Ukens vintips: Pizzavin
Helg, pizza og vin i glasset, bedre blir det ikke!
Pizza har for lengst seilet opp som en av våre aller kjæreste middagsretter. Det finnes uendelig mange pizza ritualer rundt om i landet. Vi har alle våre favoritter og preferanser. Slik er det naturligvis også på vinfronten.
I vårt hjem er rødvin i glasset obligatorisk når hjemmelaget pizza står på helgemenyen. Hovedgrunnen til at jeg sverger til rødvin er av den enkle grunn at vi stort sett lager en klassisk pizza med en smaksrik tomatsaus, ost og kjøttbasert topping som hovedkomponenter. Unge, saftige og friske rødviner passer som hånd i hanske til slike pizzaer.
Se gjerne etter rødviner som er fremstilt av druesorter som Sangiovse, Pinot Noir eller Barbera. Det finnes også en rekke andre druesorter som også passer denne beskrivelsen. Det vi ønsker er rett og slett en saftig, ung og ren rødvin i møtet med den klassiske pizzaen.
Generelt kan vi si at du bør styre unna kraftfulle og rike rødviner. Tannin dominerte rødviner harmoner spesielt dårlig sammen med en smaksrik tomatsaus. Har du likevel kommet i skade for å åpne en litt for kraftfull rødvin finnes det alltids en løsning. Trikset er å tilføre litt ekstra parmesan på pizzaen, dette vil tone ned tanninene og rødvinen vil på et blunk fungere mye bedre sammen med maten.
Selvfølgelig finnes det uendelig mange pizzavarianter og rødvin er på ingen måte det eneste alternativet. Som alltid er det råvarene som dikterer vinvalgene. Derfor har jeg også innlemmet et par hvitviner i dagens tekst. Fyldige hvitviner smaker fantastisk dersom du har lyst til å diske opp med en hvit pizza garnert med sopp og bacon. Likeledes smaker det fortreffelig med en frisk og syrlig hvitvin dersom sjømat kommer inn i bildet. Nedenfor finner du seks pizzaviner med skreddersydde serveringsanbefalinger.
Har du noen pizzatips som du brenner inne med? Da er det bare å fyre løs i kommentarfeltet helt nederst!
Ukens kupp
Carussin Asinoi Barbera d'Asti 2019
Pris: Kr 149,90
Perfekt til pizza Margherita. Hvor pizza kommer ifra er nesten like bestridt som hvem som er tidenes beste fotball spiller. I min verden er svart Napoli og Diego Armando Maradona. Vinvalget mitt til denne tidløse pizzaen fra Napoli kommer likevel fra Nord-Italia. Grunnen til dette er at rødvinene som er fremstilt av Barbera druen rett og slett er ypperlige pizza viner. Her har du et glimende eksempel fra Piemonte regionen. Vinen dufter av mørke bær, urter og hint av krydder. Oppleves som fruktig og ren i munnen, god syrlighet og moderate tanniner. Frisk bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker best i ung alder. Ingen lagringsvin. Allsidig rødvin som passer perfekt til en rekke klassiske pizza oppskrifter. Den milde og fruktige stilen gjør at denne rødvinen også tåler en tomatsaus med litt ekstra sting i.
Ukens Pinot Noir
Lequin-Colin Santenay Vieilles Vignes 2018
Pris: Kr 269,90
Perfekt til pizza med Parma skinke. Her har du en ung og saftig Pinot Noir fra Santenay i Burgund.
Dufter av plomme, røde bær, urter og fat. Oppleves som fruktig og ren i munnen, god syrlighet og moderate tanniner. Fast bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16. Smaker godt nå men kan fint lagres i ti år til.
Prøv den til pizza med parmaskinke eller prøv den til en tidløs langpannepizza med kjøttboller.
Ukens økologiske
Aroa Le Naturel Tinto 2020
Pris: Kr 156,50
Perfekt til vegetar pizza. Økologisk rødvin fremstilt etter naturlige prinsipper. Dufter av plomme, urter og hint av lakris.
Oppleves som ung og ren i munnen. Vinen har god syrlighet og moderate tanniner. Frisk og fruktig avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Ingen lagringsvin.
Ung og saftig rødvin som passer perfekt til en vegetarbasert pizza.
Ukens hvitvin
Borgeot Bourgogne Chardonnay 2016
Pris: Kr 239,90
Perfekt til hvit pizza med sopp. Fyldige fatlagrede hvitviner fremstilt av Chardonnay druen er som skapt for å nytes til hvit pizza. Her har du en klassisk hvitvin fra Burgund.
Dufter av sitrus, eple, nøtter og hint av smør. Oppleves som fyldig og frisk i munnen, flott syrlighet igjennom hele smakskurven. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Smaker ypperlig nå men kan fint ligge i ti år til.
Allsidig hvitvin, perfekt partner til en hvit pizza garnert med kantareller, bacon og rødløk.
Ukens Albariño
Gotas de Mar Albariño 2019
Pris: Kr 200,-
Perfekt til sjømatpizza. Fisk og klassisk hvitvin fra Galicia-området i nordvest Spania. Dufter av sitrus, grønne epler, fersken og hint av mineraler. Oppleves som syrlig og slank i munnen. Tørr.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker godt nå, kan fint lagres i syv år til.
Ypperlig vinvalg til sjømat, prøv den til en pizza med sardiner og blåskjell eller prøv den til en hvit pizza med røykelaks og dill!
Ukens eksklusive
Biondi Santi Rosso di Montalcino 2017
Pris: Kr 717,90
Perfekt til pizza med fennikelsalami. Vinprodusenten Biondi Santi produserer flere av Italias mest ettertraktede viner. Dette er deres «lillebror» Rosso di Montalcino fra 2017.
Dufter av moreller, våt jord, krydder, urter og fat. Oppleves som fast og elegant i munnen, nydelig syrlighet og fløyelsmyke tanniner. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader.
Smaker ypperlig nå men kan fint lagres i femten år til. Hell denne vinen over i en karaffel et par timer før servering.
Server den til pizza garnert med oksefilet og trøffel eller prøv den til pizza med fennikelsalami og rikelig med nyrevet parmesan.
Publisert: 12.03.2021 kl. 11:25
Oppdatert: 07.05.2021 kl. 13:22
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto