Til hovedinnhold

Fin vin til Valentin

12. februar 2015Vin
ROMANTIKK PÅ GLASS: Velg riktig vin for å sette riktig stemning på Valentine's Day. Foto: NTB Scanpix.
ROMANTIKK PÅ GLASS: Velg riktig vin for å sette riktig stemning på Valentine's Day. Foto: NTB Scanpix.

Fellesnevner på vinvalget til valentinsdagen? Stemningsskapende, trolig.

På noen få år er valentinsdagen, alle hjerters dag, blitt en ny anledning som salgsfolk over hele verden har kastet seg over i håp om å få avsetning på en nye runde gaver.

Kvelden står i romantikkens tegn, så eventuelle goddråper bør ikke være for utfordrende og ekstreme i uttrykket. Hvitviner bør ha begrenset med syre. Rødviner bør ha runde og ikke for snerpete tanniner.

Kanskje dette er kvelden å trekke opp en rosa Champagne? Moët & Chandons vanlige "hvite" sjampis synes jeg er i tynneste laget og en jeg aldri vil anbefale å kjøpe, men roséversjonen er innsmigrende og med passe smakssting. Og den er i basisutvalget.

Å lage rosé på Champagne er langt vanskeligere enn en vanlig en. De to rødvinsdruene som mye Champagne lages på – Pinot Noir og Pinot Meunier – gjæres en liten stund med skallene på. Det er der fargen sitter. Lengden på skallkontakt definerer smaksstilen. Jo lenger skallene ligger sammen med mosten, desto mer ligner den på en rødvin med begynnende tanniner og bitterstoffer. Dette kan gå ut over elegansen. Å finne akkurat balansepunktet er da kunsten som erfarne vinmakere på champagnehusene må beherske.

Så kan det lille ekstra smakskruttet fra denne skallkontakten også brukes til noe.

Da jeg spiste en champagnemiddag hos Moët i Epernay for noen år siden, ble rosa Champagne matchet til lammekarré. Mye vin har passert ganen siden den gang, men det ble en av vinlivets mange wow-opplevelser. De visste hva de gjorde. Selv hadde jeg aldri tenkt at den kombinasjonen kunne være noe. Så: Rosé-Champagne kan også brukes til kjøtt. Kylling. Fisk. Kjekt å vite, ikke sant?

Etter en musserende, enten den kommer fra Champagne eller ikke, er den funklende, transparente stilen i en rød burgunder akkurat det munnen roper etter. Derfor tar jeg med noen gode burgundere i forskjellige prisklasser. Og en billig Pinot Noir fra det sørlige Frankrike.

Dette er de beste vinene til Valentine's Day

Moët & Chandon Impérial Rosé Imperial

Champagne, Frankrike

Varenr.: 4137801

Kr 409,90

87 poeng

Rosa Champagne er ofte litt vanskelig å få korrekt. Men dette er en fin og forførende utgave med svakt lakserosa farge, innslag av røde bær, villjordbær, sitrus og urter. Ingen bitterhet i finish. Bare en ørliten kryddervirkning som kan minne om pepper. Elegant vin som kan nytes bar. BA. Drikk: Nå. Temp: 6–8.

Terningkast: 4

Delorme Terroir d’Exception Cremant de Bourgogne Brut

Bourgogne, Frankrike

Varenr.: 118401

Kr 171,-

84 poeng

Den vanlige Delorme-musserende i basisutvalget er et sikkert og godt kjøp (9099801; kr 159,50), men hvis du vil ha det lille ekstra, er dette en flott musserende. Gule epler med moden frukt, sitron, mineraler som bunnplanke. Middels til god fylde. BU. Drikk: Nå. Temp: 4–6.

Terningkast: 5

Charmes Chambertin Grand Cru 2012

Domaine Taupenot-Merme, Bourgogne, Frankrike

Varenr.: 117701

Kr 1049,90

92 poeng

Selv i en vanskelig årgang er det bare noe med de aller beste vinmarkene. En fløyelsmyk, fyldig – relativt sett – bringebærsfruktighet uten noen tagger av betydning. Innsmeltede tanniner. BU. Drikk: Nå. Temp: 14–16.

Terningkast: 5

Charles Audoin Bourgogne Pinot Noir 2012

Bourgogne, Frankrike

Varenr.: 862201

Kr 199,90

82 poeng

Småpen kirsebærfruktighet, fast i stilen med noe syre, kjølig frukt, stram i finish, men en ok vin som passer best til mat. BU. Drikk: Nå-2017. Temp: 13–15.

Terningkast: 4+

Girardin Bourgogne Terroir Noble Pinot Noir 2010

Vincent Girardin, Bourgogne, Frankrike

Varenr.: 9111501

Kr 189,90

83 poeng

Begynner å runde seg av litt med streif av underskog og jord i aromabildet, i smaken kommer det litt krydder, fat og mørke bær og moreller. Litt kjernebitterhet i finish. Lammevin. Til and, også.

Terningkast: 4

Joseph Drouhin Gevrey-Chambertin 2012

Bourgogne, Frankrike

Varenr.: 6226901

Kr 299,-

87 poeng

Sjenerøs morell- og rødbærsfruktighet i en nokså fast tapning, innslag av blomster og kjølig frukt i aromabildet. Middels fyldig. Tanninene er pent innbakt i frukten i en vanskelig årgang. Ganske elegant. BA. Drikk: Nå-2019. Temp: 14–16.

Terningkast: 5+

Taupenot Saint Romain 2011/2012

Romain Taupenot, Bourgogne, Frankrike

Varenr.: 948101

Kr 249,90

84 poeng

Årgangsbytte på gang her. 2011-årgangen er litt mer moden og søt i stilen, herlig moden, morellaktig fruktighet, 2012 noe fastere og klar rødbærsfruktighet, også med litt fylde.

Terningkast: 4

Speri Sant' Urbano Valpolicella Classico Superiore 2011

Speri Viticoltori, Veneto, Italia

Varenr.: 5746301

Kr 195,40

85 poeng

Spenstig og rik Valpo med litt tørket, mintaktig fruktighet, masse moreller og kirsebær, ganske fyldig. Mye godt å si om denne. Avslutter med korrekt kjernebitterhet etter all frukten. All round-vin, og til alt av italiensk rødvinsmat. BA. Drikk: Nå. Temp: 14–16.

Terningkast: 5+

Lorgeril 1620 Pinot Noir 2013

Vignoble Lorgeril, Oc, Frankrike

Varenr.: 1098001

Kr 106,-

78 poeng

Lys rød, duft og smak av moreller og bringebær. Litt varm i stilen, men en Pinot helt i priskjelleren. Middels fylde. Godt kjøp. BA. Drikk: Nå. Temp: 14 – 16.

Terningkast: 5

Publisert: 12.02.2015 kl. 20:11
Oppdatert: 19.02.2015 kl. 10:51


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?