Til hovedinnhold

Fem røde koseviner til helgen

3. februar 2017Vin
VINKOS: Rødvin trenger ikke bare drikkes til mat
VINKOS: Rødvin trenger ikke bare drikkes til mat
Foto: Espen Sjølingstad Hoen VG

Det er helg, og kanskje du har lyst på et lite glass eller to av en lettdrikkelig rødvin. Her er noen god-dråper.

Mange av vinstilene – spesielt fra Europa – er designet for å gå sammen med mat. De har en del syre – som hjelper fordøyelsen. Og de har en del tanniner – som gir dem «ryggrad». Men dermed også motstand i munnen. Til sofakosen, peiskosen, til kokkevin-nippingen trenger man noe annet. En romslig, ofte litt rund – men ikke dvask – vin. Fremfor alt trenger man en vin laget på modne druer, men ikke nødvendigvis en moden vinstil for de røde. Altså at vinen har alder. Egentlig er ungdommelige dråper med noe fruktsødme best til hyttebruk.

For å få en idé om hvilke vinstiler som passer best, er det lurt å tenke på hva som overhodet ikke passer. Barolo er en god vin, men veldig mye tanniner og høy syre i nye årganger krever fettrik mat for å fungere. Det samme er tilfelle med en Vestside-Bordeaux fra Mêdoc hvor Cabernet Sauvignon-druen råder grunnen. Der vil også tanninene være for påtagelige.

Tørkede aromaer som i gammel Rioja, er kanskje heller ikke optimalt.

Vi trenger altså friskere vinstiler. Andre druetyper som ikke er nevnt her som gode sofakandidater er Pinot Noir fra New Zealand og California/Oregon. Her er det leskende, smørende fruktsødme med nok friskhet. Også en del Zinfandel fra California kan fungere fint, hvis alkoholnivået ikke er så altfor høyt.

Ogier Artésis Côtes du Rhône, Frankrike

Varenummer: 6018501 (Basisutvalget)

Pris: Kr 129,90

Karakter: 6

Poeng: 83

Dette er virkelig en billigombe. Det er lite igjen av drikkelig rødvin på dette prisnivået. Mest Grenache og Syrah her (90 prosent), mørk, kraftig – men også svakt transparent – frukt. I smaken også noe rødærsfruktighet, Krydder, men fremfor alt frukt, i finish mørk. 14,5 volumprosent alkohol biter ganske mye fra seg, men er ganske bra integrert.

Villa Borghetti Valpolicella Classico 2014/2015, Pasqua, Veneto, Italia

KARAKTER 6: Villa Borgetti Valpolicella Clssico 2014/2015 kan også drikkes til lette italienske matretter.
KARAKTER 6: Villa Borgetti Valpolicella Clssico 2014/2015 kan også drikkes til lette italienske matretter.
Foto: Foto: Geir Salvesen.

Varenummer: 359301 (Basisutvalget)

Pris: Kr 119,90

Karakter: 6

Poeng: 81

Dette er en vin med medium vekt, som man sier. Altså ikke veldig fyldig, ikke tung. Litt transparent rød, fin, behagelig rødbærsfrukt, mest i bringebærretning, litt kirsebær også. Streif av urter og en ørliten kjernebitterhet som allikevel ikke skjemmer. Laget på Corvina, Rondinella og Molinara i en 70/20/10-miks. Bare 12,5 volumprosent alkohol. Kan drikkes også til lettere italienske matretter. Pasta, pizza, hvitt kjøtt.

J.Lohr South Ridge Paso Robles Syrah 2014, California, USA

Varenummer: 6846601 (Basisutvalget)

Pris: Kr 149,50

Karakter: 6

Poeng: 84

Et utventet bra forsøk på å lage en varmklimavin – det er varmt og hett i Paso Robles – som ikke er for svær. Jo den er litt svulmende og småvarm i stilen, men har ellers en fyldig, mørk krydret sømefull frukt. Bare 13,5 volumprosent alkohol. Og finish med sjokolade- og kaffearomaer. Lett å like for mange, og tåler litt påkjenning fra maten.

Badenhorst Secateurs Shiraz, Grenache, Cinsault 2014, Swartland, Sør-Afrika

Varenummer: 1695601 (Basisutvalget)

Pris: Kr 169,90

Karakter: 6

Poeng: 85

Perfekt allround-vin med sin miks av rød, fyldig bærfrukt, konsentrert, sødmefull stil, kombinert med passe rensende tanniner. Litt bringebær i finish. Har også passe med friskhet og saftighet. En virkelig sjarmerende vin som også kan brukes til mye av maten du står og lager på hyttekjøkkenet!

Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2015, Southern Australia

TOPPSCORE: Kosevin fra Australia
TOPPSCORE: Kosevin fra Australia
Foto: Foto: Geir Salvesen

Varenummer: 3017801 (Bestillingsutvalget)

Pris: Kr 139,90

Karakter: 6

Poeng: 83

En flott duft med frukt og røde blomster, moreller og kirsebær, alt pent integrert, moden, krydret, fersk frukt i smaken. Friskhet også. Mest mørke bær og litt mynte. Grillvin, kosevin, gryterettvin.

Casillero del Diablo Merlot 2015, Concha y Toro, Chile

Varenummer: 1566001 (Basisutvalget)

Pris: Kr 109,90

Karakter: 5

Poeng: 78

Vellaget vin med innslag av mørke bær, bjørnebær, plomme, ørlite anis/lakris – ellers en myk tanninstruktur. Kan også brukes til hvitt kjøtt, kylling, etc. Svært anvendelig.

På mandag kommer Godt magasinet i salg i butikken, og der finner du flere koseviner som passer like godt på hytta i vinterferien som i sofakroken.

Publisert: 03.02.2017 kl. 14:10


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?