Til hovedinnhold

Surdeigsstarter av Skillebekk Surdeig

5 min
3 varer
140
I bakgrunnen til høyre ser du en surdeigsstarter som er aktiv, med masse bobler.
I bakgrunnen til høyre ser du en surdeigsstarter som er aktiv, med masse bobler.

En surdeigsstarter lages ved å blande mel og vann, før du lar blandingen stå over tid for å vekke til liv gjærcellene som allerede finnes i melet. Du bør sette av en uke til å lage din egen surdeigsstarter. Etter 5 til 7 dager vil den være bakeklar og boblende, men over tid vil den bare bli bedre og bedre jo eldre den blir – så lenge den mates jevnlig.

Du trenger et glass med lokk som rommer cirka 5 dl.

Denne oppskriften er det Martine Sletmoen/Skillebekk Surdeig som står bak.

Ingredienser

1
porsjoner
  • økologisk siktet hvetemel
  • økologisk siktet rugmel
  • vann

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • økologisk siktet hvetemel
  • økologisk siktet rugmel
  • vann

Dag 1

Bland sammen 15 gram siktet rugmel, 15 gram siktet hvetemel og 30 gram lunkent vann i et glass. Legg lokket løst på og la glasset stå i romtemperatur.

Dag 2

I glasset fra dag 1, tilsett 30 gram siktet rugmel, 30 gram siktet hvetemel og 60 gram lunkent vann. La fortsatt lokket sitte løst på og la glasset stå i rom- temperatur.

Dag 3

Nå skal det ha begynt å danne seg bobler i overflaten av surdeigen. Hell ut og kast 100 gram av innholdet i glasset. Tilsett 30 gram siktet hvetemel, 30 gram siktet rugmel og 60 gram lunkent vann. Sett lokket løst på og plasser glasset i romtemperatur.

Dag 4

Nå skal det være godt med bobler i glasset, og surdeigsstarteren skal begynne å se bakeklar ut. Hell 50 gram over i et rent glass og kast resten. Bland inn 25 gram siktet rugmel, 25 gram siktet hvetemel og 50 gram vann i det nye rene glasset. Sett lokket løst på og plasser glasset i romtemperatur.

Dag 5

Det skal nå være godt med bobler i glasset, og du er én dag unna å ha laget en surdeigsstarter. Bland igjen inn 25 gram siktet rugmel, 25 gram siktet hvetemel og 50 gram vann.

Dag 6

Fantastisk, nå har du laget din egen surdeigsstarter! Nå kan du ta flytetesten, det vil si å ta en teskje av surdeigsstarteren din over i et glass med vann for å se om den flyter. Hvis den flyter i vannet, så er surdeigsstarteren bakeklar. Hvis den er klar, kan du nå bruke den til å bake med, men det kan allikevel lønne seg å fortsette å mate den et par dager til før du går i gang. Dermed vil den fortsette å samle på gode bakterier, så lenge den blir matet, og stadig bli bedre etter hvert som den får stå og fermentere.
Fantastisk, nå har du laget din egen surdeigsstarter! Nå kan du ta flytetesten, det vil si å ta en teskje av surdeigsstarteren din over i et glass med vann for å se om den flyter. Hvis den flyter i vannet, så er surdeigsstarteren bakeklar. Hvis den er klar, kan du nå bruke den til å bake med, men det kan allikevel lønne seg å fortsette å mate den et par dager til før du går i gang. Dermed vil den fortsette å samle på gode bakterier, så lenge den blir matet, og stadig bli bedre etter hvert som den får stå og fermentere.
woman cooking

Bon appetit!

Dag 1

Bland sammen 15 gram siktet rugmel, 15 gram siktet hvetemel og 30 gram lunkent vann i et glass. Legg lokket løst på og la glasset stå i romtemperatur.

Dag 2

I glasset fra dag 1, tilsett 30 gram siktet rugmel, 30 gram siktet hvetemel og 60 gram lunkent vann. La fortsatt lokket sitte løst på og la glasset stå i rom- temperatur.

Dag 3

Nå skal det ha begynt å danne seg bobler i overflaten av surdeigen. Hell ut og kast 100 gram av innholdet i glasset. Tilsett 30 gram siktet hvetemel, 30 gram siktet rugmel og 60 gram lunkent vann. Sett lokket løst på og plasser glasset i romtemperatur.

Dag 4

Nå skal det være godt med bobler i glasset, og surdeigsstarteren skal begynne å se bakeklar ut. Hell 50 gram over i et rent glass og kast resten. Bland inn 25 gram siktet rugmel, 25 gram siktet hvetemel og 50 gram vann i det nye rene glasset. Sett lokket løst på og plasser glasset i romtemperatur.

Dag 5

Det skal nå være godt med bobler i glasset, og du er én dag unna å ha laget en surdeigsstarter. Bland igjen inn 25 gram siktet rugmel, 25 gram siktet hvetemel og 50 gram vann.

Dag 6

Fantastisk, nå har du laget din egen surdeigsstarter! Nå kan du ta flytetesten, det vil si å ta en teskje av surdeigsstarteren din over i et glass med vann for å se om den flyter. Hvis den flyter i vannet, så er surdeigsstarteren bakeklar. Hvis den er klar, kan du nå bruke den til å bake med, men det kan allikevel lønne seg å fortsette å mate den et par dager til før du går i gang. Dermed vil den fortsette å samle på gode bakterier, så lenge den blir matet, og stadig bli bedre etter hvert som den får stå og fermentere.
Fantastisk, nå har du laget din egen surdeigsstarter! Nå kan du ta flytetesten, det vil si å ta en teskje av surdeigsstarteren din over i et glass med vann for å se om den flyter. Hvis den flyter i vannet, så er surdeigsstarteren bakeklar. Hvis den er klar, kan du nå bruke den til å bake med, men det kan allikevel lønne seg å fortsette å mate den et par dager til før du går i gang. Dermed vil den fortsette å samle på gode bakterier, så lenge den blir matet, og stadig bli bedre etter hvert som den får stå og fermentere.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?