Til hovedinnhold

Sodd

1 h
13 varer
24
Sodd

Først var det suppe, så var det sodd», synger Hans Rotmo i en minneverdig beretning fra en trøndersk fest. Og sodd er ganske visst ikke suppe, det er heller ikke en gryte. Det er sodd.
Sodd betyr vel å syde. Og det kan den gjøre i timevis, men ikke koke. Jeg vet ikke hvor viktig akkurat det er, men det kan jo være show å holde på reglene,


Kilde: Adresseavisen. Foto: Trond Sørås

Ingredienser

8
porsjoner
  • 1.8 l oksekraft
  • 0.5 ts muskatnøtt, revet
  • 2 ts malt ingefær
  • 500 g sauekjøtt
  • 400 g gulrot
  • 800 g poteter

Kjøttboller

  • 250 g storfekjøtt
  • 250 g lammekjøttdeig
  • helmelk
  • potetmel
  • muskatnøtt
  • pepper
  • malt ingefær
  • fløte
  • fingersalt

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 1.8 l oksekraft
  • 0.5 ts muskatnøtt, revet
  • 2 ts malt ingefær
  • 500 g sauekjøtt
  • 400 g gulrot
  • 800 g poteter

Kjøttboller

  • 250 g storfekjøtt
  • 250 g lammekjøttdeig
  • helmelk
  • potetmel
  • muskatnøtt
  • pepper
  • malt ingefær
  • fløte
  • fingersalt
Renskjær kjøttet og skjær i terninger.
Kok opp kraft, skum av fett. Sil av gjennom klede eller kjøkkenhåndkle (pass på at det ikke smaker såpe).
Krydre med muskat og 1 ts ingefær. La kjøttet trekke i kraften i en times tid. Skum av fra tid til annen.
Kok poteter og gulrøtter ved siden av og tilsett soddet før servering. Eller du kan ha skivene av potet og gulrøtter oppi mot slutten av sydingen.
Slipp kjøttboller oppi den kokende kraften, én av gangen, og la dem trekke i 5-10 minutter før du serverer.
Sodd betyr å syde, det er derfor viktig at vannet er skikkelig, skikkelig varmt, men at det ikke koker - om ikke annet så for å opprettholde tradisjonen.
Lag kjøttboller.
Er du tradisjonalist, mal kjøttet sammen 14 ganger, de siste 12 gangene tilsatt salt.
Bland malt kjøtt, melk og fløte. Jeg liker å krydre kjøttbollene litt med muskat, ingefær og pepper.
Bland inn potetmel.
Lag en prøvebolle ved å forme farsen til en liten ball og slippe den i kokende kraft.
Stivner den ikke i den kokende kraften, kan du med fordel røre inn mer potetmel.
woman cooking

Bon appetit!

Renskjær kjøttet og skjær i terninger.
Kok opp kraft, skum av fett. Sil av gjennom klede eller kjøkkenhåndkle (pass på at det ikke smaker såpe).
Krydre med muskat og 1 ts ingefær. La kjøttet trekke i kraften i en times tid. Skum av fra tid til annen.
Kok poteter og gulrøtter ved siden av og tilsett soddet før servering. Eller du kan ha skivene av potet og gulrøtter oppi mot slutten av sydingen.
Slipp kjøttboller oppi den kokende kraften, én av gangen, og la dem trekke i 5-10 minutter før du serverer.
Sodd betyr å syde, det er derfor viktig at vannet er skikkelig, skikkelig varmt, men at det ikke koker - om ikke annet så for å opprettholde tradisjonen.
Lag kjøttboller.
Er du tradisjonalist, mal kjøttet sammen 14 ganger, de siste 12 gangene tilsatt salt.
Bland malt kjøtt, melk og fløte. Jeg liker å krydre kjøttbollene litt med muskat, ingefær og pepper.
Bland inn potetmel.
Lag en prøvebolle ved å forme farsen til en liten ball og slippe den i kokende kraft.
Stivner den ikke i den kokende kraften, kan du med fordel røre inn mer potetmel.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?