mellom skinnet og brystet på kyllingen. Vær forsiktig så det ikke blir hull i skinnet. Fyll urtesmøret inn i lommen og klem det godt innover. Gni hele kyllingen inn med litt olje og krydre godt med salt og kvernet pepper.
Skrell og del rødløk og søtpoteter i jevne biter eller kløfter. Legg grønnsakene over i en passende langpanne. Drypp over litt olje, krydre med salt og pepper og vend alt godt sammen.
Rydd plass i midten av langpannen og legg i kyllingen (- med brystet opp). Press over resten av sitronen og legg de to halve sitronene inn i kyllingen (eller del dem i grove biter og legg bitene litt rundt omkring). Fordel noen ekstra timiankvaster over kyllingen og grønnsakene.
Stek kyllingen ved 180 grader i omtrent en time, kyllingen er ferdig når kjøttsaften fra lårene er «klar». Vend litt rundt på grønnsakene underveis og øs stekesjyen over kyllingen. La kyllingen hvile i 10-20 minutter før servering.
woman cooking

Bon appetit!

Skyll kyllingen i kaldt vann (innvendig og utvendig), klapp den tørr med kjøkkenpapir.
Bland sammen smør, hvitløk, timian, revet skall av hele sitronen og saften fra halve. Bruk fingrene og lag en lomme mellom skinnet og brystet på kyllingen. Vær forsiktig så det ikke blir hull i skinnet. Fyll urtesmøret inn i lommen og klem det godt innover. Gni hele kyllingen inn med litt olje og krydre godt med salt og kvernet pepper.
Skrell og del rødløk og søtpoteter i jevne biter eller kløfter. Legg grønnsakene over i en passende langpanne. Drypp over litt olje, krydre med salt og pepper og vend alt godt sammen.
Rydd plass i midten av langpannen og legg i kyllingen (- med brystet opp). Press over resten av sitronen og legg de to halve sitronene inn i kyllingen (eller del dem i grove biter og legg bitene litt rundt omkring). Fordel noen ekstra timiankvaster over kyllingen og grønnsakene.
Stek kyllingen ved 180 grader i omtrent en time, kyllingen er ferdig når kjøttsaften fra lårene er «klar». Vend litt rundt på grønnsakene underveis og øs stekesjyen over kyllingen. La kyllingen hvile i 10-20 minutter før servering.
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?