Til hovedinnhold

Godts beste oppskrifter til vaffeldagen

Foto: Shutterstock

Vaffeldagen må selvsagt feires med vafler! Fra klassisk vaffelrøre til grove vafler, vi har samlet tips og oppskrifter til vaffelkosen.

Nystekte vafler er alltid godt! Toppet med rømme, syltetøy, sukker eller brunost.

Vafler inneholder mange av de samme ingrediensene som pannekaker med en base med mel, melk, egg og sukker. Noen tilsetter kardemomme for ekstra krydder, mens andre sverger til kefir for en fyldigere smak.

Det fine med vaffelrøre er at den gjerne kan lages litt på slump. På denne måten kan du få brukt opp melk som har gått ut på dato eller halvspiste bokser med rømme.

Vafler til enhver smak

Det finnes like mange oppskrifter på vafler som det finnes de som spiser dem. Noen liker sprø vafler, mens andre foretrekker at de er helt myke. Kanskje er du på jakt etter oppskrift på vafler uten egg eller gluten?

Her har vi samlet våre beste oppskrifter, slik at du kan finne din favoritt.

Når er vaffeldagen?

Den store vaffeldagen er ikke bare dagen for å fråtse i vafler, men den markerer også et skille mellom vinter og vår. Vaffeldagen feires nemlig hvert år 25. mars.

Den offisielle forklaringen på hvorfor vi feirer vaffeldagen nettopp 25. mars er at vi i middelalderen feiret Jomfru Maria. På denne dagen fikk hun budskapet fra engelen Gabriel om at hun var gravid med Jesusbarnet. Teller vi ni måneder frem, så er det nemlig jul.

Denne dagen i mars ble kalt «vårfruesdag» og ble tidligere feiret med kake. Kakene har i senere tid blitt erstattet med vafler.

Den første kjente oppskriften på vaffelrøre i Norge stammer fra Kiellandfamiliens bibliotek i Stavanger. Den ble sannsynligvis nedtegnet tidlig på 1700-tallet, og oppskriften bestod av hvetemel, sukker, smør, egg, kardemomme, muskatblomme, nellis, anis og ingefær, ifølge Nyt Norge.

Vafler fra Sjømannskirken

Vafler har som nevnt lange tradisjoner i Norge, og det karakteristiske vaffelhjertet er blitt videreført som både mat og symbol for nordmenn i utlandet. Sjømannskirken har nemlig servert vafler til nordmenn i over 150 år, hvor hver kirke har sin egen vaffeloppskrift.

Hvert år har de også en egen uhøytidelig kåring av «verdens beste vafler». Sjømannskirken på Gran Canaria har vunnet flere ganger for sin oppskrift med blant annet kullsyreholdig eplejuice, kanel og kardemomme.

Tips!

🧡 Har du laget mer vaffelrøre enn du trenger? Frys ned røren på rene, tomme brusflasker og ha i fryseren.

🧡 Enten du er på hytta eller hjemme, noen ganger er det rett og slett lettvint å ty til vaffelmiks på pose. Med noen enkle grep kan du løfte vaffelmiksen til nye høyder - her får du fem tips som gjør at vaflene smaker enda bedre.

Til middag eller i matpakken

Vafler er ikke kun forbeholdt helgekos, men de kan også serveres til lunsj, middag eller i matpakken. Ved å tilsette for eksempel sammalt mel, havregryn eller havremel får du grove vafler som metter mer. Disse smaker ekstra godt med pålegg som skinke og ost.

Revet grønnsaker som gulrot, squash og lignende gjør seg også i vaffelrøren hvis du skal servere dem til middag. En annen salt variant av vaffelen er potetvafler, som passer utmerket som en forrett.

Dessertvafler

Noen ganger så er det rett og slett ikke nok med syltetøy og brunost. Disk opp nydelige festvafler til vaffeldagen, eller prøv deg på belgiske vafler for en variasjon hvis du har belgisk vaffeljern tilgjengelig.

Hvordan vaske vaffeljernet?

Til å lage vafler trenger du selvfølgelig et vaffeljern. Våre gode kolleger hos Tek.no har testet både doble vaffeljern og enkle vaffeljern. Sjekk hvilke vaffeljern som ble kåret til best i test!

Sliter du med å få bort fettrester fra vaffeljernet med kluten, kan du lage en såkalt vaskevaffel. Denne vaskevaffelen vil rense selv nedi kriker og kroker som kan være vanskelig å komme til i vaffelmønsteret.

Orklas rengjøringsekspert, Malin Skaar, har tidligere delt oppskriften på vaskevaffel med Godt:

1. Bland sammen 0,5 desiliter vann, 1 desiliter hvetemel og to spiseskjeer salt.

2. Rør ingrediensene sammen. Hell røren i vaffeljernet og stek den som en vanlig vaffel. Vaffeljernet er nå rent og klart til å steke vanlige vafler.

Obs! Vaskevaffelen skal ikke spises, men kastes etter den har gjort jobben i vaffeljernet.

Hjemmelaget tilbehør til vaflene

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?