Ukens vintips: Fem gode Chianti-viner

14. august 2015Vin
OST OG VIN: Server gjerne Chiantien med en god ost, en italiensk gorgonzola eller tallegio. Foto: NTB Scanpix.
OST OG VIN: Server gjerne Chiantien med en god ost, en italiensk gorgonzola eller tallegio. Foto: NTB Scanpix.

På en åsrygg i Chianti produseres det nå vinøse toppdråper. Volpaia er navnet på både vinen og landsbyen.

Hva det er med topp-chiantier? En passe konsentrert, kjølig, lettdrikkelig rødvinsfrukt som balanserer mellom det sødmefulle og det syrlige, viner som ikke er for svære, heller ikke for magre. Jeg kom dit som en slags vinpilegrim for over 20 år siden, møtte eierne Giovanella Stianti Mascheroni og Carlo som fortalte om investeringer i produksjonsanlegg i kjellere under den knøttlille landsbyen, om bedre Sangiovese-kloner. Og om den kjølige – relativt kjølige – luften som ga den lille ekstra aromatiske snerten til den kjølige frukten. Her oppe i høyden – 5–600 meter over havet – var det ikke alltid druene modnet helt perfekt. Så det gjaldt alltid å se etter varmere årganger.

Hver gang jeg kom til Chianti, til indrefileten av et vinområde mellom Greve og Castellina, måtte jeg simpelthen bare ta turen opp den lange, bratte bakken fra bunnen av dalen og smake på deres siste årganger. Pluss en smak av den vidunderlige, grønne olivenoljen som kommer fra skråningene like bak landsbyen, presset på egen olivenpresse. Et par små osteriaer gir enkel, men flott mat.

Importen til Norge har vekslet de siste tiårene, men nå er de å få kjøpt, alle Volpaia-vinene. Bortsett fra Il Puro, som er det siste påfunnet for å lage en Gran Selezione – som er Chiantis forsøk på å skape en Grand Cru vin. Og som dermed – i manges øyne – reduserer de andre kvalitetsnivåene som Classico og Riserva-kategoriene. Det er i hvert fall kontroversielt og gjenstand for mye lokal debatt. Men det trenger ikke vi å ta hensyn til. For: Vi må heller ta stilling til om vi skal ha en ren Sangiovese-vin, eller viner med en miks mellom Sangiovese og Cabernet og Merlot. Det er en liten skvett Merlot med i deres Classico-variant, men Sangiovese dominerer smaksbildet totalt, og det er ønskelig. Så er det Coltassala, en enkeltvinmark i bratte, sørvestvendte skråninger som er 100 prosent Sangiovese. Og så er det Balifico med et veldig tydelig innslag av Cabernet. Kanskje mest for amerikanske ganer som vil ha det litt mørkere og litt søtligere, slår det meg.

En liten avstikker også til en av de andre supereiendommene i området. Badia a Passignano ligger vestenfor det mest åsbefengte området i Chianti, et gammelt munkekloster med en topp restaurant og en vingård drevet av Antinori-familien. Vinstilen her er rikere, litt varmere, men med en super dybde og en smak som av og til kan minne om en lagret Bordeaux. Deres siste 2010 Riserva er absolutt i toppen og illustrerer forskjellene på to stiler som er i fronten hver på sin måte.

BU = Bestillingsutvalg

Her er fem topp vintips fra Chianti:

Volpaia Chianti Classico 2012, Castello di Volpaia

Toscana, Italia

Varenr.: 1453101

Kr 209,90

86 poeng

Klassisk smak med kirsebær og moreller, fin syre, svakt utviklet på duft, en kjølig og god vinstil som passer til det meste av italiensk rødvinsmat. En virkelig god målestokk for en Chianti Classico. Pasta, skinke, kjøtt. BU. Drikk: Nå. Temp: 15–17.

Terningkast: 6

Castello di Volpaia Coltassala 2010

Chianti, Italia

Varenr.: 1453401

Kr 369,90

92 poeng

Utrolig bra, med lær, trøffel, jord, høstløv i aromabildet. Noe varme og kryddervarme, relativt fast i smaken og med fortsatt lagringsdyktighet. Viltvin mest. BU. Drikk: Nå-2022. Temp: 15–17.

Terningkast: 6

Castello di Volpaia Riserva 2011

Toscana, Italia

Varenr.: 1453201

Kr 279,90

90 poen

Også en meget bra Chianti, transparent rød på farge, kirsebær og morell, ikke for mye fatpreg, fortsatt ung, noe tanniner, men egentlig en matvin. Til lokal fingermat, villsvin og kjøtt. BU. Drikk: Nå-2020. Temp: 15–17.

Terningkast: 6

Castello di Volpaia Balifico 2009

Toscana, Italia

Varenr.: 1453301

Kr 369,90

89 poeng

Dette er teknisk sett en supertoskaner og ikke en Chianti, i og med at den har mye Cabernet Sauvignon. Interessant duft med tykke, mørke bær, samme i smaken, Caberneten slår litt igjennom. Solbær, akkurat passelig med tanniner, men veldig kraftig og varm og litt høyalkohol. Helt klart en matvin, til oksefilet og pepperbiff. BU. Drikk: 2017–2024. Temp: 15–17.

Terningkast: 6

Badia a Passignano Riserva 2010, Marchese Antinori

Chianti, Italia

Varenr.: 3286201

Kr 319,90

91 poeng

Perfekt i en slags Bordeaux-look-a-like-stil. Det vil si kaffetoner på duft, med lær og modne, mørke bærsmaker, et langt, komplekst og veldreid smaksbilde med utviklede tanniner. Et litt varmere preg på denne, uten at det blir for mye. BU. Drikk: Nå-2020. Temp: 15–17.

Terningkast: 6

Publisert: 14.08.2015 kl. 11:12


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?