Ukens vintips: Iberisk sensommer
Forleng sommerfølelsen med edle dråper fra Portugal og Spania.
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.
Den iberiske halvøy tilbyr et bredt spekter av druesorter og vinstiler – i alle priskategorier. Det rimeligste prissegmentet har en rekke gode kjøp i Portugal, ukens kupp er et ypperlig eksempel på dette. Her har du en frisk og ren hvitvin fremstilt av den lokale druesorten Arinto. Dersom du har lyst til å smake noe nytt og annerledes bør du ta en titt på ukes nyhet. Denne vinen går under navnet; Zudugarai og er en frisk og urtepreget hvitvin fra Baskerland. Og for de av dere som ikke ønsker å gi helt slipp på sommeren har jeg ryddet plass til en klassisk rosévin fra Rioja. God smaking!
Ukens kupp
Paxis Arinto 2018
Pris: Kr. 99,90
Terningkast 6
Ren, frisk og ukomplisert hvitvin fremstilt av Arinto druen. Dufter av sitrus, melon og hint av fersken. Oppleves som syrlig og fruktig i munnen. Tørr sitruspreget avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Disse hvitvinene smaker best i ung alder. Server den til ferske reker eller hvitvinsdampede blåskjell.
Ukens utvalgte
Terras Gauda O Rosal 2018
Pris: Kr. 219,90
Terningkast 6
I Nord-Spania finner vi flere av landets beste hvitviner, denne er fremstilt i Galicia. Dufter av sitron, fersken og mineraler. Oppleves som syrlig og frisk samtidig som vinen har mineralske toner. Lang tørr avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Kan lagres i opptil syv år til. Server til sjømatsbasert paella eller skalldyrsuppe.
Ukens rosévin
Muga Rosé 2018
Pris: Kr. 179,90
Terningkast 5
Vinhuset Muga er først og fremst kjent for å fremstille rødvin av topp kvalitet. Men denne rosévinen er absolutt et interessant bekjentskap. Dufter av lime, røde bær og rips. Oppleves som syrlig og fruktig i munnen. Frisk og ren avslutning, tørr.
Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin. Prøv den til gazpacho servert med hvitløkstoast eller grillet laks.
Ukens nyhet
Zudugarai 2018
Pris: Kr. 152,10
Terningkast 5
Frisk og urtepreget hvitvin fremstilt av den lokale druesorten Hondarribi Zuri. Dufter av sitrus, lime og hint av urter. Oppleves som frisk og ren i munnen samtidig som vinen har en tiltalene urtepreget undertone. Tørr.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i syv år til. Prøv den til hvitløksristede gambas eller grillet havabbor.
Ukens eksklusive
Niepoort Redoma 2016
Pris: Kr. 379,90
Terningkast 5
Vinhuset Niepoort har en rekke fremragende viner i sin portefølje. Rødvinen Redoma holder topp kvalitet, 2016 årgangen er intet unntak. Dufter av plomme, bjørnebær, krydder og lær. Oppleves som rik og fyldig i munnen, flott syrlighet kombinert med tydelige tanniner. Lang fast avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Kan lagres videre i flere tiår. Server den til lammelår.
----------------------
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: En ekstremt dårlig vin.
60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 – 89: God til meget god vin.
90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 – 100: En perfekt vin.
Publisert: 29.08.2019 kl. 14:38
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto