Ukens vintips: Vår i horisonten
Lysere dager betyr lysere viner
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Han jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.
Vi nordboere kalibrerer vinvalgene etter årstidene. Høst og vinter betyr høysesong for rødvin, mens hvitvin, musserende og rosé opplever sin renessanse på våren og sommeren. Ettersom vi nå står med en fot i hver leir, har jeg denne uken valgt å presentere fem svært ulike viner.
For deg som lengter etter vår og sol har jeg valgt en fremragende rosévin fra Rheingau i Tyskland. Er du derimot på utkikk etter en solid rødvin bør du se nærmere på ukens eksklusive. Her har jeg valgt en rødvin fra øverste hylle fra Rioja i Spania. Alle ukens viner kommer naturligvis med skreddersydde serveringsanbefalinger.
Ukens kupp
BattenfeldSpanier Riesling Trocken 2019
Pris: Kr 449,90 (300 cl)
Terningkast 6
Frisk og sjarmerende hvitvin fra Rheinhessen i Tyskland. Dufter av fersken, sitrus, blomster og hint av mineraler. Oppleves som frisk og syrlig i munnen. Tørr og fruktig avslutning. Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin. Server den til sushi eller prøv den til steamed buns med soyaglasert svinekjøtt.
Ukens rosévin
Georg Breuer Spätburgunder Rosé 2019
Pris: Kr 164,90
Terningkast 6
Pinot Noir-druen går ofte under navnet Spätburgunder i Tyskland. Dette er en ypperlig rosé-variant fra Rheingau-regionen. Dufter av plomme, sitrus og rips. Oppleves som ren, syrlig og elegant i munnen. Frisk og tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker best i ung alder. Prøv den til ovnsbakt ørret anrettet med smørsaus, eller server den til ovnsbakt laks servert med rotgrønnsaker.
Ukens rødvin
Niepoort Dão Rótulo 2017
Pris: Kr 454,90 300cl
Terningkast 5
Vinprodusenten Niepoort er mest kjent for sine portviner, men har i de senere år lansert en rekke flotte svakviner. Dette er en habil rødvinsboks i det lavere prissegmentet. Dufter av røde bær, krydder og hint av urter. Oppleves som saftig og frisk i munnen, god syrlighet og moderate tanniner. Noe varm bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Ingen lagringsvin. Anvendelig rødvin, server den til en hjemmelaget oksegryte eller prøv den til svinestek.
Ukens Nyhet
Cartron Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut
Pris: Kr 199,90
Terningkast 5
Betegnelsen Blanc de Noirs forteller oss at denne vinen utelukkende er fremstilt av røde druer. Dufter av røde epler, sitrus og toast. Oppleves som crisp og syrlig i munnen, behagelige bobler. Tørr eplepreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker godt nå, kan fint lagres i opptil syv år til. Allsidig musserende, prøv den til helstekt landkylling eller server den til en hjemmelaget potet- og purreløksuppe.
Ukens eksklusive
Imperial Reserva 2012
Pris: Kr 329,90
Terningkast 6
Klassisk Rioja fra 2012. Dufter av kirsebær, vanilje, krydder og hint av kokos. Oppleves som rik og fyldig i munnen, god syrlighet og solide tanniner. Lang fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Server den til hvitløksstekt lammelår eller oksebiff anrettet med ovnsbakte poteter og rødvinssaus.
------------------
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: En ekstremt dårlig vin.
60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 – 89: God til meget god vin.
90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 – 100: En perfekt vin.
Publisert: 27.03.2020 kl. 12:06
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto