Til hovedinnhold

Piggvar med reker, kantareller, fine grønnsaker og rekeskum

1 h
21 varer
109
Piggvar med reker, kantareller, fine grønnsaker og rekeskum

Piggvaren er noe av det beste havet har å by på. Får du ikke tak i piggvar, kan du erstatte den med slettvar eller kveite. Piggvar tilberedt med reker, kantareller, deilige grønnsaker og rekeskum blir et ordentlig kongelig måltid, men det trenger imidlertid ikke å koste deg dyrt. Rekeskummet er laget på rekeskallet, og kantarellene kan man plukke selv, helt gratis, når de er i sesong.

Ingredienser

4
porsjoner
  • 750 g piggvar
  • 75 g reddik
  • 25 g vårløk
  • 100 g sukkererter
  • 100 g blomkål
  • 100 g brokkoli
  • 200 g kantarell, rensede
  • 200 g reker, rensede
  • 1 bunt dill, eller gressløk
  • smør, til steking
  • olje, til steking

Rekeskum

  • 1.5 l reker, skall
  • 2 ss olivenolje
  • 4 fedd hvitløk, grovhakket
  • 1 stk løk, hakket
  • 2 stykker tomat, grovhakket
  • 1 ts tomatpuré
  • 2 stilk persille, kan sløyfes
  • 8 dl vann
  • 2 ss smør, usaltet
  • 1.5 dl matfløte
  • salt
  • pepper, kvernet

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 750 g piggvar
  • 75 g reddik
  • 25 g vårløk
  • 100 g sukkererter
  • 100 g blomkål
  • 100 g brokkoli
  • 200 g kantarell, rensede
  • 200 g reker, rensede
  • 1 bunt dill, eller gressløk
  • smør, til steking
  • olje, til steking

Rekeskum

  • 1.5 l reker, skall
  • 2 ss olivenolje
  • 4 fedd hvitløk, grovhakket
  • 1 stk løk, hakket
  • 2 stykker tomat, grovhakket
  • 1 ts tomatpuré
  • 2 stilk persille, kan sløyfes
  • 8 dl vann
  • 2 ss smør, usaltet
  • 1.5 dl matfløte
  • salt
  • pepper, kvernet
Varm oljen i en romslig kasserolle.
Tilsett rekeskall og la det frese under omrøring et par minutter. Tilsett tomatpuré og grønnsaker, la det hele frese videre et par minutter. Hell på vann (ikke mer enn at det akkurat dekker rekeskallene) og kok opp. La kraften småputre i cirka 30 minutter.
Sil kraften over i en ny kasserolle. Pass på å få med all væsken. Kok kraften inn til cirka halv mengde. Tilsett matfløte, kok opp og kok videre i 5–10 minutter. Pisk inn smør og smak sausen til med salt (hvis nødvendig) og pepper. Kjør sausen luftig med en stavmikser rett før servering.
Del piggvarfileten i fire jevne stykker. Noen foretrekker å fjerne fettkanten langs fileten, jeg synes den helt klart skal være med. Krydre stykkene med salt og pepper.
Del grønnsakene i pene stykker, del blomkål og brokkoli i minibuketter. Skal du koke forskjellige grønnsaker sammen, er det viktig at de er delt på en slik måte at alle grønnsakene får omtrent lik koketid. Bruk en vid kasserolle og ikke bruk mer vann enn at det akkurat dekker grønnsakene.
Tilsett en klatt smør og en klype salt. Kok grønnsakene knapt møre. Har du brukt riktig mengde vann, er det en stor mulighet for at grønnsakene er klare i det øyeblikket det meste av væsken har fordampet.
Stek kantarellene raskt i litt olje eller smør over høy varme i en stekepanne. Krydre med salt og pepper.
Stek piggvarstykkene i en stor og varm stekepanne med litt olje. La stykkene steke et par minutter over høy varme. Trekk pannen til side og tilsett en klatt smør, stek litt til før du snur stykkene og lar dem få litt varme på den andre siden også. (Vær mer redd for å steke piggvaren for mye enn for lite.)
Løft ut piggvarstykkene og la rekene få varme seg i den samme pannen.
Anrett fisken på en fin blanding av reker, kantareller, grønnsaker og hakkede urter. Topp med rekeskum og server.
woman cooking

Bon appetit!

Varm oljen i en romslig kasserolle.
Tilsett rekeskall og la det frese under omrøring et par minutter. Tilsett tomatpuré og grønnsaker, la det hele frese videre et par minutter. Hell på vann (ikke mer enn at det akkurat dekker rekeskallene) og kok opp. La kraften småputre i cirka 30 minutter.
Sil kraften over i en ny kasserolle. Pass på å få med all væsken. Kok kraften inn til cirka halv mengde. Tilsett matfløte, kok opp og kok videre i 5–10 minutter. Pisk inn smør og smak sausen til med salt (hvis nødvendig) og pepper. Kjør sausen luftig med en stavmikser rett før servering.
Del piggvarfileten i fire jevne stykker. Noen foretrekker å fjerne fettkanten langs fileten, jeg synes den helt klart skal være med. Krydre stykkene med salt og pepper.
Del grønnsakene i pene stykker, del blomkål og brokkoli i minibuketter. Skal du koke forskjellige grønnsaker sammen, er det viktig at de er delt på en slik måte at alle grønnsakene får omtrent lik koketid. Bruk en vid kasserolle og ikke bruk mer vann enn at det akkurat dekker grønnsakene.
Tilsett en klatt smør og en klype salt. Kok grønnsakene knapt møre. Har du brukt riktig mengde vann, er det en stor mulighet for at grønnsakene er klare i det øyeblikket det meste av væsken har fordampet.
Stek kantarellene raskt i litt olje eller smør over høy varme i en stekepanne. Krydre med salt og pepper.
Stek piggvarstykkene i en stor og varm stekepanne med litt olje. La stykkene steke et par minutter over høy varme. Trekk pannen til side og tilsett en klatt smør, stek litt til før du snur stykkene og lar dem få litt varme på den andre siden også. (Vær mer redd for å steke piggvaren for mye enn for lite.)
Løft ut piggvarstykkene og la rekene få varme seg i den samme pannen.
Anrett fisken på en fin blanding av reker, kantareller, grønnsaker og hakkede urter. Topp med rekeskum og server.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?