Til hovedinnhold

Godts beste julekaker

Noen må ha de tradisjonelle kakene til jul, mens andre lar seg friste av nye julekaker som har kommet på banen de senere årene. Her finner du oppskrifter på julekaker i alle varianter.

Det er helt noe eget og magisk med julekakene som bakes, rulles, stekes og stables i kakeboksene. For noen er det gamle tradisjoner som rår, samtidig kan det være helt tilfeldig hvordan nye tradisjoner oppstår.

Krumkaker er blant småkakene som har lengst røtter i Norge og er kanskje en av våre mest populære julekaker. Sarah Bernhardt har derimot rukket å bli en klassiker blant julekakene i senere tid. Mens risboller er en julegodtfavoritt blant både voksne og barn hver eneste år.

Sprøe, seige eller myke - uansett hvilke julekaker du går for, sett på julemusikk, ta frem mel og sukker og børst støv av kakeboksene.

De vanligste syv slag

Det finnes ikke egentlig ingen fasit over hvilke julekaker som utgjør disse syv slagene, men det er noen slag som gjerne går igjen som de vanligste. Ifølge Opplysningskontoret for meieriprodukter ble disse regnet som de syv slag fra gammelt av:

  • Sandkaker
  • Pepperkaker
  • Fattigmann
  • Goro
  • Berlinerkranser
  • Krumkaker
  • Serinakaker

Faktisk finnes det også en drøss med julekaker som du kanskje ikke har hørt om? Som bordstabelbakkels, jønnkaker og siruptynnkake.

Enten du har flere tradisjonelle syv slag på listen til jul, eller du ser etter glutenfrie krumkaker eller krumkaker uten egg? Se oppskrifter under.

Tips til oppbevaring: Noen julekaker skal være myke, andre skal være harde eller seige. Oppbevaring kan påvirke både smak og konsistens. Les mer om hvordan du best oppbevarer kakene frem mot jul.

Når en pepperkakebaker

Ingen desember uten pepperkaker! Enten du lager deigen selv eller holder deg til pynting av pepperkaker med barna, har vi her samlet tips og inspirasjon til pepperkakebakingen.

Har du noen gang lurt på hvorfor pepperkaken Bertil kun har ett ben? Vi har forsøkt å løse opp i mysteriet.

Den gode julebaksten

Julekaker er mer enn de knasende småkakene som vi fyller opp kakeboksen med. Det er også deilig bakst, som lussekattene som hører til Lucia-feiringen og julebrødet som har en fast plass på julens mange frokostbord. Eller rett og slett en julevri på kakefavorittene.

Hjemmelaget julegodt

Det blir ikke jul uten julegodt, og enda bedre blir det når det er laget med ekstra kjærlighet. Hjemmelaget julekonfekt er også perfekt å gi bort som spiselige julegaver til noen du setter pris på.

Tips: Frem mot jul kan du ta vare på tomme syltetøyglass og lignende. Pynt glassene med sløyfebånd eller hyssing, en håndskrevet lapp, eller mal på selve glasset for en personlig vri.

Slik lager du klassiske risboller

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?