Ukens vintips: Klassiske, franske viner
Finnes det noe mer tidløst enn fransk vin?
Selvsagt er det spennende å smake på nye viner fra eksotiske vinområder. Men det er en ingen grunn til å forlate de klassiske vinregionene i Frankrike. Århundrer med erfaring og svært gode klimatiske forhold for vinproduksjon er unektelig en fordel når man skal produsere kvalitetsvin. Det faktum at verdensmarkedet etterspør fransk vin er selvfølgelig ikke noen tilfeldighet.
Burgund og Bordeaux produserer flere av verdens mest eksklusive viner, men de fremstiller også en rekke viner som er tilgjengelige for folk flest. Markedet byr på en rekke flotte viner som ikke koster en formue.
Nedenfor finner du en rekke gode eksempler på hvor stor bredden er i Frankrikes klassiske vinregioner. Nyt høsten!
Ukens kupp
Aubrade Le Prestige 2019
Pris: Kr. 419,90
Terningkast 5
Frisk og aromatisk hvitvin fra Entre-Deux-Mers regionen som ligger imellom elevene Garonne and Dordogne. Dette området fremstiller en rekke tørre og rimelige hvitviner. Denne dufter av stikkelsbær, sitron og grønne epler. Oppleves som frisk og syrlig i munnen. Tørr.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Server den til hjemmelaget fiskesuppe eller dampede blåskjell.
Ukens nyhet
Les Baies Fleuries Côte de Brouilly 2019
Pris: Kr. 172
Terningkast 5
Rødvinene som fremstilles av Gamay druen i Burgund er lette og elegante i stilen. Denne dufter av moreller, plomme og hint av urter. Oppleves som lys og lett i munnen, god syrlighet og svært moderate tanniner. Fruktig bærpreget avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur 13 til 15 grader. Disse vinene smaker best i ung alder. Prøv den til hønsefrikassé eller stekt landkylling.
Ukens hvitvin
Trimbach Riesling 2017
Pris: Kr. 209,90
Terningkast 6
Vinhuset Trimbach er blant Europas eldste og familien Trimbach kan datere vinproduksjon helt tilbake til 1626. Deres klassiske Riesling holder topp kvalitet også i 2020. Dufter av gule epler, fersken og mineraler. Oppleves som frisk og elegant i munnen. Lang tørr avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker ypperlig nå men kan fint lagres i ti år til. Allsidig hvitvin, prøv den til hellefisk eller server den til en franskinspirert skalldyrsuppe.
Ukens rødvin
Château Bois Mallet 2015
Pris: Kr. 160
Terningkast 6
Det er en grunn til at de fleste som blir hekta på rødvin ender opp i Bordeaux. Her har du en glimrende introduksjons vin som dufter av solbær, krydder, løv og fat. Oppleves som fast og rund i munnen, god syrlighet og rene tanniner. Fast bærpreget avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker godt nå men kan fint lagres i fem til syv år til. Server den til høstens lam eller prøv den til ytrefilet av okse.
Ukens eksklusive
Patrice Rion Nuits-Saint-Georges Vieilles Vignes 2017
Pris: Kr. 510
Terningkast 6
Rødvin fra Burgund smaker himmelsk nå sent på høsten. Denne er hentet fra Nuits-St.-Georges. Dufter av plomme, kirsebær, våt jord og fat. Oppleves som fast og elegant i munnen, flott balansert rødvin med god syrlighet og myke tanniner. Lang fast avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker ypperlig nå men kan fint lagres i femten år til. Prøv den til rype, due eller orrfugl.
Publisert: 22.10.2020 kl. 11:46
Oppdatert: 16.11.2020 kl. 10:18
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto