Epledagen 2023

Foto: Silje Sandberg / VG

I anledning epledagen den 26. september, har vi samlet våre mest populære oppskrifter med eple!

Visste du at vi har en egen epledag? Den faller på den siste tirsdagen i september hvert år, og er til for å markere og feire de norske eplene. Dette er også en gylden mulighet til å få masse inspirasjon til hvordan du kan bruke eplene i hagen. Her har vi samlet noen av våre mest populære oppskrifter med eple – kanskje du får lyst til å arrangere en hyggelig høstmiddag?

Epler finnes i mange forskjellige arter, og de kan smake forskjellig fra sort til sort. Felles for dem er at de gjerne har en frisk smak, men noen epler er søtere enn andre, og noen er mer syrlige. Disse smakene passer godt med mange ulike frukter og grønnsaker, og du kan derfor lage mange deilige retter med dem.

Disse rettene passer godt til forrett, men kan også lages i større kvanta og spises til middag. De er også supre sideretter.

Også salte middagsretter kan få det lille ekstra i smaksprofilen med et innslag av friske epler. Frukten går nemlig særs godt sammen med både svinekjøtt og kylling, og med ulike typer ost.

Epler i desserter, og kanskje spesielt bakst og kaker, har alltid vært en populær klassiker. Søt deig med bakte, litt syrlige epler, er en vinnende kombinasjon, som også kan gjøres på mange ulike vis.

Om du har hatt et særdeles godt epleår i hagen, har du kanskje epler til overs selv etter å ha laget en treretters middag. Da er det supert å lage noe med lengre holdbarhet slik at du kan nyte eplene helt til neste sesong. Eplechutney, eller eplesyltetøy kan for eksempel fryses ned, men om du vil bruke dem med en gang er en grønn smoothie til frokosten sjeldent å forakte.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?