Sankthansaften: Deilige retter til feiringen

Foto: Sara Johannessen Meek

Sankthansaften er en god anledning til å invitere til fest! Her finner du passende oppskrifter til feiringen.

Ikke alle har like sterke tradisjoner for å feire sankthansaften, men det er en gyllen mulighet til å invitere venner og familie til lag. Med god mat og godt drikke, kan du enten feire i eget hjem eller trekke til stranden for å tenne et tradisjonelt sankthansbål.

Alt fra klassiske festretter til enkel grillmat passer å servere denne kvelden. Her har vi samlet noen av våre favorittoppskrifter til sankthans.

Sankthans, eller jonsok som det også kalles, var i starten en markering av døperen Johannes sin fødsel. I dag er det for de fleste blitt en markering av midtsommer og en av årets lyseste netter.

Tradisjonell festmat var det som før i tiden ble servert, men det er ingenting i veien for å invitere til rømmegrøt, spekemat og flatbrød nå heller. Ønsker du å droppe grøten, er en sommersalat med spekemat vel så fint å sette frem til gjestene.

Sommeren byr på mye god grillmat, og en skikkelig grillfest passer også utmerket til sankthansfeiringen. Her kan du by på alt fra burgere og pølser med godt grilltilbehør, til grillet kjøtt av fisk, kylling eller storfe. Skal du holde en markering på lavere nivå kan du jo spidde pølsene rett på sankthansbålet.

På lange sommerkvelder er det lite som slår en real skalldyraften. Dette kan også gjøres veldig enkelt ved å dekke bordet med sølvfolie og spre utover det du måtte ønske å servere av krabbe, reker, hummer eller sjøkreps. Sett frem tilbehør som majones, godt brød, sitron og krydderurter, så er du klar for sankthansfesten.

Du kan også lage andre gode retter med skalldyr, som pasta eller lette salater.

Ettersom det er sommeren vi på mange måter feirer under sankthans, passer det utmerket å lage friske desserter til når hovedmåltidet er over. En frisk sorbet eller kaker med frukt og bær er en nydelig avslutning på bordsetningen. Eller hva med en deilig og avkjølende iskake?

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?