Ukens vintips: Vin til pizza
Lise disker denne uken opp med lekre pizzaoppskrifter. Her er drikke som passer til.
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.
Å velge vin til pizza er på ingen måte komplisert. Klassiske pizzaoppskrifter som baserer seg på tomatsaus, ost og kjøttbasert topping er som skapt for unge saftige rødviner.
Velger du rødvin fremstilt av Pinot Noir eller Barbera-druen, er du på en trygg sti. Generelt bør du unngå kraftfulle og tannindominerte rødviner til pizza.
Naturligvis finnes det en rekke ulike oppskrifter og tilberedningsmetoder. Når fisk og sjømat kommer inn i bildet, må vi selvfølgelig kalibrere vinvalgene. Personlig er jeg veldig svak for et glass hvitvin fra Soave når blåskjell og hjerteskjell dukker opp på pizzamenyen.
Dersom du enda har sopp liggende bør du prøve deg på en oppskrift som baserer seg på bacon, kantarell og hvit pizzasaus. Da vil en fyldig og fatlagret hvitvin være den optimale vinpartneren.
Nedenfor finner du fem ulike viner som alle kommer med skreddersydde pizzaanbefalinger.
Casillero del Diablo Pinot Noir 2019
Pris: Kr 114,90
Terningkast 5
Ung og saftig rødvin fremstilt i Casablanca-regionen i Chile. Dufter av mørke bær, plomme og hint av urter. Oppleves som saftig og ren i munnen. Moderate tanniner. Frisk bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Ingen lagringsvin. Server den til pizza margherita toppet med frisk basilikum.
Borgeot Bourgogne Blanc 2017
Pris: Kr 269,90
Terningkast 5
Fyldig hvitvin fra Burgund som dufter av sitrus, grønne epler, toast og hint av smør. Oppleves som rund og delikat i munnen, god syrlighet gjennom hele smakskurven. Tørr og fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Smaker godt nå, men kan fint lagres i opptil ti år til. Ypperlig hvitvin til «hvit» pizza med kantareller, bacon og rødløk.
Ca'Rugate Soave Classico San Michele 2018
Pris: Kr 139,90
Terningkast 6
Klassisk hvitvin fra Soave i nord-Italia. Dufter av gule epler, sitrus og hint av mandel. Oppleves som lys, lett og frisk i munnen. Tørr sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker best i ung alder. Allsidig hvitvin, prøv den til en sjømatsbasert pizza - gjerne med innslag av blåskjell og hjerteskjell.
Ratti Barbera d'Alba 2018
Pris: Kr 189,90
Terningkast 6
Klassisk rødvin fremstilt av Barbera-druen fra Ratti sin topp moderne vineiendom. Dufter av kirsebær, urter og hint av krydder. Oppleves som saftig og frisk i munnen, moderate tanniner. Fast kirsebærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker best i ung alder. Prøv den til Lises italienske pizza!
Chanin Sta. Rita Hills Pinot Noir 2018
Pris: Kr 299,90
Terningkast 5
Chanin Wine fremstiller saftige og elegante viner av Pinot Noir-druen, 2018-årgangen følger denne malen. Dufter av plomme, granateple, våt jord og hint av urter. Oppleves som ren og fruktig i munnen, flott fruktighet kombinert med myke tanniner. Lang fast bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker godt i ung alder, men kan fint lagres i minst ti år til. Anvendelig rødvin, prøv den til Lises langpannepizza.
--------------
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: En ekstremt dårlig vin.
60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 – 89: God til meget god vin.
90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 – 100: En perfekt vin.
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin