Til hovedinnhold

Sticky buns

3 h 30 min
14 varer
328
Sticky buns

Disse klissete kanelbollene er amerikanernes syndige versjon av kanelsnurrer. Mens de tradisjonelle, norske snurrene ydmykt frister med smør, sukker og kanel i svingene, mesker amerikanske sticky buns seg med masse deilig karamellsaus i bakeformen mens de stekes. Og til alt overmål overøses snurrene med mer karamellsaus når de kommer rykende varme ut av ovnen, slik at karamellen trekker inn i mellom snurrene, som nå blir herlig klissete og proppfulle av syndige og smakfulle kalorier. I karamellsausen er det her brukt finrevet skall fra en av julens klementiner som ble til overs. Det gir sausen en frisk og god smak, men om du ikke har klementiner liggende, kan du gjerne bruke appelsinskall.

Om du vil forberede snurrene dagen i forveien, kan du lage deigen ferdig uten heving, for så å sette den i kjøleskap til dagen etter. Sett deigen til heving i 2,5 timer før den kjevles ut og dekkes av fyll. Hvis du vil lage snurrene ferdig, slik at de er helt klare til steking, settes bakeformen med karamell og snurrer i kjøleskap før heving. Snurrene tas ut av kjøleskapet dagen etter og settes til heving på et lunt sted i 2,5 timer før steking. Resten av karamellsausen kan dekkes til og oppbevares i romtemperatur til dagen etter. Den kan varmes noen sekunder i mirkobølgeovn, slik at den blir lettere å helle over snurrene etter steking.

Ingredienser

9
porsjoner
  • 2 dl helmelk
  • 5 ss sukker
  • 1 pakke tørrgjær
  • 2 stykker egg, romtempererte
  • 350 g hvetemel
  • 0.5 ts salt
  • 115 g smør, romtemperert, i biter

Karamellsaus

  • 120 g smør
  • 120 g brunt sukker
  • 2 dl kremfløte
  • 0.5 dl honning
  • 1 klype salt
  • 1 stk klementin, finrevet skall
  • 1 håndfull pekannøtter, grovhakket

Fyll til snurrene

  • 120 g smør, romtemperert
  • 80 g brunt sukker
  • 1 ts kanel
  • 0.5 ts muskatnøtt, malt
  • 1 klype salt

Til pensling

  • 1 stk egg, pisket sammen med 0,5 ts vann

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 2 dl helmelk
  • 5 ss sukker
  • 1 pakke tørrgjær
  • 2 stykker egg, romtempererte
  • 350 g hvetemel
  • 0.5 ts salt
  • 115 g smør, romtemperert, i biter

Karamellsaus

  • 120 g smør
  • 120 g brunt sukker
  • 2 dl kremfløte
  • 0.5 dl honning
  • 1 klype salt
  • 1 stk klementin, finrevet skall
  • 1 håndfull pekannøtter, grovhakket

Fyll til snurrene

  • 120 g smør, romtemperert
  • 80 g brunt sukker
  • 1 ts kanel
  • 0.5 ts muskatnøtt, malt
  • 1 klype salt

Til pensling

  • 1 stk egg, pisket sammen med 0,5 ts vann
Varm melken i en liten kasserolle, til den blir fingervarm.
Rør inn en spiseskje sukker og strø over gjæren. La stå i fem minutter, til gjæren begynner å boble. Rør eggene inn i melkeblandingen.
I bollen på en kjøkkenmaskin med eltekrok blandes mel, salt og resten av sukkeret sammen. Elt inn melkeblandingen.
Tilsett smøret bit for bit mens maskinen går. Fortsett å elte i fem minutter til deigen er glatt og blank. Tilsett mer mel om deigen kjennes for bløt.
La deigen heve i halvannen time.
Mens deigen hever lager du karamellsaus. Begynn med å smelte smøret til karamellsausen over medium varme i en kjele. Rør inn brunt sukker, fløte, honning, salt og sitrusskall.
La blandingen koke opp, reduser varmen og la blandingen småkoke i fem minutter, til karamellen er tykk og gyllenbrun.
Hell halvparten av karamellsausen i bakeformen du bruker, vend rundt på formen slik at også sidene blir dekket av et tynt lag karamell. Strø en liten nevne hakkede nøtter over bunnen av formen.
Lag fyllet til snurrene ved å vispe sammen smør, sukker, kanel, muskat og salt i en kjøkkenmaskin til det blir en luftig blanding.
Kjevle ut deigen til et en centimeter tykt rektangel på et melet underlag. Bre fyllet ut over deigen. Bruk en spatula eller en slikkepott til å stryke fyllet jevnt utover deigen.
Ta tak i den langsiden av deigen som er nærmest deg, og rull deigen sammen til en stram rull.
Bruk en skarp kniv til å skjære ni snurrer på tre-fire centimete. Endestykkene kan du steke for seg selv. Legg snurrene i bakeformen og sett til heving i en time.
Pensle snurrene med egget. Stek dem midt i oven på 175 grader i 40-45 minutter. Legg over et stykke aluminiumsfolie mot slutten av steketiden dersom snurrene blir for brune.
Når snurrene kommer ut av ovnen, helles resten av karamellsausen over. Dryss over resten av de hakkede nøttene. Snurrene smaker best når de er varme, eller i hvert fall litt lune.
woman cooking

Bon appetit!

Varm melken i en liten kasserolle, til den blir fingervarm.
Rør inn en spiseskje sukker og strø over gjæren. La stå i fem minutter, til gjæren begynner å boble. Rør eggene inn i melkeblandingen.
I bollen på en kjøkkenmaskin med eltekrok blandes mel, salt og resten av sukkeret sammen. Elt inn melkeblandingen.
Tilsett smøret bit for bit mens maskinen går. Fortsett å elte i fem minutter til deigen er glatt og blank. Tilsett mer mel om deigen kjennes for bløt.
La deigen heve i halvannen time.
Mens deigen hever lager du karamellsaus. Begynn med å smelte smøret til karamellsausen over medium varme i en kjele. Rør inn brunt sukker, fløte, honning, salt og sitrusskall.
La blandingen koke opp, reduser varmen og la blandingen småkoke i fem minutter, til karamellen er tykk og gyllenbrun.
Hell halvparten av karamellsausen i bakeformen du bruker, vend rundt på formen slik at også sidene blir dekket av et tynt lag karamell. Strø en liten nevne hakkede nøtter over bunnen av formen.
Lag fyllet til snurrene ved å vispe sammen smør, sukker, kanel, muskat og salt i en kjøkkenmaskin til det blir en luftig blanding.
Kjevle ut deigen til et en centimeter tykt rektangel på et melet underlag. Bre fyllet ut over deigen. Bruk en spatula eller en slikkepott til å stryke fyllet jevnt utover deigen.
Ta tak i den langsiden av deigen som er nærmest deg, og rull deigen sammen til en stram rull.
Bruk en skarp kniv til å skjære ni snurrer på tre-fire centimete. Endestykkene kan du steke for seg selv. Legg snurrene i bakeformen og sett til heving i en time.
Pensle snurrene med egget. Stek dem midt i oven på 175 grader i 40-45 minutter. Legg over et stykke aluminiumsfolie mot slutten av steketiden dersom snurrene blir for brune.
Når snurrene kommer ut av ovnen, helles resten av karamellsausen over. Dryss over resten av de hakkede nøttene. Snurrene smaker best når de er varme, eller i hvert fall litt lune.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?