Godts beste oppskrifter til fastelavn

Foto: Silje Sandberg

Fastelavn skal selvsagt feires med fastelavnsboller. Her finner du alle tipsene du trenger for å diske opp til en real bollefest.

I dag forbinder vi først og fremst fastelavn med overdådige kremboller og fargerike fastelavnsris, men hvorfor feirer vi egentlig fastelavn?

Historisk stammer fastelavn fra kristendommen. Fastelavn betyr egentlig «kvelden før fasten», og opprinnelig var fastelavn kvelden før askeonsdag som innledet den 40 dager lange fasteperioden i forkant av påsken, skriver Store norske leksikon.

Etter hvert ble fastelavn en betegnelse for en tredagers festperiode før fasten, som da starter med fastelavnssøndag, etterfulgt av blåmandag og feitetirsdag. Sistnevnte er også kjent som den store pannekakedagen.

Når er fastelavn 2023?

I år faller fastelavn på søndag 19. februar. Selv om vi ikke har tenkt til å overholde fasten sier vi likevel ja takk til boller! Fastelavnssøndagen inviterer nemlig til fråtsing av deilige fastelavnsboller som tradisjonelt fylles med krem.

Det at vi i dag spiser kremboller sies å være rester av den gamle skikken der man skulle spise ekstra godt for å forberede seg til fasten. Da holdt det ikke bare med vanlige hveteboller, men det måtte boller bugnet av krem til som gjerne mettet ekstra.

Fastelavnssøndag - den store bolledagen

Klassiske fastelavnsboller er hveteboller fylt med luftig krem og jordbærsyltetøy. Frister det heller med nye smaker på krembollen, skal det ikke så mye til for å variere med både smak og utseende.

Bytt for eksempel ut syltetøyet med friske bringebær som røres og blandes sammen i kremen. Er sjokolade mer din kopp te, kan du enten ha hakket sjokolade i selve bollene eller kjøre på med en mektig, deilig sjokoladekrem.

Svenskene har også sin egen fastelavnsbolle kjent som semla. De svenske fastelavnsbollene skiller seg fra de norske ved at en graver ut et hull i bollen etter steking. Denne innmaten blandes med mandelmasse og melk før hullene i bollen fylles med mandelfyllet.

I våre naboland har det tidligere gått sport i å lage spektakulære semla-kreasjoner. I Sverige har det blitt en tradisjon å utvikle nye varianter av den klassiske semlan eller med smak av semla.

Fra klassiske fastelavnsboller til fastelavnsboller med pistasjkrem, se hvordan du disker opp deilige kremboller i videoen under:

Fastelavnsboller med fristende fyll

Tips til perfekt krem

Fastelavnsboller er ikke fastelavnsboller uten pisket krem. Ifølge konditor og Krem.no-blogger Elin Vatnar Nilsen skal en perfekt pisket krem smelte i munnen, men samtidig være fast nok til at den ikke sklir av bollene. Eksperten har tidligere delt sine beste krem-tips med Godt:

🤍 Det er viktig å bruke kald fløte når du skal piske fløte til krem.

🤍 Bruk én dessertskje eller spiseskje sukker per desiliter kremfløte.

🤍 Kremen fortsetter å bli tykkere når du rører inn for eksempel syltetøy, så pass på at kremen er passe myk før du tilsetter flere smaker med slikkepotten.

🤍 Det er fort gjort å overpiske kremen. Har du fått kornete og hard krem kan du prøve og redde den ved å tilsette litt og litt fløte og røre forsiktig.

Slik pisker du krem

Finn din favorittdeig

En god bolle er det beste utgangspunktet for de beste fastelavnsbollene. Her finner du både enkle bolledeig-oppskrifter og noen med det lille ekstra om du føler for å gå vekk fra den klassiske hvetebollen.

Godt og varmt i koppen

Boller og kakao er den perfekte kombinasjonen, spør du oss. Skal du virkelig gå «all inn» på fastelavn anbefaler vi å lage skikkelig god varm sjokolade med kvalitetssjokolade og varm melk.

Har du alltid lurt på hva som er forskjellen på «varm sjokolade» og «kakao»? Vi har spurt sjokoladeekspert Sverre Sætre og fått svar.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?