Til hovedinnhold

Julekakeboller

2 h 30 min
10 varer
152
En skive julekake med smør og godt med geitost på toppen: Det er godt, det!, mener Frida Anker Kulmus.
En skive julekake med smør og godt med geitost på toppen: Det er godt, det!, mener Frida Anker Kulmus.
Foto og styling: Camilla Andersen / @seashells.and.chandeliers

Frida Anker Kulmus mener ja til julekake året rundt! Hun hamstrer ofte noen pakker ekstra av sukat når høytiden tar slutt. Her har hun formet deigen til julekakeboller.

– Superlett hvis du inviterer til julefrokost, eller ta med deg julestemningen ut i akebakken, tipser Anker Kulmus.

Spiser du ikke alle julekakebollene med en gang, kan de fint fryses ned. Tin dem på benken og varm dem på 100 grader varmluft i cirka 5 min.

Tips: La deigen heve et lunt sted. Hvis du har varmekabler på badet eller i gangen, kan du fint sette deigen der.

Oppskrift er hentet fra boken «Jul med Frida» av Frida Anker Kulmus, som står bak Gladbakst.

Ingredienser

1
porsjoner
Obs: Oppskriften gir ca. 12 boller
  • 500 g hvetemel
  • 80 g sukker
  • 0.5 pakke fersk gjær
  • 2.5 dl helmelk
  • 2 ts kardemomme, kvernet
  • 1 ts kanel
  • 100 g smør, romtemperert, i terninger
  • 100 g sukat
  • 100 g rosiner
  • 1 stk egg

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 500 g hvetemel
  • 80 g sukker
  • 0.5 pakke fersk gjær
  • 2.5 dl helmelk
  • 2 ts kardemomme, kvernet
  • 1 ts kanel
  • 100 g smør, romtemperert, i terninger
  • 100 g sukat
  • 100 g rosiner
  • 1 stk egg
Ha de tørre ingrediensene i en bakebolle.
Rør ut gjæren i melk og ha blandingen i bakebollen.
Elt deigen på lav hastighet i 2 min.
Skru opp til middels hastighet og elt videre i 7 min, mens du tilsetter smøret litt etter litt.
Når alt smøret er eltet godt inn, skrur du hastigheten opp og elter videre i 5 min. Det siste minuttet tilsetter du rosiner og sukat.
Dekk bakebollen med et fuktig kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse. Dette tar ca. 1 time.
Når deigen er ferdig hevet, velter du den på bordet og for - deler den i emner på cirka 100 g.
Trill boller og legg dem på et bakebrett.
Dekk dem med et fuktig håndkle og la dem etterheve til dobbel størrelse, ca. 30–45 min.
Visp sammen egg og en klype salt, og pensle bollene lett.
Stek bollene på 180 grader i cirka 10 min, til de er mellombrune i fargen.
woman cooking

Bon appetit!

Ha de tørre ingrediensene i en bakebolle.
Rør ut gjæren i melk og ha blandingen i bakebollen.
Elt deigen på lav hastighet i 2 min.
Skru opp til middels hastighet og elt videre i 7 min, mens du tilsetter smøret litt etter litt.
Når alt smøret er eltet godt inn, skrur du hastigheten opp og elter videre i 5 min. Det siste minuttet tilsetter du rosiner og sukat.
Dekk bakebollen med et fuktig kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse. Dette tar ca. 1 time.
Når deigen er ferdig hevet, velter du den på bordet og for - deler den i emner på cirka 100 g.
Trill boller og legg dem på et bakebrett.
Dekk dem med et fuktig håndkle og la dem etterheve til dobbel størrelse, ca. 30–45 min.
Visp sammen egg og en klype salt, og pensle bollene lett.
Stek bollene på 180 grader i cirka 10 min, til de er mellombrune i fargen.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?