Til hovedinnhold

Ukens vintips: Smaken av november

UKENS TOPPVINER: Fire viner (her er tre av dem) får terningkast 6 i ukens vinspalte med skreddersydde matanbefalinger.
UKENS TOPPVINER: Fire viner (her er tre av dem) får terningkast 6 i ukens vinspalte med skreddersydde matanbefalinger.

Selv om det er mørkt ute så kan det fremdeles være fargerikt i glasset!


Statistikken til Vinmonopolet har i mange år vist at vårt drikkemønster er i forandring. Hovedtrenden er at salget av brennevin, sterkvin og rødvin reduseres. Det som derimot øker er omsetningen av hvitvin, rosévin og musserende. Det er nok flere gode grunner til dette. Et viktig moment er nok fokus på helse og livsstil, ofte er lysere viner bedre valg når vi tenker på sukkerinnhold og alkoholprosent.

Selv tror jeg den viktigste årsaken til denne trenden er at vi i dag er mer opptatt av at mat og vin skal harmonere. Generelt kan vi si at mange av oss har blitt flinkere til å sette sjømat og vegetarretter på menyen. Flere norske husstander har også tatt inn en rekke eksotiske retter i sine ukemenyer. Sushi er i 2020 like hverdagslig som karbonader var på 1960-tallet. Og som du kanskje vet så er det ingen god idé å nyte rødvin sammen med sushien.

Nedenfor finner du derimot frem gode viner som kommer med skreddersydde serveringsanbefalinger. God smaking!

Ukens kupp

Basisutvalget, kategori 6, Poeng: 81, Land/region: Spania, Catalonia, Druesort: Macabeo 50 %, Xarel·lo 30 %, Parellada 20 %
Basisutvalget, kategori 6, Poeng: 81, Land/region: Spania, Catalonia, Druesort: Macabeo 50 %, Xarel·lo 30 %, Parellada 20 %

Solér-Jové Cava Brut Nature
Pris: Kr. 119,90
Terningkast 6

Betegnelsen «Brut Nature» forteller oss at denne musserende vinen inneholder svært lite sukker. Sjarmerende musserende som dufter av sitrus, grønne epler og kjeks. Oppleves som frisk og syrlig i munnen, enkel og ren i stilen. Knusktørr.

Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte til grader. Ingen lagringsvin. Server den til en hjemmelaget fiskesuppe anrettet med toast eller prøv den til bruschetta.

Ukens hvitvin

5251301 Bestillingsutvalget/lokale vinmonopol, Poeng:84, Land/region: Portugal, Minho, Vinho Verde, Druesort: Loureio
5251301 Bestillingsutvalget/lokale vinmonopol, Poeng:84, Land/region: Portugal, Minho, Vinho Verde, Druesort: Loureio

Dirk Niepoort Loureiro Giro Sol Dócil 2019
Pris: Kr. 179,90
Terningkast 6

Den tradisjonsrike portvinsprodusenten Niepoort har god forståelse for dagens vinmarked. I dag produserer vinhuset mye mer enn portvin. Denne hvitvinen dufter av sitrus, fersken og hint friske urter. Oppleves som syrlig og slank i munnen, flott fruktighet i gjennom hele smakskurven. Lang tørr avslutning.

Smaker ypperlig nå, kan fint lagres i åtte år til. Allsidig hvitvin, prøv den til sushi eller nyt den sammen med myke vegetarvårruller anrettet med koriander og soyasaus.

Ukens søtvin

12149601 Bestillingsutvalget, Poeng: 85, Land/region: Tyskland, Nahe, Druesort: Pinot Noir
12149601 Bestillingsutvalget, Poeng: 85, Land/region: Tyskland, Nahe, Druesort: Pinot Noir

Hexamer Pinot Noir Weissherbst Auslese 2018
Pris: Kr. 250
Terningkast 5

Betegnelsen «Weissherbst» forteller oss at dette er en rosévin-vin basert på én rød druesort fra én bestemt vinmark. Dette er en frisk og ren Auslese fra weingut Hexamer. Dufter av røde plommer, bringebær og et hint av blomster. Oppleves som frisk og søt i munnen, flott syrlighet igjennom hele smakskurven. Lang søt og frisk avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin. Nyt den til en saftig plommekake eller prøv den til tilslørte bondepiker.

Ukens rødvin

4506801 Bestillingsutvalget, Poeng: 85, Land/region: Frankrike, Rhône Nord,Crozes Hermitage, Druesort: Syrah
4506801 Bestillingsutvalget, Poeng: 85, Land/region: Frankrike, Rhône Nord,Crozes Hermitage, Druesort: Syrah

Crozes Hermitage La Petite Ruche 2017
Pris: Kr. 219,90
Terningkast 6

Vilt er obligatorisk i november, rødvinene fra Crozes Hermitage harmonerer ypperlig sammen med det norske viltkjøttet. Denne dufter av mørke bær, krydder, lær og pepper. Oppleves som rund og delikat i munnen samtidig som vinen har god fruktighet og fylde. Fast bærpreget avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker godt nå men kan fint lagres i ti år til. Server den til hjortebiff anretter med rotgrønnsaker og rødvinssaus eller prøv den til elgstek.

Ukens eksklusive

3695201 Bestillingsutvalget, Poeng: 91, Land/region: Frankrike, Bordeaux, Pauillac, Druesort: Cabernet Sauvignon 82 %, Merlot 15 %, Petit Verdot 2 %, Cabernet Franc 1 %
3695201 Bestillingsutvalget, Poeng: 91, Land/region: Frankrike, Bordeaux, Pauillac, Druesort: Cabernet Sauvignon 82 %, Merlot 15 %, Petit Verdot 2 %, Cabernet Franc 1 %

Château Batailley 2014
Pris: Kr. 659,90
Terningkast 6

Legenden sier at England og Frankrike hadde et stort slag for 600 år siden der vinmarkene ligger i dag. Derav navnet Château Batailley, eiendommen ligger i Pauillac vest for Château Mouton Rothschild. Klassisk rødvin som dufter av solbær, krydder, fat og vått løv. Oppleves som fyldig og rik i munnen, flott balanse mellom syrlighet og tannin. Lang fast avslutting.

Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Smaker ypperlig nå, men kan fint lagres i 20 år til. Server den til helstekt lammelår eller entrecôte av okse.

Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Vin

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?