Ukens vintips: Sommergodt i glasset

17. juli 2015Vin
SOMMERVIN: Hvite viner er særlig perfekte til lange, lyse sommerkvelder. Foto: NTB Scanpix.
SOMMERVIN: Hvite viner er særlig perfekte til lange, lyse sommerkvelder. Foto: NTB Scanpix.

Sommervinen trenger ikke nødvendogvis å være hvit, det finnes sommerlige rødviner også. Her får du gode tips til både rødt og hvitt til sommerkvelden.

Hellas er i hardt vær denne sommeren. På randen av finansielt sammenbrudd. Hvis det bare var noe jeg kunne gjøre! Har du tenkt den tanken noen gang? Ja? Nei? Uansett svar: Ett av polets smarteste vinvalg er faktisk gresk. Nei, jeg tuller ikke. Nei, jeg er ikke grepet av et anfall av politisk korrekthet eller er blitt Syriza-tilhenger. Jeg bare mener det. Gaia Wild Ferment Assyrtiko fra Santorini er ett av de beste vinkjøpene i sin klasse. Det vil si viner under 200 kroner. Og ikke bare det: Den finnes til og med i basisutvalget. Det betyr at dersom du har et polutsalg nær deg med noe mer enn bare et lite standardutvalg, står den i polhyllene. Nå om sommeren orker vi ikke å bestille så mye. Det må være lett tilgjengelig.

Genialiteten i Assyrtiko-druen er mineraliteten som stammer fra voksestedet på den ultra-skrinne lavagrunnen, kombinert med sprø, grønne epler, lime og sitronsnert i aroma- og smaksbilde – og en passe fylde. Litt over middels fylde.

Hvis du vil ha en ren Chablis-kopi, velger du Thalassitis fra Gaia, litt magrere, men også den fra Santorini. Men den må bestilles.

Og hvis du har vært på Santorini, vet du kanskje hvordan disse druestokkene vokser i kranseform nede på den varme bakken. Dette fordi vindene som sveiper over denne mest pittoreske av alle greske øyer (95 prosent av postkortbildene er derfra) ellers ville ha meid dem ned.

Hvis du vil ha en hvitvin med mer uttalt fruktighet, er La Monacesca, en Verdicchio-basert hvitvin fra provinsen Marche i Italia, et glimrende valg. Her får du både mineraler i bunnen og rik steinfrukt på toppen.

De aller fleste er hentet fra basisutvalget.

BA=Basisutvalg

BU=Bestillingsutvalg

Hvite sommerviner

Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2014, Gaia Estate

Santorini, Hellas

Varenr.: 9869201

Kr 175,-

90 poeng

Har hatt godt av noen måneder til med lagring. Konsentrert i stilen med oljede, mineralsk grunnsmak. Streif av sitron, epler, blomster på duft. Epler i grunnsmaken og litt røykpreg i finish. Veldig kompleks. God lengde. Bruk: Til fisk og sjømat, men kanskje ikke reker. BA. Drikk: Nå – 2020. Temp: 5–7.

Terningkast: 6

La Monacesca Verdicchio di Matelica 2013

Marche, Italia

Varenr.: 8019701

Kr 159,90

84 poeng.

Rik steinfrukt i denne, solid konsentrasjon, bra fylde, masse smak, plomme og epleretning, litt mineralitet i bunnen, veldig mye hvitvin for pengene. Universalvin. Bruk: Tåler mye fra maten. All round-bruk. BA. Drikk: Nå.

Terningkast: 6

Stellenrust Barrel Fermented Chenin Blanc Block 28 2014

Stellenrust, Sør-Afrika

Varenr.: 2284401

Kr 132,90

81 poeng

Litt grønnlig og frisk streng i midten av denne som var nyhet i julilisten. Pære, stikkelsbær, pluss svakt undermoden tropisk frukt. Ikke for svær. Fairtrade-merket. Bruk: Fisk, skalldyr, salater. BA. Drikk: Nå. Temp: 5–7.

Terningkast: 5

I Clivi Friulano San Pietro 2013

Friuli, Italia

Varenr.: 2775201

Kr 199,90

86 poeng

En vinner for mineral-fansen. Flint, flint og nøytral steinfrukt, så vidt. Flint som slås mot flint. Pelsverk på duft. Pur, ren, klar. Nærmest fruktløs. Chablis blir rene fruktbomben i forhold til denne. Men en kultvin i min munn. Bruk: Gastronomi, fisk, sashimi. BU. Drikk: Nå-2018. Temp: 5–7.

Terningkast: 6

Soave Classico 2014, Montresor

Veneto, Italia

Varenr.: 1032301

Kr 112,90

77 poeng

En av de svært rimelige hvitvinene fra Italia, fyldig, plommeaktig fruktighet, litt tynn i finish, men helt grei og ukomplisert. Bruk: Terrassevin og til reker. BA. Drikk: Nå. Temp: 5–7.

Terningkast: 4

Røde sommerviner

Marques de Nombrevilla Old Vines Garnacha 2014, Bodegas San Alejandro

Calatayud, Spania

Varenr.: 9768401

Kr 104,90

80 poeng.

Knuste bær, saftig og fin, lang finish, kirsebær og moreller, litt mørke bær også. Kylling, svinekjøtt, til grillen, pizza og pasta. Akkurat en slik leskende rød sommervin som vi trenger i den lyse årstiden. Prisen er jo også mer enn levelig. Serveres svakt avkjølt. Bruk: Tapas, hvitt kjøtt, kylling. BA. Drikk: Nå. Temp 13–15.

Terningkast: 5+

Brunel C D R Côtes du Rhône

Rhône, Frankrike

Varenr.: 4440401

Kr 125,-

80 poeng

Uten årgang, denne. Men ikke uten sjarm. Typisk robust Rhône-vin med mørke bær, leskende frukt og litt svartpepper i finish. Kan også brukes som hyggevin på terrassen. Som grillvin, da spesielt til svinekoteletter, kylling og annet hvitt kjøtt. BA. Drikk: Nå. Temp: 13–15.

Terningkast: 5

Allegrini Valpolicella Classico 2014

Veneto, Italia

Varenr.: 5506601

Kr 134,90

81 poeng

En virkelig saftig, duftende, leskende, sommerlig vin med streif av fioler og røde bær på duft, bringebær og kirsebær i smak, relativt slank og kjølig vinstil. Vil du ha noe veldig fyldig, må du velge noe annet. Bruk: Passer ypperlig til pasta, pizza, fingermat. BU. Drikk: Nå. Temp: 13–15.

Terningkast: 5

Basso Valpolicella Ripasso 2013, WineHouse (Basso)

Veneto, Italia

Varenr.: 1155901

Kr 145,-

80 poeng

100 prosent Corvina-basert ripasso, pent balansert med noe krydder, miks av kirsebær og mørke skogsbær, nok syre. Relativt slank i stilen og med bare 6 g sukker. Grei den og ikke for svær og oversukret. Bruk: Serveres lettere avkjølt til italiensk spise. Pasta bolognese, f.eks. Sopprisotto. BA. Drikk: Nå. Temp: 14–16 poeng.

Terningkast: 4+

Publisert: 17.07.2015 kl. 10:48


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?