Til hovedinnhold

Oppskriftene du trenger til jul

Fyll huset med den stemningsfulle lukten av julemat og smakfulle julekaker. Vi har samlet oppskrifter og tips som setter julestemningen og fikser julekosen.

Julegrøt, julekaker, juleknask og julemat, det er virkelig den herligste tiden av året. Det er noe eget med adventstiden som gjerne fylles med gløgg, pepperkakebaking, julebord, og kanskje et juleverksted eller to.

Og når julekvelden nærmer seg, er det på tide å planlegge den store julemiddagen. Ribbe, pinnekjøtt, lutefisk eller nøttestek, vi har gjort det enkelt for deg å finne alle oppskriftene du trenger for å lykkes med både julematen og tilbehøret. God førjulstid og god jul!

Julekaker for enhver smak

Hva som egentlig er de syv slagene, strides selv de lærde om. Noen må ha de tradisjonelle kakene til jul, mens andre lar seg friste av nye varianter som har kommet på banen de senere årene.

Sprøe, seige eller myke - uansett hvilke julekaker du går for, sett på julemusikk, ta frem mel og sukker og børst støv av kakeboksene.

Står flere tradisjonelle syv slag på listen til jul, eller ser du etter glutenfri pepperkakedeig eller krumkaker uten egg? Se oppskrifter under.

Tips til oppbevaring: Noen julekaker skal være myke, andre skal være harde eller seige. Oppbevaring kan påvirke både smak og konsistens. Les mer om hvordan du best oppbevarer kakene frem mot jul.

Hjemmelaget julegodt

Det blir ikke jul uten julegodt, og enda bedre blir det når det er laget med ekstra kjærlighet. Hjemmelaget julekonfekt er også perfekt å gi bort som spiselige julegaver til noen du setter pris på.

Tips: Frem mot jul kan du ta vare på tomme syltetøyglass og lignende. Pynt glassene med sløyfebånd eller hyssing, en håndskrevet lapp, eller mal på selve glasset for en personlig vri.

Alt du trenger til julemiddagen

Et av høydepunktene i julen er middagen på julaften. Her er det gjerne tradisjoner som bestemmer hva som står på bordet når vi samles til julefeiring. Det er ikke overraskende ribbe og pinnekjøtt som troner på topp som nordmenns favoritter i julen, ifølge Matprats juleundersøkelse.

Kokk Lise Finckenhagen guider deg steg for steg hvordan lykkes med saftig ribbe med sprø svor. Og hvis pinnekjøtt står på menyen, kan kanskje dette være året du tester ut trikset med mandelpoteter i bunn?

Flere oppskrifter på ribbe

Så mye skal du beregne:

Ribbe: Mellom 400–500 gram ribbe per person. Beinet i ribba kan utgjøre så mye som 30–40 prosent av vekten.

Medisterkaker og julepølse (som tilbehør): Beregn mellom én og en halv til to medisterkaker per person, og én julepølse til til cirka seks personer.

Pinnekjøtt: For uvannet pinnekjøtt beregn 400 gram per person og 500 gram hvis det er storspisere rundt bordet. For ferdigutvannet beregn 530 gram per person og 650 gram for storspisere.

Hvilke dager er Vinmonopolet stengt og åpent i julen? Og hva med nyttårsaften? Her finner du oversikt over polets åpningstider julen 2022.

Tilbehøret som løfter julematen

Hva er vel pinnekjøttet uten kålrabistappe og ribba uten et par medisterkaker? En god sjy eller saus til ribba er heller ikke å forakte. Enten du er team surkål eller team rødkål, finner du enkle oppskrifter på det perfekte tilbehøret til julematen.

Juledesserten - et verdig punktum

Når det kommer til den søte avslutningen på julemåltidet, er det noen favoritter som består. Riskrem, karamellpudding og iskaker passer når som helst i julen. Hvis du vil benytte deg av førjulstiden til å teste en liten variasjon, har vi også hentet frem spennende oppskrifter på klassikerne.

Mer til julekosen

Adventstiden er mer enn pepperkaker, julebrus og julekalender. Fyll førjulstiden med juleverksted eller rakfisklag. Eller få en forsmak på julemiddagen med glasert juleskinke, som dessuten fungerer utmerket som pålegg til julelunsjen.

Vil du lese mer om julemat, pynt og interiør? Kom i julestemning med VGs store julemagasin, som er i salg i dagligvarebutikker og i vår nettbutikk nå.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?