Til hovedinnhold

Fiskegrateng med makaroni

45 min
15 varer
1.6k
Fiskegrateng med makaroni

Fiskegrateng er kanskje en litt glemt rett, og også noe mange tror det tar fryktelig lang tid å lage. Det tar faktisk omtrent like lang tid som å varme opp en frossen fra butikken, men smaken blir en helt annen!

Det aller beste er å bruke fersk torsk eller skrei i denne oppskriften. Da får du store fine fiskeflak i gratengen, i steden for de små fibrene du får av frossen torsk i blokk. Du kan imidlertid bruke det du har tilgjengelig. Hvis du vil bruke rå fisk i gratengen, må du beregne ti minutter ekstra steketid.

Ingredienser

4
porsjoner
  • 4 dl makaroni, fullkorn
  • 600 g torsk
  • 50 g smør
  • 3 ss hvetemel
  • 5 dl melk, 4-5
  • 0.5 ts muskatnøtt, malt
  • sitronsaft, av en kvart sitron
  • 0.5 ts salt
  • 0.5 ts pepper
  • 3 stykker egg
  • 2 dl gulost, revet
  • persille
  • gressløk
  • olje, til smøring av formen
  • 1 dl strøkavring, eller griljermel

Slik gjør du:

  • 4 dl makaroni, fullkorn
  • 600 g torsk
  • 50 g smør
  • 3 ss hvetemel
  • 5 dl melk, 4-5
  • 0.5 ts muskatnøtt, malt
  • sitronsaft, av en kvart sitron
  • 0.5 ts salt
  • 0.5 ts pepper
  • 3 stykker egg
  • 2 dl gulost, revet
  • persille
  • gressløk
  • olje, til smøring av formen
  • 1 dl strøkavring, eller griljermel
Start med å koke makaroni, men kok gjerne 1-2 minutt kortere enn anvist på pakken siden de skal gratineres videre i ovnen.
I en annen kjele koker du opp rikelig med vann. Ha litt salt i vannet og gjerne laurbærblad om du har det tilgjengelig.
Når vannet koker, tar du kjelen av plata og lar fisken trekke i vannet i ca. 5 minutter. Ta fisken ut av vannet og bruk en gaffel til å dele fisken i store flak.
Så skal sausen lages. Bruk en stor gryte siden resten av ingrediensene skal blandes oppi sausen.
Start med å lage klassisk hvit saus ved å smelte smør over lav temperatur. Tilsett så hvetemel og visp det godt ut med en flatvisp før du sper på med melken litt etter litt.
Visp ut alle eventuelle klumper før du tilsetter mer melk. Tilsett muskat, sitronsaft, salt og pepper og rør godt.
Så slår du av varmen og visper inn et egg av gangen. Når sausen er tykk og kremete, tilsetter du halvparten av osten og rører det godt ut.
Tilsett så fiskebitene, makaronien og finhakkede urter.
Smør en ildfast form med litt nøytral olje før du heller oppi fiskerøra. Bland strøkavring og resten av osten og strø det over gratengen. Hvis du har noen tørre brødskiver liggende, kan du lage egne brødsmuler ved å kjøre brødskivene raskt i blender. Det kan være lurt å fjerne skorpene først.
Stekes nederst i ovnen i 30 minutter på 200 grader til overflaten er gyllen.
Server gjerne sammen med råkostsalat eller dampet grønnkål.
woman cooking

Bon appetit!

Start med å koke makaroni, men kok gjerne 1-2 minutt kortere enn anvist på pakken siden de skal gratineres videre i ovnen.
I en annen kjele koker du opp rikelig med vann. Ha litt salt i vannet og gjerne laurbærblad om du har det tilgjengelig.
Når vannet koker, tar du kjelen av plata og lar fisken trekke i vannet i ca. 5 minutter. Ta fisken ut av vannet og bruk en gaffel til å dele fisken i store flak.
Så skal sausen lages. Bruk en stor gryte siden resten av ingrediensene skal blandes oppi sausen.
Start med å lage klassisk hvit saus ved å smelte smør over lav temperatur. Tilsett så hvetemel og visp det godt ut med en flatvisp før du sper på med melken litt etter litt.
Visp ut alle eventuelle klumper før du tilsetter mer melk. Tilsett muskat, sitronsaft, salt og pepper og rør godt.
Så slår du av varmen og visper inn et egg av gangen. Når sausen er tykk og kremete, tilsetter du halvparten av osten og rører det godt ut.
Tilsett så fiskebitene, makaronien og finhakkede urter.
Smør en ildfast form med litt nøytral olje før du heller oppi fiskerøra. Bland strøkavring og resten av osten og strø det over gratengen. Hvis du har noen tørre brødskiver liggende, kan du lage egne brødsmuler ved å kjøre brødskivene raskt i blender. Det kan være lurt å fjerne skorpene først.
Stekes nederst i ovnen i 30 minutter på 200 grader til overflaten er gyllen.
Server gjerne sammen med råkostsalat eller dampet grønnkål.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?