Ukens vintips: Smak noe nytt i høstmørket
Høsten passer perfekt til lange middagsselskaper.
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.
La deg gjerne bli inspirert av Lise Finckenhagens søndagsstek-oppskrifter denne uken. Ukens rødvin er hentet fra Priorat-regionens stupbratte vinmarker, denne vinen vil passe perfekt sammen med Lises oksestek. Har du virkelig lyst til å slå på stortromma bør du se nærmere på ukens eksklusive som er en ypperlig rødvin fra Rioja.
Glem ikke at vinens verden er full av smaker som bare venter på å bli oppdaget. Ukens hvitvin er et glimrende eksempel på dette, her har du en frisk og mineralsk hvitvin fra Sicilia. Vinen er fremstilt like ved den aktive vulkanen Etna. Du finner også en frisk hvitvin fra Portugal samt en fruktig og ren rødvin fra Østerrike i dagens tekst. God smaking!
Ukens kupp
Casa Ferreirinha Planalto Reserva 2019
Pris: Kr. 139,90
Terningkast 6
Frisk og aromatisk hvitvin fremstilt av en rekke lokale druesorter. Dufter sitrus, grønne epler og hint av urter. Oppleves som fruktig og syrlig i munnen. Tørr og frisk avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin. Server den til høstens taskekrabber eller prøv den til hjemmelagde fiskekaker.
Ukens hvitvin
Terre Nere Etna Bianco 2019
Pris: Kr. 255
Terningkast 6
Vinprodusenten Terre Nere har en rekke fremragende viner i sin portefølje. Dette er deres enkleste hvitvin som dufter av sitrus, fersken og våt stein. Oppleves som syrlig og fast i munnen, flott mineralitet igjennom hele smakskurven. Lang tørr avslutning. Smaker ypperlig nå men kan fint lagres i ti år til.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Prøv den til ristede sjøkreps eller skalldyrsuppe.
Ukens nyhet
Sonnenmulde Blaufränkisch 2019
Pris: Kr. 163,90
Terningkast 5
Saftig og ren rødvin som egner seg ypperlig til høstsesongens fugl. Dufter av kirsebær, blåbær og grønne urter. Oppleves som saftig og myk i munnen, god syrlighet og moderate tanniner. Frisk bærpreget avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur 13 til 15 grader. Ingen lagringsvin. Prøv den til rype, due eller orrfugl.
Ukens rødvin
Proyecto Garnachas de España La Garnatxa Fosca del Priorat 2018
Pris: Kr. 206,30
Terningkast 5
Priorat regionens spektakulære vinmarker huser en rekke spennende viner. Denne dufter av mørke bær, våt jord, krydder og hint av urter. Oppleves som fast og saftig i munnen, god syrlighet og integrerte tanniner. Fast bærpreget avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Prøv den til Lises oksestek eller ytrefilet av kalv.
Ukens eksklusive
Contino Reserva 2016
Pris: Kr. 309,90
Terningkast 6
Contino eiendommen fremstiller ypperlige rødviner, og 2016-årgangen skuffer ikke. Dufter av mørke bær, krydder, vanilje og fat. Oppleves som stram og intens i munnen, god fruktighet. Fin balanse mellom syrlighet og tannin. Lang fast avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker ypperlig nå men kan fint lagres i femten år til. Server den til lammestek eller entrecôte av okse.
Publisert: 09.10.2020 kl. 10:09
Oppdatert: 09.10.2020 kl. 11:21
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto