Til hovedinnhold

Ukens vintips: Vin som passer til julemat

28. november 2018Vin
JULEVIN: Finn perfekt vin til de klassiske julerettene. Disse vinene får terningkast 6 av Edvard Skramstad. Foto: Sara Johannessen/VG/Produsentene
JULEVIN: Finn perfekt vin til de klassiske julerettene. Disse vinene får terningkast 6 av Edvard Skramstad. Foto: Sara Johannessen/VG/Produsentene
AvEdvard SkramstadogFoto: Produsentene

Her finner du vin som passer til blant annet ribbe, pinnekjøtt og lutefisk.

I desember kommer festdagene på løpende bånd. Familiemiddager, restaurantbesøk, avslutninger, gjensyn med gamle kollegaer eller klassekamerater. Vi har rett og slett en rekke julemåltider å glede oss til i tiden som kommer.

Det er mange måter å tilberede og servere julematen på, men jeg vil likevel påpeke at det er enkelte vinstiler som egner seg bedre enn andre. Fellesnevneren er friskhet og syrlighet. Dette gjelder både for hvitvin, rødvin og musserende. Vi trenger syrligheten til å friske opp alle de salte og fete smakene.

På hvitvinsfronten er Riesling- og Sauvignon Blanc-druen opplagte kandidater. I den røde leiren er druesorter som Barbera eller Pinot Noir meget gode til flere av julens klassikere. Og naturligvis skal vi ikke glemme de musserende variantene, faktisk er et glass musserende ypperlig sammen med sesongens lutefisk.

Her finner du fem utvalgte viner som alle kommer med sesonginspirerte serveringsanbefalinger.

Ukens kupp

Cono Sur Sauvignon Blanc Reserva Especial 2016

1049001, basisutvalget, kategori 5

Pris: Kr 129,90

Poeng: 81

Terningkast 5

Land/region: Chile, Casablanca

Økologisk hvitvin fremstilt av Sauvignon Blanc-druen. Dufter av eple, lime, grønne urter og stikkelsbær. Oppleves som frisk og ren i munnen. Tørr og syrlig avslutning. Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin. Server den til gravet laks eller prøv den til fiskesuppe.

Ukens utvalgte

Tyler Santa Barbara County Pinot Noir 2016

3521401, basisutvalget, kategori 6

Pris: Kr 289,90

Poeng: 88

Terningkast 6

Land/region: USA, California, Santa Barbara

Dufter av moreller, plomme, pepper og hint av fat. Oppleves som rund og elegant i munnen, flott syrlighet kombinert med godt integrerte tanniner. Lang fast og fruktig avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker godt nå, men kan lagres i opptil femten år til. Anvendelig rødvin, prøv den til andebryst, ribbe eller rådyrsteik.

Ukens rødvin

Juillot Cuvée Pierre 2016

4501501, basisutvalget

Pris: Kr 209,90

Poeng: 85

Terningkast 6

Land/region: Frankrike, Burgund

Ren og saftig rødvin fremstilt av Pinot Noir-druen. Dufter av kirsebær, plomme, våt jord og hint av urter. Oppleves som elegant og syrlig i munnen. Flott fruktighet gjennom hele smakskurven, moderate tanniner. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker trolig best i ung alder, kan likevel fint lagres i syv år til. Server den til svinestek eller prøv den til pinnekjøtt.

Ukens Nyhet

Jérôme Arnoux Crémant du Jura

10414701, basisutvalget, kategori 6

Pris: Kr 219,90

Poeng: 84

Terningkast 5

Land, region Frankrike, Jura

Jura-regionen fremstiller en rekke spennende viner, dette er en musserende variant fremstilt av Chardonnay og Pinot Noir. Dufter av grønne epler, sitrus, toast og hint av nøtter. Oppleves frisk, syrlig og delikat i munnen. Behagelige bobler. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker best i ung alder. Anvendelig musserende, server den til fingermat, skalldyrsuppe eller prøv den til lutefisk!

Ukens eksklusive

Von Winning Forster Ungeheuer Riesling trocken Grosses Gewächs 2016

1714501, bestillingsutvalget

Pris: Kr 369,90

Poeng: 90

Terningkast 6

Land/region: Tyskland, Pfalz

Dufter av sitrus, gule epler, fersken, våt stein og mineraler. Oppleves som frisk, rik og elegant i munnen. Fremragende syrlighet kombinert med en enorm mineralitet. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Kan lagres i flere tiår. Har du lyst til en ny smaksopplevelse bør du servere en Riesling av topp kvalitet sammen med juleribben, her har du et paradeeksempel.

----------------

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: En ekstremt dårlig vin.

60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.

70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.

80 – 89: God til meget god vin.

90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.

96 – 100: En perfekt vin.

Publisert: 28.11.2018 kl. 11:16
Oppdatert: 28.11.2018 kl. 15:28


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?