Til hovedinnhold

Verdens beste kvæfjordkake

1 h
12 varer
1.3k
Kvæfjordkake - verdens beste

Verdens beste er kaken som går for å være Norges nasjonalkake, og den er ofte å finne på et typisk norsk kakebord, enten det er bursdag, bryllup eller konfirmasjon. 

Kvæfjordkake består av knasende sprø marengs og saftig formkake, og den er fylt med en silkemyk vaniljekrem blandet med bløtpisket krem. Kaken er ikke vanskelig å lage, men sørg for å ha en helt ren bakebolle og visp når du skal piske eggehvite og sukker. Fett ødelegger all marengs, så pass på at eggehvitene er uten rester av eggeplomme. For å få en fin og luftig marengs skal sukkeret has i litt etter litt. Pisk til massen er blank og seig.

Begynner mandelflakene på toppen å bli mørke før steketiden er over flytter du bare kaken litt lenger ned i oven.   

Ingredienser

12
porsjoner
  • 150 g margarin, eller smør
  • 150 g sukker
  • 5 stykker eggeplomme
  • 150 g hvetemel, siktet
  • 1.5 ts bakepulver
  • 1 dl melk

topping

  • 5 stykker eggehvite
  • 200 g sukker
  • mandler, flak eller hakket

Vaniljekrem

  • 4 stykker eggeplomme
  • 35 g maisenna
  • 100 g sukker
  • 2.5 dl fløte
  • 2.5 dl melk
  • 0.5 stk vaniljestang

Krem

  • 0.3 l kremfløte, blandes med vaniljekrem

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 150 g margarin, eller smør
  • 150 g sukker
  • 5 stykker eggeplomme
  • 150 g hvetemel, siktet
  • 1.5 ts bakepulver
  • 1 dl melk

topping

  • 5 stykker eggehvite
  • 200 g sukker
  • mandler, flak eller hakket

Vaniljekrem

  • 4 stykker eggeplomme
  • 35 g maisenna
  • 100 g sukker
  • 2.5 dl fløte
  • 2.5 dl melk
  • 0.5 stk vaniljestang

Krem

  • 0.3 l kremfløte, blandes med vaniljekrem
Forvarm stekeovnen til 160 grader. Margarin eller smør og sukker røres lyst og luftig. 
Rør inne eggeplommene én for én. Tilsett hvetemel blandet med bakepulver, vekselsvis med melk.
Stryk ut røren i form (bakeplate) 40 x35 cm. Pisk eggehvite og sukker til marengs. Marengsmassen strykes ut oppå kakedeigen.
Dryss hakkede mandler eller mandelflak over.Stek kaken i 30-40 minutter på ca.160 grader. 
Lag vaniljekrem. Pisk sammen eggeplommer, maisenna og sukker i en bolle. Hell melken og fløten i en kjele.Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen, inkludert stangen. 
Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører.
Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Pass på at det ikke brenner seg. Ha kremen i en avlang form og kle med plastfilm. Bør avkjøles hurtig.
Avkjøl kaken og del i to like deler. La vaniljekremen bli gjennomkald før du blander ca. 300 g med 1/3 liter pisket kremfløte.
Legg den nederste halve bunnen med kakesiden opp og stryk utover kremen. Legg den andre delen oppå med marengs-siden opp.
woman cooking

Bon appetit!

Forvarm stekeovnen til 160 grader. Margarin eller smør og sukker røres lyst og luftig. 
Rør inne eggeplommene én for én. Tilsett hvetemel blandet med bakepulver, vekselsvis med melk.
Stryk ut røren i form (bakeplate) 40 x35 cm. Pisk eggehvite og sukker til marengs. Marengsmassen strykes ut oppå kakedeigen.
Dryss hakkede mandler eller mandelflak over.Stek kaken i 30-40 minutter på ca.160 grader. 
Lag vaniljekrem. Pisk sammen eggeplommer, maisenna og sukker i en bolle. Hell melken og fløten i en kjele.Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen, inkludert stangen. 
Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører.
Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Pass på at det ikke brenner seg. Ha kremen i en avlang form og kle med plastfilm. Bør avkjøles hurtig.
Avkjøl kaken og del i to like deler. La vaniljekremen bli gjennomkald før du blander ca. 300 g med 1/3 liter pisket kremfløte.
Legg den nederste halve bunnen med kakesiden opp og stryk utover kremen. Legg den andre delen oppå med marengs-siden opp.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?