Ukens vintips: Sommerens beste viner til grillmat

10. juli 2015Vin
KONGEN AV GRILL: Amerikanerne kan også sine grillviner. Ukens kupp passer perfekt til mørt og saftig pulled pork. Foto: Produsentene/Sara Johannessen/VG
KONGEN AV GRILL: Amerikanerne kan også sine grillviner. Ukens kupp passer perfekt til mørt og saftig pulled pork. Foto: Produsentene/Sara Johannessen/VG

Amerikanerne har et religiøst forhold til grilling, og produserer førsteklasses grillviner!

Enhver amerikaner vil fortelle deg at det er rødvin som gjelder når du legger et godt stykke kjøtt på grillen. Siden grillingen tilfører kjøttet en røykt karakter, bør du velge en fyldig og fruktig vin som balanserer den røykte smaken.

California produserer en rekke utmerkede rødviner fremstilt av Zinfandel druen. Druesorten besitter mange av de kvalitetene vi ser etter når grillet kjøtt står på menyen, og er i dag en stor-favoritt i USA. Som så mange andre amerikanere, har Zinfandel druen sine røtter i Europa. Europeiske settlere brakte vinplanten over Atlanterhavet, og druens videre ferd ned til California var mest sannsynlig en konsekvens av det berømte gullrushet på 1800-tallet.

Alle ukens viner er laget på Zinfandel-druen. Fyr opp grillen, skjenk deg et godt glass vin og bli en «Zinophile» du også!

Ukens kupp

Robert Mondavi Woodbridge Zinfandel 2013

3081701 Bestillingsutvalget Pris: kr. 129,-

Terningkast 5
Poeng 81
Land/region: USA, California

Saftig og fin introduksjonsvin til Zinfandel druen. Inneholder også mindre deler av druene: Petite Syrah, Syrah, Cabernet Sauvignon og Malbec. Dufter av blåbær, moreller og hint av krydder. Middelsfyldig rødvin med flott fruktighet gjennom hele smakskurven.

Anbefalt serveringstemperatur 15 til 17 grader. Ingen lagringsvin.

Serveres til grillede svinekoteletter, spareribs eller pulled pork.

Ukens Bag-in-box

Ravenswood Zinfandel 2014

5278706
Basisutvalget, kategori 4
Pris: kr. 399,90-
300cl

Terningkast 6
Poeng 82
Land/region: USA, California

Vinprodusenten Ravenswood har en bred portefølje med viner i alle priskategorier. Deres pappvin gir som regel god valuta for pengene, og 2014 årgangen er intet unntak. Saftig og ren rødvin som dufter av bjørnebær, plomme og hint av vanilje. Middels fyldig rødvin med god fruktighet.

Anbefalt serveringstemperatur 15 til 17 grader. Ingen lagringsvin.

Prøv til grillede pølser, hamburgere eller svinenakke.

Ukens rødvin

Seghesio Sonoma Zinfandel 2013

4399301
Basisutvalget, kategori 4
Pris: kr. 249,90,-

Terningkast 6
Poeng 86 Land/region: USA, California

Vinområdet Sonoma i California gir ypperlig vekstvilkår for Zinfandel druen. Denne dufter av blåbær, moreller, krydder, sedertre og hint av vanilje. Oppleves stor og fyldig i munnen samtidig som den har god syrlighet. Fast tørr avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur 15 til 17 grader. Smaker utmerket som ung, men kan lagres videre i opptil ti år.

Serveres gjerne til grillet entrecôte av okse, lammelår eller Côte de Boeuf.

Ukens utvalgte

Edmeades Zinfandel 2012

5276601
Bestillingsutvalget
Pris: kr. 199,-

Terningkast 5
Poeng 84
Land/region: USA, California

Noe av det som er så fasinerende med Zinfandeldruen, er at den oppleves svært forskjellig fra vin til vin. Dette er en svært rik og robust variant som dufter av bjørnebær, rips, eukalyptus, vanilje og mokka. Oppleves stor og intens i munnen, nesten litt voldsom. Lang og fruktig avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur 15 til 17 grader. Personlig liker jeg best slike viner i ung alder.

Gode serveringspartnere er grillet entrecôte av kalv, ytrefilet av reinsdyr eller hjort.

Ukens eksklusive

Inglenook Edizone Pennino Zinfandel 2011

925801
Bestillingsutvalget
Pris: kr. 435,-

Terningkast 5
Poeng 88
Land, region: USA, California

Det er den legendariske filmregissøren bak gudfaren triologien, Francis Ford Coppola, som eier denne vingården. Vinen er en hyllest til hans bestefar Francesco Pennino. Dufter av solbær, plomme, bringebær, pepper, vanilje og hint av sjokolade. Oppleves elegant i munnen, med stor konsentrasjon og kraft. Lang fast avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur 15 til 17 grader. Nytes gjerne nå, men kan lagres videre i minimum 15 år til.

Smaker utmerket til grillet indrefilet av okse, lammecarré eller «T-bone steak».

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort i fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 - 59: En ekstremt dårlig vin.
60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 - 89: God til meget god vin.
90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 - 100: En perfekt vin.

Publisert: 10.07.2015 kl. 11:32
Oppdatert: 10.07.2015 kl. 12:25


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?