Til hovedinnhold

Laktosefri melkeerstatning: Hjemmelaget mandelmelk

10 min
3 varer
205
Laktosefri melkeerstatning: Hjemmelaget mandelmelk

Soyamelk, havremelk, rismelk og mandelmelk er melkevarianter som det stadig brukes mer av som et alternativ til kumelk.

Å lage sin egen «melk» av nøtter er superenkelt og veldig gøy.  Enten du ikke tåler vanlig melk eller bare vil prøve noe nytt.

Nøttemelk kan drikkes som den er, eller brukes som base i smoothie, grøt, suppe eller i kaffen.

Smakstilsetninger som er godt til nøttemelk er litt kanel, vanilje eller kakao. Prøv deg frem!

Ingredienser

2
porsjoner
  • 250 g mandler
  • 1 l vann
  • 1 klype havsalt

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 250 g mandler
  • 1 l vann
  • 1 klype havsalt
Start med å skylle nøttene godt før du bløtlegger dem i lunket vann med en klype salt. Dette er både for å gjøre det enklere for blenderen og fordøyelsen. Ved å bløtlegge nøtter brytes en del av stivelsen ned og dessuten blir de enda mer næringsrike. La gjerne nøttene ligge i vann over natten, men bare en liten time hjelper også.
Start med å skylle nøttene godt før du bløtlegger dem i lunket vann med en klype salt. Dette er både for å gjøre det enklere for blenderen og fordøyelsen. Ved å bløtlegge nøtter brytes en del av stivelsen ned og dessuten blir de enda mer næringsrike. La gjerne nøttene ligge i vann over natten, men bare en liten time hjelper også.
Skyll de ferdig bløtlagte nøttene godt før du har dem over i en blender. Fyll på med 1 liter vann per 250 gram tørre nøtter. Ha i en liten klype salt for å balansere smaken.
Kjør blenderen i 20-30 sekunder. Har du en ekstra kraftig blender er det ikke sikkert du trenger å sile nøttemelken. Men om du vil ha en helt jevn melk uten noen klumper kan du sile den gjennom et rent kjøkkenhåndle. Pass på å klemme ut all væsken fra nøttemassen isåfall, og ta gjerne vare på restene som kan brukes som base i for eksempel knekkebrød.
Kjør blenderen i 20-30 sekunder. Har du en ekstra kraftig blender er det ikke sikkert du trenger å sile nøttemelken. Men om du vil ha en helt jevn melk uten noen klumper kan du sile den gjennom et rent kjøkkenhåndle. Pass på å klemme ut all væsken fra nøttemassen isåfall, og ta gjerne vare på restene som kan brukes som base i for eksempel knekkebrød.
Noen vil nok synes at naturell nøttemelk kan være litt «stramt», så da er det fint å søte den med litt honning, agavesirup eller et par dadler. Andre smakstilsetninger som er godt til nøttemelk er litt kanel, vanilje eller kakao.
woman cooking

Bon appetit!

Start med å skylle nøttene godt før du bløtlegger dem i lunket vann med en klype salt. Dette er både for å gjøre det enklere for blenderen og fordøyelsen. Ved å bløtlegge nøtter brytes en del av stivelsen ned og dessuten blir de enda mer næringsrike. La gjerne nøttene ligge i vann over natten, men bare en liten time hjelper også.
Start med å skylle nøttene godt før du bløtlegger dem i lunket vann med en klype salt. Dette er både for å gjøre det enklere for blenderen og fordøyelsen. Ved å bløtlegge nøtter brytes en del av stivelsen ned og dessuten blir de enda mer næringsrike. La gjerne nøttene ligge i vann over natten, men bare en liten time hjelper også.
Skyll de ferdig bløtlagte nøttene godt før du har dem over i en blender. Fyll på med 1 liter vann per 250 gram tørre nøtter. Ha i en liten klype salt for å balansere smaken.
Kjør blenderen i 20-30 sekunder. Har du en ekstra kraftig blender er det ikke sikkert du trenger å sile nøttemelken. Men om du vil ha en helt jevn melk uten noen klumper kan du sile den gjennom et rent kjøkkenhåndle. Pass på å klemme ut all væsken fra nøttemassen isåfall, og ta gjerne vare på restene som kan brukes som base i for eksempel knekkebrød.
Kjør blenderen i 20-30 sekunder. Har du en ekstra kraftig blender er det ikke sikkert du trenger å sile nøttemelken. Men om du vil ha en helt jevn melk uten noen klumper kan du sile den gjennom et rent kjøkkenhåndle. Pass på å klemme ut all væsken fra nøttemassen isåfall, og ta gjerne vare på restene som kan brukes som base i for eksempel knekkebrød.
Noen vil nok synes at naturell nøttemelk kan være litt «stramt», så da er det fint å søte den med litt honning, agavesirup eller et par dadler. Andre smakstilsetninger som er godt til nøttemelk er litt kanel, vanilje eller kakao.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?