Til hovedinnhold

Eggerøre med smør og ristet kongeloff

1 h 30 min
11 varer
394
Eggerøre med smør og ristet kongeloff

Denne oppskriften er en del av 17. mai-menyen som er inspirert av Kong Olavs favorittretter. Eggerøre med små terninger av kaldt smør var visstnok en svært populær rett hos den tidligere kongen. Og det er naturlig å tenke at eggerøren fikk følge av noen gode skiver ristet loff bakt etter oppskriften som Dronning Maud selv bragte med seg fra England, og som siden den dagen ble bakt av Baker Hansen og levert daglig til Slottet frem til Kong Olav døde i 1991.

Ingredienser

2
porsjoner
  • 4 stk egg
  • 4 ss fløte
  • 2 ss smør, kaldt i små terninger
  • salt
  • pepper
  • gressløk, til pynt

Baker Hansens Kongeloff

  • 2 dl vann
  • 1 dl melk
  • 60 g smør
  • 35 g sukker
  • 10 g salt
  • 50 g gjær, fersk
  • 600 g hvetemel

Slik gjør du:

Behold skjermen på mens du lager mat
  • 4 stk egg
  • 4 ss fløte
  • 2 ss smør, kaldt i små terninger
  • salt
  • pepper
  • gressløk, til pynt

Baker Hansens Kongeloff

  • 2 dl vann
  • 1 dl melk
  • 60 g smør
  • 35 g sukker
  • 10 g salt
  • 50 g gjær, fersk
  • 600 g hvetemel
LAG EGGERØRE: Visp sammen egg, fløte, litt salt og pepper. Smelt litt smør i en middels varm liten panne og tilsett eggemassen. Rør hele tiden til eggemassen tykner uten å få stekeskorpe. Rør inn halvparten av smøret mot slutten. Eggerøren skal være bløt og saftig. Hell den over på en tallerken så lenge.
BAKER HANSEN KONGELOFF: Smelt smøret i en kasserolle og tilsett vann og melk. Varm væsken til 37 grader. Bland mel, sukker og salt (alt det tørre) i en bakebolle og smuldre i gjæren. Tilsett væsken og elt sammen. Elt til deigen blir smidig (ca. 10 min.). Dekk til bollen. La deigen heve i ca 40 minutter eller til dobbel størrelse.
Bak deigen ut til et eller to brød. Legg brødet i en smurt brødform. La etterheve ca. 30 min. eller til deigen har dobblet sin størrelse. Stek brødet/brødene i ca 40 min. ved 200 grader til de får en gylden brun skorpe. Ta brødet ut av formen og avkjøl på rist.
Skjær loffen i skiver. Rist loffskivene gylne før servering.
Skjær loffen i skiver. Rist loffskivene gylne før servering.
Server eggerøren med resten av de kalde smørterningene fordelt på toppen. Pynt med litt gressløk hvis ønskelig.
woman cooking

Bon appetit!

LAG EGGERØRE: Visp sammen egg, fløte, litt salt og pepper. Smelt litt smør i en middels varm liten panne og tilsett eggemassen. Rør hele tiden til eggemassen tykner uten å få stekeskorpe. Rør inn halvparten av smøret mot slutten. Eggerøren skal være bløt og saftig. Hell den over på en tallerken så lenge.
BAKER HANSEN KONGELOFF: Smelt smøret i en kasserolle og tilsett vann og melk. Varm væsken til 37 grader. Bland mel, sukker og salt (alt det tørre) i en bakebolle og smuldre i gjæren. Tilsett væsken og elt sammen. Elt til deigen blir smidig (ca. 10 min.). Dekk til bollen. La deigen heve i ca 40 minutter eller til dobbel størrelse.
Bak deigen ut til et eller to brød. Legg brødet i en smurt brødform. La etterheve ca. 30 min. eller til deigen har dobblet sin størrelse. Stek brødet/brødene i ca 40 min. ved 200 grader til de får en gylden brun skorpe. Ta brødet ut av formen og avkjøl på rist.
Skjær loffen i skiver. Rist loffskivene gylne før servering.
Skjær loffen i skiver. Rist loffskivene gylne før servering.
Server eggerøren med resten av de kalde smørterningene fordelt på toppen. Pynt med litt gressløk hvis ønskelig.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?