Til hovedinnhold

Viltgryte med sopp og øl og Pommes Anna à la Enklypesalt.no

3 h 30 min
16 varer
519
Viltgryte med sopp og øl og Pommes Anna à la Enklypesalt.no

Denne viltgryten med reinsdyr får en ekstra god smak med mørkt øl i.

Matblogger Sigrunn Eliassen mener det skal være lavterskel når du inviterer gjester på middag. Dette er derfor en glimrende rett å lage når du venter mange gjester.

Se video: Bli med hjem til «Årets matblogger»-finalist Sigrunn Eliassen og se hvordan hun lager viltgryte og pai til dessert.

Server gryten med potetstabler, ovnsstekte rotgrønnsaker som gulrot, beter eller pastinakk som tilbehør.

Foto: Sigrunn Eliassen / Enklypesalt.no

Ingredienser

4
porsjoner
  • 1.4 kg reinsdyr, grytekjøtt. evt. hjort eller annet viltkjøt
  • 5 dl mørkt øl, gjerne porter
  • 4 dl kjøttkraft, konsentrert viltkraft
  • 10 - 12 stk sjalottløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 300 g kantarell, eller annen sopp
  • 2 ss hvetemel
  • 2 - 3 ss ripsgelé, eller tyttebærsyltetøy
  • 2 - 3 kvister timian
  • olje, eller smør, til steking
  • salt
  • pepper
  • bladpersille, eller gressløk
  • timian, blader

Potetstabler

  • 1 kg poteter, mellomstore
  • 50 g smør
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 ts flaksalt

Slik gjør du:

  • 1.4 kg reinsdyr, grytekjøtt. evt. hjort eller annet viltkjøt
  • 5 dl mørkt øl, gjerne porter
  • 4 dl kjøttkraft, konsentrert viltkraft
  • 10 - 12 stk sjalottløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 300 g kantarell, eller annen sopp
  • 2 ss hvetemel
  • 2 - 3 ss ripsgelé, eller tyttebærsyltetøy
  • 2 - 3 kvister timian
  • olje, eller smør, til steking
  • salt
  • pepper
  • bladpersille, eller gressløk
  • timian, blader

Potetstabler

  • 1 kg poteter, mellomstore
  • 50 g smør
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 ts flaksalt
Del kjøttet i store terninger. Brun kjøttstykkene i olje og smør i ei jerngryte. Ikke legg for mange stykker i gryten samtidig, men stek kjøttet i flere omganger og la det få fin farge på alle sider. Legg til side.
Skrell løk og del i grove båter. Finhakk hvitløk og stek løk i olje til den er myk.
Rens soppen og legg til side om lag 1/3 - gjerne noen fine kantareller. Stek resten av soppen i tørr panne til den har «svettet» fra seg. Tilsett ett par spiseskjeer smør og stek til soppen er gyllen.
Ha kjøtt, løk og sopp over i gryta. Vend inn hvetemelet og tilsett kraft, porter, pepper og timiankvister. Væsken skal så vidt dekke kjøttet så tilsett litt vann om det trengs. Gi gryten et kjapt oppkok og la den koke uten lokk til alkoholen har fordampet. Sett lokket på gryten og la den stå og småputre i 2-3 timer. Ta lokket av gryten mot slutten av koketiden for å få en mer konsentrert saus. Kjøttbitene skal være helt møre og nærmest falle fra hverandre når du stikker gaffelen i dem. Smak til sausen med ripsgele (tyttebærsyltetøy), salt og pepper og gjerne en skvis sitronsaft om det trengs.
Stek resten av soppen som beskrevet over og dryss over gryten sammen med frisk persille.
Lag potetstabler/mini Pommes Anna: Vask potetene og skjær dem i tynne skiver (ca 2mm) på mandolin eller med kniv.
Smelt smør og tilsett ½ ts salt, timianblader og finhakket hvitløk. Ha potetskivene over i smøret og bruk fingrene til å vende skivene i smør. Fordel poteter lagvis i muffinsformer, gjerne i et sirkulært mønster slik at skivene overlapper og danner en jevn stabel. Klem potetskivene sammen og legg en liten topp på potetstabelen, de synker litt sammen under steking. Fordel resten av smøret i formene.
Stek potetene ved 200 grader i 40-45 minutter eller til de er gylne på toppen og helt myke i midten. Bruk en skje til å løfte potetstablene ut av formen og server dem varme med en klype salt og ett lite urtedryss over.
Server potetstabler, ovnsstekte rotgrønnsaker som gulrot, beter eller pastinakk som tilbehør.
Server potetstabler, ovnsstekte rotgrønnsaker som gulrot, beter eller pastinakk som tilbehør.
woman cooking

Bon appetit!

Del kjøttet i store terninger. Brun kjøttstykkene i olje og smør i ei jerngryte. Ikke legg for mange stykker i gryten samtidig, men stek kjøttet i flere omganger og la det få fin farge på alle sider. Legg til side.
Skrell løk og del i grove båter. Finhakk hvitløk og stek løk i olje til den er myk.
Rens soppen og legg til side om lag 1/3 - gjerne noen fine kantareller. Stek resten av soppen i tørr panne til den har «svettet» fra seg. Tilsett ett par spiseskjeer smør og stek til soppen er gyllen.
Ha kjøtt, løk og sopp over i gryta. Vend inn hvetemelet og tilsett kraft, porter, pepper og timiankvister. Væsken skal så vidt dekke kjøttet så tilsett litt vann om det trengs. Gi gryten et kjapt oppkok og la den koke uten lokk til alkoholen har fordampet. Sett lokket på gryten og la den stå og småputre i 2-3 timer. Ta lokket av gryten mot slutten av koketiden for å få en mer konsentrert saus. Kjøttbitene skal være helt møre og nærmest falle fra hverandre når du stikker gaffelen i dem. Smak til sausen med ripsgele (tyttebærsyltetøy), salt og pepper og gjerne en skvis sitronsaft om det trengs.
Stek resten av soppen som beskrevet over og dryss over gryten sammen med frisk persille.
Lag potetstabler/mini Pommes Anna: Vask potetene og skjær dem i tynne skiver (ca 2mm) på mandolin eller med kniv.
Smelt smør og tilsett ½ ts salt, timianblader og finhakket hvitløk. Ha potetskivene over i smøret og bruk fingrene til å vende skivene i smør. Fordel poteter lagvis i muffinsformer, gjerne i et sirkulært mønster slik at skivene overlapper og danner en jevn stabel. Klem potetskivene sammen og legg en liten topp på potetstabelen, de synker litt sammen under steking. Fordel resten av smøret i formene.
Stek potetene ved 200 grader i 40-45 minutter eller til de er gylne på toppen og helt myke i midten. Bruk en skje til å løfte potetstablene ut av formen og server dem varme med en klype salt og ett lite urtedryss over.
Server potetstabler, ovnsstekte rotgrønnsaker som gulrot, beter eller pastinakk som tilbehør.
Server potetstabler, ovnsstekte rotgrønnsaker som gulrot, beter eller pastinakk som tilbehør.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?