Ukens vintips: Septembernyheter
Det har blitt lansert 1152 vinnyheter på vinmonopolet i september. Ikke alle er like gode.
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.
Min sambygding Nicolai Tangen har blitt mye omtalt denne måneden. I et av hans første intervjuer kom han med dette fantastiske sitatet: «du er ikke bedre enn den siste pannekaken du steiker».
Slik er det naturligvis også i vinens verden. Ingen produsenter eller vinområder er bedre enn siste årgang. Derfor er det alltid spennende å smake nye viner, enten det er en helt ny produsent eller om det dreier seg om en gammel kjenning som man har smakt i en rekke årganger. Nedenfor kan du lese litt mer om noen av nylanseringene som er tilgjengelige på vinmonopolet.
Selv om det er mange femmere og seksere i mine vinspalter betyr ikke dette at alt jeg smaker begeistrer. De fleste vinene jeg smaker kommer aldri på trykk. I dag har jeg ryddet plass til en soleklar ener som kommer sammen med fire andre gode kjøp. God lesning!
Ukens kupp
Airen Ecologico 2019
Pris: Kr 139,90
Terningkast 5
Økologisk hvitvin fra La Mancha. Dufter av grønne epler, stikkelsbær og sitrus. Enkel og sjarmerende hvitvin som oppleves som syrlig og frisk i munnen, tørr eplepreget av avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin.
Server den til en kremet fiskesuppe eller hjemmelagde fiskeburgere.
Ukens nyhet
Cameleon Bonarda 2019
Pris: Kr 243,00/150 cl
Terningkast 6
Her har du en enkel og saftig rødvin til en god pris. Dufter av bringebær, grønne urter og hint av eukalyptus. Oppleves som fruktig og ren i munnen, lett og saftig rødvin med moderate tanniner. Frisk bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Ingen lagringsvin.
Server den til hjemmelaget pizza eller en tomatbasert pastarett.
Ukens bomkjøp
3 Generations of Peace Shiraz Cab Sauv 2019
Pris: Kr 382,10/ 300cl
Terningkast 1
Etiketten på denne rødvinsboksen er full av lovord og tekst om bærekraftige tiltak. Innholdet derimot er det igjen grunn til å rope hurra for.
Vinen dufter av jordbærsyltetøy, gamle urter og sjokolade. Slapp fruktighet, vinen oppleves som emmen i munnen. Ekstremt ubalansert. Varm sviende avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader.
Dette er rett og slett en dårlig vin, styr unna.
Ukens rødvin
Poggio al Sole Trittico 2018
Pris: Kr 209,90
Terningkast 6
Her har du en godt laget rødvin fra Toscana. Saftig og ren rødvin som dufter av kirsebær, våt jord, urter og hint av fat. Oppleves som fast og delikat i munnen, god syrlighet og integrerte tanniner. Fast bærpreget avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker ypperlig nå, men kan fint lagres i ti år til.
Prøv den til entrecôte av kalv anrettet med polenta og rødvinssaus, eller ytrefilet av okse anrettet med hvite bønner.
Ukens eksklusive
Quintarelli Primofiore 2017
Pris: Kr 569,90
Terningkast 6
Giuseppe Quintarelli har i flere tiår vært blant fanebærerne i Veneto. Denne IGT-rødvinen er rett og slett praktfull. Dufter av moreller, solbær, våt jord, urter og fat.
Oppleves som syrlig og elegant i munnen, flott fruktighet og godt integrerte tanniner. Lang bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker fremragende nå, kan lagres videre i flere tiår.
Server den helstekt landkylling eller vaktel.
Publisert: 11.09.2020 kl. 13:08
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto