Ukens vintips: Vin fra Loire
Bli kjent med Loiredalens eventyrlige viner. To hvitviner får toppkarakter i denne ukens vinspalte.
Reiser du i vinregionen Loire vil du bli fascinert av det vakre kulturlandskapet. Storslagne slott skaper eventyrlige kulisser for områdets vinmarker. Regionen er også kjent for sine grønne og velstelte hager, derfor omtaler franskmenn Loiredalen for Frankrikes hage.
Vinregionen Loire er oppkalt etter elven med samme navn. Loire er Frankrikes lengste elv, og vinregionen følger elevens ferd fra det sentrale Frankrike ut mot Atlanterhavet. Husk at Loire tilbyr uendelig mye mer enn bare hvitvin fra Sancerre og Pouilly-Fumé. Regionen kan by på et bredt spekter av vinstiler og druesorter. God smaking!
------------
Ukens kupp
Lacheteau Cremant de Loire Brut
Pris: Kr 139,90
Terningkast 5
Med 17. mai i horisonten er det naturligvis på sin plass med musserende vin. Dette er absolutt et godt kjøp fra Loire. Vinen dufter av grønne epler, lime, toast og hint av urter. Oppleves som syrlig og ren i munnen, behagelige bobler. Tørr og frisk avslutning. Anbefalt serveringstemperatur syv til ni grader. Ingen lagringsvin. Server den til lett fingermat eller prøv den til ristet laks.
------------
Ukens rødvin
Baudry Chinon 2017
Pris: Kr 189,90
Terningkast 5
Det fremstilles en rekke spennende Cabernet Franc-baserte rødviner i området Chinon. Denne dufter av plomme, paprika, krydder og hint av urter. Oppleves som syrlig og saftig i munnen, moderate tanniner. Fast tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Kan lagres i opptil ti år til. Server den til ytrefilet av kalv anrettet med grillet paprika og rødvinssaus.
------------
Ukens rosévin
Joseph Mellot Le Rabault Rose Sancerre 2018
Pris: Kr 179,90
Terningkast 5
Det er produseres ikke kun hvitvin i Sancerre. Her har du en frisk og fruktig rosévin fremstilt av Pinot Noir-druen. Vinen dufter av kirsebær, sitrus og hint av rips. Oppleves som syrlig og slank i munnen, tiltalende fruktighet. Tørr sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin. Nytes gjerne til ovnsbakt ishavsrøye eller ørret.
------------
Ukens hvitvin
Prieur Sancerre 2018
Pris: Kr 200,90
Terningkast 6
Klassisk Sancerre. Dufter av grønne urter, stikkelsbær, tomatstilk og eple. Oppleves som aromatisk og frisk i munnen. Flott syrlighet gjennom hele smakskurven, samtidig som vinen har en tiltalene grønn undertone. Tørr crisp avslutning. Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Smaker best i ung alder. Server den til hvitvinsdampede grønne asparges eller aspargessuppe.
------------
Ukens eksklusive
Vacheron Sancerre Les Paradis 2016
Pris: Kr 444,90
Terningkast 6
Dufter av våt stein, grønne epler, stikkelsbær og urter. Oppleves som rik og mineralsk i munnen, fremragende syrlighet igjennom hele smakskurven. Lang tørr avslutning. Vinen er fremstilt etter biodynamiske prinsipper. Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Kan fint lagres i ti år til. Server den til piggvar anrettet med grønne asparges og skalldyrsaus.
-----------------------
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris.
Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: En ekstremt dårlig vin.
60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 – 89: God til meget god vin.
90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 – 100: En perfekt vin.
Publisert: 03.05.2019 kl. 12:42
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto