Ukens vintips: Mørkets opplevelser

10. oktober 2018Vin
GOD KOMBO: Pizza og rødvin. Denne uken har Edvard Skramstad flere anbefalinger for den mørke tiden. Foto: Christian Brun / produsenten
GOD KOMBO: Pizza og rødvin. Denne uken har Edvard Skramstad flere anbefalinger for den mørke tiden. Foto: Christian Brun / produsenten

Dagens spalte byr på rødvin fra Uruguay, amfora-modnet hvitvin & portvin fra øverste hylle.

Sicilias vakre vinmarker fremstiller en rekke spennende viner. Ukens nyhet er en fyldig hvitvin fra sørspissen av øya. Her kan du bli bedre kjent med den lokale Grecanico druen. Denne rike hvitvinen har blitt modnet i amforakrukker. På denne måten viderefører produsenten COS en årtusenlang produksjonsmetode. Resultatet er en rik, krydret og urtepreget hvitvin det virkelig er verdt å bli bedre kjent med.

Portvin er definitivt en vinstil som tilhører de mørke årstider. I dagens spalte har jeg innlemmet en tidløs Colheita fra det anerkjente portvinshuset Niepoort. Betegnelsen Colheita forteller oss at denne portvinen minimum har blitt lagret i syv år på fat før den er tappet på flaske. Er du på utkikk etter en mørk og robust rødvin bør du se nærmere på ukens rødvin fra Uruguay. Her har du et ypperlig eksempel på den karakteristiske druesorten Tannat, som gir en fascinerende mørkerød farge. Alle ukens viner kommer med sesonginspirerte serveringsanbefalinger.

Ukens kupp

Cono Sur Bicicleta Syrah 2017
8052401. Basisutvalget, kategori 6
Pris: Kr 124,90

Terningkast: Fem

Poeng: 80
Land/region: Chile, Rapel Valley, Colchagua
Økologisk rødvin fremstilt i Rapel Valley i Chile. Dufter av mørke bær, lakris, pepper og hint av krydder. Oppleves saftig og rund i munnen. Lett og fruktig rødvin med moderate tanniner. Noe varm bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Ingen lagringsvin. Server til tomatbasert pastarett eller hjemmelaget pizza.

Ukens utvalgte

Garzón Tannat Reserve 2016
7894101. Bestillingsutvalget
Pris: Kr 205,90

Terningkast: Seks

Poeng: 85
Land/region: Uruguay, Maldonado
Bodegas Garzón er et topp moderne vinanlegg som har en rekke spennende viner i sin portefølje. Denne rødvinen fra 2016 er fremstilt av Tannat-druen. Dufter av solbær, paprika, våt jord og krydder. Oppleves rik og fast i munnen. Fast bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 15 til 17 grader. Smaker godt nå, men kan lagres i opptil femten år. Server til hjortebiff eller entrecôte av okse.

Ukens hvitvin

Karl Haidle Riesling Trocken 2017
10368401. Bestillingsutvalget
Pris: Kr 149,90

Terningkast: Fem

Poeng: 82
Land/region: Tyskland, Württemberg
Syrlig, ren og ukomplisert Riesling fra Württemberg. Dufter av sitrus, aprikos og hint av blomster. Oppleves frisk og fruktig i munnen. Tørr, men med hint av sødme. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Serveres gjerne til høstsesongens krabber, sushi eller ristet kongekrabbe med ingefærbasert soyasaus.

Ukens Nyhet

COS Pithos Bianco 2016
Basisutvalget, kategori 5
Pris: Kr 279,90

Terningkast: Seks

Poeng: 87
Land, region: Italia, Sicilia,
Vinhuset COS har siden 1980 produsert vin i Vittoria på sørspissen av Sicilia. 2016 årgangen av Pithos Bianco dufter av gule plommer, grapefrukt, honning, pepper og hint av urter. Oppleves fyldig, rik og krydret i munnen. Flott syrlighet gjennom hele smakskurven. Tørr sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i ti år. Prøv til ristet lange med kapers eller ovnsbakt breiflabb servert med bacon og svarte oliven.

Ukens eksklusive

Niepoort Colheita 2004
4527101. Bestillingsutvalget
Pris: Kr 499,90

Terningkast: Seks

Poeng: 90
Land/region: Portugal, Douro,
Familien Niepoort har i generasjoner produsert portvin av topp kvalitet. Dette er deres Colheita fra 2004 årgangen. Dufter av røde bær, fiken, rosiner og hint av sjokolade. Oppleves søt, solid og kraftfull i munnen. Lang rik avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i opptil ti år. Anvendelig portvin. Prøv til blåmuggost med fikenkompott eller mørk sjokolade.

––––––––––––––––––––––––––––––––

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 - 59: En ekstremt dårlig vin.

60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.

70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.

80 - 89: God til meget god vin.

90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.

96 - 100: En perfekt vin.

Publisert: 10.10.2018 kl. 10:33


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?