Til hovedinnhold

Fiskegrateng med søtpotetmos og råkostsalat

2 h 30 min
20 varer
442
Fiskegrateng med søtpotetmos og råkostsalat
Anne Cathrine Gulbrandsen/Enestående mat

La fiskegrateng med søtpotetmos og råkostsalat bli en del av adventskosen! Det er lite som er bedre enn hjemmelaget fiskegrateng, og det er lite som skal til for å gjøre den tradisjonelle retten litt mer julete.

Her får du matblogger Anne Cathrine Gulbrandsen sin variant med søtpotetmos og råkostsalat. Hun har brukt malt stjerneanis i gratengen, for å få det lille hintet av anis. Sammen med syrlig appelsinskall får fiskegratengen da gode smaker som minner om jul. Liker du ikke anis, kan du bruke muskatnøtt i stedet.

Topp det hele med søt og kremet søtpotetmos!

Oppskrift: Matblogger Anne Cathrine Gulbrandsen/Enestående mat

Ingredienser

4
porsjoner
  • 600 g torskefilet
  • 100 g erter
  • strøkavring

Søtpotetmos

  • 600 g søtpotet
  • 2 fedd hvitløk
  • 1.5 ss smør
  • 1.5 ss melk
  • salt
  • pepper

Hvit saus

  • 45 g smør
  • 60 g hvetemel
  • 4 dl lettmelk
  • 0.5 ts stjerneanis
  • 1 stk appelsin
  • 4 stykker egg

Råkostsalat

  • 4 stykker gulrot
  • 2 stykker appelsin
  • 1 stk granateple
  • olivenolje

Vinaigrette

  • 1 ts dijonsennep
  • 2 ts honning
  • 2 ss hvitvinseddik
  • 2 ss olivenolje
  • salt

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 600 g torskefilet
  • 100 g erter
  • strøkavring

Søtpotetmos

  • 600 g søtpotet
  • 2 fedd hvitløk
  • 1.5 ss smør
  • 1.5 ss melk
  • salt
  • pepper

Hvit saus

  • 45 g smør
  • 60 g hvetemel
  • 4 dl lettmelk
  • 0.5 ts stjerneanis
  • 1 stk appelsin
  • 4 stykker egg

Råkostsalat

  • 4 stykker gulrot
  • 2 stykker appelsin
  • 1 stk granateple
  • olivenolje

Vinaigrette

  • 1 ts dijonsennep
  • 2 ts honning
  • 2 ss hvitvinseddik
  • 2 ss olivenolje
  • salt
Kok opp lettsaltet vann og la fiskefileten trekke i ca. 10 minutter. Avkjøl fisken på et fat før den deles i biter og renses for eventuelle ben. Vil du bruke rå fiskebiter i gratengen, så husk at den hvite sausen bør være ekstra tykk.
Kok opp lettsaltet vann og la fiskefileten trekke i ca. 10 minutter. Avkjøl fisken på et fat før den deles i biter og renses for eventuelle ben. Vil du bruke rå fiskebiter i gratengen, så husk at den hvite sausen bør være ekstra tykk.
Skrell søtpotetene og del i jevne, passe store terninger. Del hvitløksfeddene i to og fjern stilkfestet og kjernen.
Skrell søtpotetene og del i jevne, passe store terninger. Del hvitløksfeddene i to og fjern stilkfestet og kjernen.
Kok opp vann og kok søtpotetbitene og hvitløksfeddene møre. Det tar 15-20 minutter. Hell av vannet, tilsett smør og bruk en stavmikser til å kjøre til en jevn puré.
Spe med litt melk for en mindre kompakt puré. Smak til med salt og pepper og sett til side. I stedet å lage mos kan de kokte søtpotetbitene vendes inn i den hvite sausen hele sammen med fisken.
Smelt smøret til sausen i en belagt kasserolle på middels sterk varme. Rør inn hvetemelet med en visp. Trekk kasserollen bort fra varmen og spe med litt og litt melk. Rør om hele tiden for at sausen ikke skal bli klumpete.
Smelt smøret til sausen i en belagt kasserolle på middels sterk varme. Rør inn hvetemelet med en visp. Trekk kasserollen bort fra varmen og spe med litt og litt melk. Rør om hele tiden for at sausen ikke skal bli klumpete.
Sett kasserollen tilbake på den varme platen og la sausen koke langsomt opp under stadig omrøring. Sausen skal være tykk når den koker opp. La sausen småputre forsiktig i ca. 5 minutter.
Riv skallet av appelsinen og rør inn malt stjerneanis og revet appelsinskall. Smak til med salt og nykvernet pepper. Revet muskatnøtt kan erstatte stjerneanis for en mer tradisjonell smak. Avkjøl sausen litt før neste steg.
Sett komfyren på 180 grader. Rør den kokte fisken og selskapertene forsiktig inn i den hvite sausen.
Bruk en håndmikser til å piske eggene luftige og vend så forsiktig sammen med fisken og sausen. Hell massen over i en smurt ildfast form og fordel søtpotetmosen forsiktig på toppen. Dryss til slutt over et lag med strøkavring.
Sett formen midt i ovnen i 30-35 minutter. Når fiskegratengen er ferdig, har den hevet seg litt og blitt gylden i kantene.  Server med frisk råkostsalat.
Sett formen midt i ovnen i 30-35 minutter. Når fiskegratengen er ferdig, har den hevet seg litt og blitt gylden i kantene.  Server med frisk råkostsalat.

Råkostsalat og vinaigrette

Skrell gulrøttene og riv dem på et grovt rivjern. Skrell appelsinene og del dem i båter. Rens granateplet og skrap ut kjernene.
Bland sammen revne gulrøtter, appelsinbåter og granateplekjerner.
Pisk sammen ingrediensene til vinaigretten.
Ringle over litt olivenolje eller sennepsvinaigrette rett før servering.
woman cooking

Bon appetit!

Kok opp lettsaltet vann og la fiskefileten trekke i ca. 10 minutter. Avkjøl fisken på et fat før den deles i biter og renses for eventuelle ben. Vil du bruke rå fiskebiter i gratengen, så husk at den hvite sausen bør være ekstra tykk.
Kok opp lettsaltet vann og la fiskefileten trekke i ca. 10 minutter. Avkjøl fisken på et fat før den deles i biter og renses for eventuelle ben. Vil du bruke rå fiskebiter i gratengen, så husk at den hvite sausen bør være ekstra tykk.
Skrell søtpotetene og del i jevne, passe store terninger. Del hvitløksfeddene i to og fjern stilkfestet og kjernen.
Skrell søtpotetene og del i jevne, passe store terninger. Del hvitløksfeddene i to og fjern stilkfestet og kjernen.
Kok opp vann og kok søtpotetbitene og hvitløksfeddene møre. Det tar 15-20 minutter. Hell av vannet, tilsett smør og bruk en stavmikser til å kjøre til en jevn puré.
Spe med litt melk for en mindre kompakt puré. Smak til med salt og pepper og sett til side. I stedet å lage mos kan de kokte søtpotetbitene vendes inn i den hvite sausen hele sammen med fisken.
Smelt smøret til sausen i en belagt kasserolle på middels sterk varme. Rør inn hvetemelet med en visp. Trekk kasserollen bort fra varmen og spe med litt og litt melk. Rør om hele tiden for at sausen ikke skal bli klumpete.
Smelt smøret til sausen i en belagt kasserolle på middels sterk varme. Rør inn hvetemelet med en visp. Trekk kasserollen bort fra varmen og spe med litt og litt melk. Rør om hele tiden for at sausen ikke skal bli klumpete.
Sett kasserollen tilbake på den varme platen og la sausen koke langsomt opp under stadig omrøring. Sausen skal være tykk når den koker opp. La sausen småputre forsiktig i ca. 5 minutter.
Riv skallet av appelsinen og rør inn malt stjerneanis og revet appelsinskall. Smak til med salt og nykvernet pepper. Revet muskatnøtt kan erstatte stjerneanis for en mer tradisjonell smak. Avkjøl sausen litt før neste steg.
Sett komfyren på 180 grader. Rør den kokte fisken og selskapertene forsiktig inn i den hvite sausen.
Bruk en håndmikser til å piske eggene luftige og vend så forsiktig sammen med fisken og sausen. Hell massen over i en smurt ildfast form og fordel søtpotetmosen forsiktig på toppen. Dryss til slutt over et lag med strøkavring.
Sett formen midt i ovnen i 30-35 minutter. Når fiskegratengen er ferdig, har den hevet seg litt og blitt gylden i kantene.  Server med frisk råkostsalat.
Sett formen midt i ovnen i 30-35 minutter. Når fiskegratengen er ferdig, har den hevet seg litt og blitt gylden i kantene.  Server med frisk råkostsalat.

Råkostsalat og vinaigrette

Skrell gulrøttene og riv dem på et grovt rivjern. Skrell appelsinene og del dem i båter. Rens granateplet og skrap ut kjernene.
Bland sammen revne gulrøtter, appelsinbåter og granateplekjerner.
Pisk sammen ingrediensene til vinaigretten.
Ringle over litt olivenolje eller sennepsvinaigrette rett før servering.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?