Til hovedinnhold

Tebirkes

2 h 30 min
8 varer
512
Tebirkes

Tebirkes er danskenes svar på croissant og akkurat like god som sin franske slektning! Du kan selvfølgelig få kjøpt mye godt ferdig, men da går du jo også glipp av gleden av å skape noe eget. Og kokk Lise Finckenhagen lover deg at stoltheten over nystekte tebirkes vokser med hver bit. Selv har hun alltid vært meget svak for denne deilige krysningen av croissant og rundstykke, som altså spesielt danskene har et nært og tradisjonsrikt forhold til. Navnet tebirkes refererer til valmuefrøene som på dansk kalles «birkes». De kommer gjerne i flere varianter, og i Københavnområdet er det vanlig å fylle disse små herlighetene med remonce, et deilig fyll laget av smør, sukker og marsipan. Denne oppskriften på tebirkes er uten fyll, og oppskriften gir cirka 20 tebirkes.

Ingredienser

20
stk
  • 4 dl melk
  • 50 g gjær
  • 1 stk egg
  • 750 g hvetemel
  • 1 ts salt
  • 1 ss sukker
  • 150 - 200 g meierismør, kaldt
  • 1 stk egg, pisket til pensling
  • valmuefrø
  • hvetemel, til utbaking

Slik gjør du:

Behold skjermen på mens du lager mat
  • 4 dl melk
  • 50 g gjær
  • 1 stk egg
  • 750 g hvetemel
  • 1 ts salt
  • 1 ss sukker
  • 150 - 200 g meierismør, kaldt
  • 1 stk egg, pisket til pensling
  • valmuefrø
  • hvetemel, til utbaking
Varm melken til ca 20 grader og rør gjæren ut i melken. Bland alt sammen unntatt smøret til en jevn deig, men elt ikke deigen så mye at den blir seig. Hev deigen i ca. 20 minutter.
Hell deigen ut på et melet bakebord og kjevl den ut til et rektangel. Bruk en ostehøvel og skjær smøret i tynne skiver. Dekk 2/3 av rektangelet med smørskiver.
Brett først siden uten smør inn mot midten og den andre siden over der igjen. Kjevl deigen ut på nytt, legg på smør og brett sammen på samme måte 2-3 ganger til eller gjenta til smøret er oppbrukt.
Børst vekk eventuelt overflødig mel, slik at det ikke blir liggende mellom lagene. Blir deigen varm og vanskelig å jobbe med, kan du la den hvile i kjøleskapet i 20 minutter før videre kjevling.
Kjevl til slutt deigen ut til et rektangel på ca. 25 x 40 cm. Brett leiven i 3 lag på langs slik at du får et langt, bredt bånd. Kjevl den litt forsiktig for å bevare formen og klemme sammen skjøten.
Skjær båndet i 4-5 cm brede stykker og legg stykkene over på stekebrett med bakepapir. Dekk til med plastfolie og hev tebirkesen i 30 minutter til 1 time i romtemperatur.
Pensle med sammenpisket egg og dryss på godt med valmuefrø. Stek tebirkes midt i ovnen ved 225 grader i 10-15 minutter.
woman cooking

Bon appetit!

Varm melken til ca 20 grader og rør gjæren ut i melken. Bland alt sammen unntatt smøret til en jevn deig, men elt ikke deigen så mye at den blir seig. Hev deigen i ca. 20 minutter.
Hell deigen ut på et melet bakebord og kjevl den ut til et rektangel. Bruk en ostehøvel og skjær smøret i tynne skiver. Dekk 2/3 av rektangelet med smørskiver.
Brett først siden uten smør inn mot midten og den andre siden over der igjen. Kjevl deigen ut på nytt, legg på smør og brett sammen på samme måte 2-3 ganger til eller gjenta til smøret er oppbrukt.
Børst vekk eventuelt overflødig mel, slik at det ikke blir liggende mellom lagene. Blir deigen varm og vanskelig å jobbe med, kan du la den hvile i kjøleskapet i 20 minutter før videre kjevling.
Kjevl til slutt deigen ut til et rektangel på ca. 25 x 40 cm. Brett leiven i 3 lag på langs slik at du får et langt, bredt bånd. Kjevl den litt forsiktig for å bevare formen og klemme sammen skjøten.
Skjær båndet i 4-5 cm brede stykker og legg stykkene over på stekebrett med bakepapir. Dekk til med plastfolie og hev tebirkesen i 30 minutter til 1 time i romtemperatur.
Pensle med sammenpisket egg og dryss på godt med valmuefrø. Stek tebirkes midt i ovnen ved 225 grader i 10-15 minutter.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?