Ukens vintips: Mørkets opplevelser
Viltkjøtt, rødvin og høst.
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.
Fyr i peisen og rødvin i glasset er for mange selve definisjonen på høstkos. Kulinarisk byr også høsten på en rekke retter som harmonerer ypperlig sammen med rødvin. Spesielt viltkjøttet smaker fremragende sammen med røde dråper i glasset. Generelt kan vi si at viltkjøtt ofte er magert og smaksrikt. Derfor trenger vi rødvin med god fruktighet og fylde, samtidig som den ikke har for dominat tanninstruktur.
Rødvinene fra Rhône området i Frankrike er alltid høyaktuelle til sesongens viltkjøtt. Paradeeksempelet er vinene fra den lille kommunen Cornas i nord-Rhône som smaker himmelsk sammen med rypebrystet.
Det finnes også en rekke gode kjøp fra området Crozes Hermitage som er vinområdet som omkranser Hermitage berget. Alle ukens viner er røde og alle kommer med sesonginspirerte serveringsanbefalinger. Nyt høsten.
Ukens kupp
Odfjell Armador 2018
Pris: Kr. 479,90
Terningkast 5
Den norske Oddfjell familien har drevet denne Chilenske eiendommen siden 1982. Dette er deres folkelige rødvin som alltid holder god kvalitet. Dufter av solbær, paprika og hint av krydder. Oppleves som saftig og frisk i munnen. Frisk bærpreget avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Ingen lagringsvin.
Allsidig rødvin, server den til hjemmelagde elgkarbonader eller prøv den til en tomatbasert pastarett.
Ukens Crozes Hermitage
Jaboulet Crozes Hermitage Les Jalets 2017
Pris: Kr. 239,90
Terningkast 6
Vinhuset Jaboulet Aîné har en rekke spennende vinmarker i og rundt Hermitage. Dette er en klassisk Crozes Hermitage som dufter av bjørnebær, krydder, urter og fat. Oppleves som saftig og rund i munnen samtidig som vinen har en tiltalende krydret undertone. Fast bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader.
Smaker godt nå men kan fint lagres i åtte år til.
Server den til rådyrsteik eller hjortebiff.
Ukens nyhet
Eikendal Cuvée Rouge 2019
Pris: Kr. 213,30
Terningkast 5
Syrah druen går stort sett under navnet Shiraz når den dyrkes utenfor Frankrikes grenser, denne er fremstilt i Stellenbosch distriktet i Sør-Afrika. Dufter av solbær, krydder, lær og hint av mokka. Oppleves som saftig og rund i munnen, god syrlighet og balanserte tanniner. Frisk bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader.
Smaker godt nå men kan fint lagres i åtte år til.
Prøv den til elgsteik eller server den til ovnsbakt hjorteplomme.
Ukens rødvin
Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2018
Pris: Kr. 146,90
Terningkast 6
Alt som er kommersielt og stort trenger ikke nødvendigvis å være dårlig. Produsenten Penfolds viser her at de behersker å produsere god vin i alle priskategorier. Denne dufter av røde bær, krydder, hint av lær og vanilje. Oppleves som mørk og saftig i munnen. Fast bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader.
Allsidig rødvin, server den til hjortebiff eller prøv den til en smaksrik viltgryte.
Ukens eksklusive
Vincent Paris Cornas Granit 30 2018
Pris: Kr. 348,00
Terningkast 6
Rødvinene fra det lille området Cornas i nord-Rhône er som skapt til å nytes sammen med sesongens rype. Denne er fra 2018 årgangen fra produsenten Vincent Paris. Dufter av bjørnebær, velhengt kjøtt, pepper og rosmarin. Oppleves som rik og solid i munnen samtidig som vinen har god fruktighet. Flott balanse mellom syrlighet og tannin. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker ypperlig nå men kan fint lagres i femten år til.
Server den til helstekt rype sammen med fløtesaus eller prøv til orrfugl.
Publisert: 30.10.2020 kl. 12:54
Oppdatert: 16.11.2020 kl. 10:18
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto