Ukens vintips: Dessertvin, rosévin, hvitvin og rødvin
Lise disker denne uken opp med en rekke lekre rabarbraoppskrifter, og Edvard Skramstad har funnet den perfekte dessertvinen til rabarbrakaken hennes.
Å finne dessertvin til rabarbrabaserte desserter kan være utfordrende. Men i år har jeg «oppdaget» en fremragende mat- og vinkombinasjon. Rabarbradessert forent med en søtvin fremstilt av den lokale portugisiske druesorten Baga skulle vise seg å være en åpenbaring.
Det er den anerkjente vinprodusenten Louis Pato som står bak ukens søtvin. Ved hjelp av moderne produksjonsmetoder er fermenteringen stoppet ved nedkjøling. Resultatet blir da en søt, syrlig og alkoholsvak dessertvin. Smaker du den sammen med en rabarbrabasertdessert, vil du få en fantastisk kombinasjon.
Naturligvis er livet mer enn bare dessert, derfor har jeg også ryddet plass til fire ulike viner som er alt annet enn søte. God smaking!
Ukens kupp
Dal Nostro Giardino Piemonte Rosato 2018
Pris: Kr 119,90
Terningkast 5
Knusktørr rosévin fra Piemonte fremstilt av Barbera-druen. Dufter av moreller, rips og bær. Oppleves som saftig og frisk i munnen. Tørr bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin. Server den til en hjemmelaget lakseburger eller grillet laks anrettet med en frisk salat.
Ukens utvalgte
Proidl Senftenberger Grüner Veltliner Freiheit 2017
Pris: Kr 219,90
Terningkast 6
Førsteklasses hvitvin fra weingut Proidl. Klassisk Grüner Veltliner, dufter av grønne epler, fersken, sitrus og mineraler. Oppleves som frisk, syrlig og konsentrert i munnen. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker godt nå, men kan lagres i opptil ti år til. Prøv den til skalldyrsuppe eller sjøkreps.
Ukens dessertvin
Luis Pato AM Vinho Rosé 2013
Pris: Kr 164,90 (37,5cl)
Terningkast 6
Louis Pato er mannen bak denne halvflasken. Søt og elegant dessertvin som dufter av bringebær, rabarbrakompott, sitrus og hint av blomster. Oppleves som ren og frisk i munnen, samtidig som vinen har fin fylde. Søtt og fruktig avslutning. Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Smaker utsøkt nå, noe utviklet. Kan fint lagres i et par år til. Prøv den til Lises rabarbrakake, kald rabarbrasuppe med vaniljeis eller rabarbramousse.
Ukens Nyhet
Santa Tresa Terre Siciliane Frappato 2017
Pris: Kr. 150,90
Terningkast 5
Økologisk rødvin fremstilt av den lokale druesorten Frappato på Sicilia. Dufter av plomme, blåbær og krydder. Oppleves som fruktig og bløt i munnen, fin syrlighet og moderate tanniner. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker best i ung alder. Anvendelig rødvin, prøv den til tomatbasert pastarett, grillede kyllinglår eller svinekoteletter.
Ukens eksklusive
Von Winning Forster Ungeheuer Riesling Trocken GG 2017
Pris: Kr 399,90
Terningkast 6
GG-betegnelsen foreller oss at denne vinen kommer fra en av Tysklands aller beste vinmarker. 2017 årgangen fra vinmarken «Ungeheuer» skuffer ikke. Dufter av gule epler, sitrus, fersken og våt stein. Oppleves som rik og balansert i munnen. Fremragende syrlighet og mineralitet gjennom hele smakskurven. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Anvendelig hvitvin, server den til sushi, kamskjell eller ristet kongekrabbe.
-----------------------
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: En ekstremt dårlig vin.
60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 – 89: God til meget god vin.
90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 – 100: En perfekt vin.
Publisert: 07.06.2019 kl. 13:46
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto