Til hovedinnhold

Kalvestek i ovn med grønnsaker

3 h
12 varer
195
Kalvestek i ovn med grønnsaker

I 1814 serverte tjenerskapet 112 eidsvollsmenn lunsj og tre retters middag hver dag i seks uker - uten elektrisitet og innlagt vann.

Typiske retter var: kjøttsuppe, kalvesteik, brødpudding, syltet laks, egg og sild servert på rugbrød, flatbrød med mysost eller pultost, oksekarbonade, kjøttsaus, syltede rotgrønnsaker, postei av svin og lever, oksepaté og sitron-terte.

Denne hovedretten er en del av menyen Lise Finckenhagen gjenskapte på gammel vis og lagde nettopp på Eidsvoll-kjøkkenet.

Ingredienser

4
porsjoner
  • 1.5 kg kalvekjøtt, bryst
  • 2 - 3 ss hvetemel
  • 2 stk løk
  • 2 - 4 stykker gulrøtter
  • 2 - 4 stykker pastinakk
  • 1 l kraft, god og brun
  • 2 kvast timian, frisk
  • 2 stk laurbærblad
  • 2 skive(r) sitron
  • salt
  • pepper, kvernet
  • smør, til bruning

Slik gjør du:

Behold skjermen på mens du lager mat
  • 1.5 kg kalvekjøtt, bryst
  • 2 - 3 ss hvetemel
  • 2 stk løk
  • 2 - 4 stykker gulrøtter
  • 2 - 4 stykker pastinakk
  • 1 l kraft, god og brun
  • 2 kvast timian, frisk
  • 2 stk laurbærblad
  • 2 skive(r) sitron
  • salt
  • pepper, kvernet
  • smør, til bruning
Rens og skjær løken i kløfter og gulrøtter og pastinakk i grove biter.
Krydre kjøttet godt med salt og pepper. Smelt en god klatt smør i en varm jerngryte og brun kjøttet på alle sider (har kjøttet en fettside lar du fettsiden først ligge ned i gryten, snu kjøttet når fettet har fått skikkelig farge). Dryss over melet og tilsett løk, gulrot, pastinakk og hvitløk. Hell i kraft til det så vidt dekker kjøttet. Legg i timian, laurbær og sitron. La det hele få et oppkok og legg på tett lokk.
Sett hele gryta inn i ovnen ved 150 grader og la det stå i ca 2 ½ time, eller til kjøttet er helt mørt. Du kan gjerne senke temperaturen på ovnen og la kjøttet stå lenger, det er bare fint. Hvis ønskelig kan du løfte opp kjøttet og grønnsakene for så å koke inn sausen, justerer smaken med salt og pepper og eventuelt jevne den med litt mel/maisenna, eller piske inn et par spiseskjeer kaldt smør.
Skjær kjøttet i skiver før servering og server med grønnsakene fra gryten og den gode sjyen/sausen.
woman cooking

Bon appetit!

Rens og skjær løken i kløfter og gulrøtter og pastinakk i grove biter.
Krydre kjøttet godt med salt og pepper. Smelt en god klatt smør i en varm jerngryte og brun kjøttet på alle sider (har kjøttet en fettside lar du fettsiden først ligge ned i gryten, snu kjøttet når fettet har fått skikkelig farge). Dryss over melet og tilsett løk, gulrot, pastinakk og hvitløk. Hell i kraft til det så vidt dekker kjøttet. Legg i timian, laurbær og sitron. La det hele få et oppkok og legg på tett lokk.
Sett hele gryta inn i ovnen ved 150 grader og la det stå i ca 2 ½ time, eller til kjøttet er helt mørt. Du kan gjerne senke temperaturen på ovnen og la kjøttet stå lenger, det er bare fint. Hvis ønskelig kan du løfte opp kjøttet og grønnsakene for så å koke inn sausen, justerer smaken med salt og pepper og eventuelt jevne den med litt mel/maisenna, eller piske inn et par spiseskjeer kaldt smør.
Skjær kjøttet i skiver før servering og server med grønnsakene fra gryten og den gode sjyen/sausen.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?