Rimelige og gode Bordeaux-viner på polet nå

FRANSK: Et glass god Bourdeaux-vin smaker nydelig til flere av høstens retter. VGs vinekspert gir deg tips til gode viner under. Foto: Martin Bernetti/NTB Scanpix/Produsentene
FRANSK: Et glass god Bourdeaux-vin smaker nydelig til flere av høstens retter. VGs vinekspert gir deg tips til gode viner under. Foto: Martin Bernetti/NTB Scanpix/Produsentene
Edvard  Skramstad

Bordeaux har hatt et godt vinrenommé helt siden romertiden - og er i dag den største og viktigste vinregionen i Frankrike. Her er anbefalinger av Bourdeaux-vin som ikke koster skjorta.

Nærheten til verdenshandelen har vært en nøkkelfaktor bak suksessen. Den travle havnebyen ga både byen og vinbransjen enorm rikdom. Sterk lokal kjøpekraft, kombinert med lukrative eksportmuligheter, tilførte vineiendommene kapital.

Dette førte til at enkelte vinslott kunne satse på kvalitet, og ta høyere utsalgspriser for sine viner. Flere av de vineiendommene som var godt ansett for 200 år siden, er like anerkjente den dag i dag.

I forkant av verdensutstillingen i Paris 1855 ble vinene rangert i ulike klasser. Napoleon III etterlyste en systematisk rangering av vinene fra Bordeaux. Det resulterte i en liste hvor de antatt beste vinslottene ble rangert i fem klasser.

Flere av vinene på denne listen er også i 2014 blant verdens mest eksklusive og ettertraktede flasker. Listen er riktignok ikke helt oppdatert, siden den i all hovedsak fokuserte på Médoc og dermed utelukker flere glimrende vinområder i Bordeaux. Men den bekrefter tesen om at gode vineiendommer gjerne har århundrelange røtter.

Selv om de fleste av oss forbinder Bordeaux med dyre og eksklusive viner, finner du også en rekke gode viner til en mer moderat pris. Alle ukens viner er hentet fra Bordeaux. Flere er som skapt for sesongens lammeretter.

1492101

Basisutvalget, kategori 1

Pris: Kr. 119,90,-

Poeng 80

Terningkast: 5

Land/region: Frankrike, Bordeaux, Côtes de Bordeaux

Et godt eksempel på en av Bordeaux-regionens rimelige rødviner. Dufter av solbær, plomme og hint av krydder. Oppleves som fruktig og ren i munnen med moderate tanniner. Slank og syrlig avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur: 14-16 grader. Ingen lagringsvin.

Prøv den sammen med hjemmelagde kjøttkaker, svinekoteletter eller bresert oksebryst.

1213601

Bestillingsutvalget

Pris: 139,90,-

Poeng 81

Terningkast: 5

Land/region: Frankrike, Bordeaux

Selv om Bordeaux regionen produserer mest rødvin, fremstilles det også betydelige mengder hvitvin. Dette er et godt eksempel fra Entre-deux-Mers-regionen, som ligger øst for selve byen Bordeaux. Dufter av lime, epler, stikkelsbær og hint av urter. Oppleves som frisk og syrlig i munnen. Tørr, sitruspreget avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur: Åtte til ti grader. Ingen lagringsvin.

Smaker fremragende sammen med helstekt dorade, ristet havabbor eller aspargessuppe.

884301

Basisutvalget, kategori 6

Pris: Kr. 177,80,-

Poeng 84

Terningkast: 6

Land/region: Frankrike, Bordeaux,

Fyldig rødvin fra Côtes de Bourg i øst-Bordeaux. Dufter av plomme, røde bær, lær og hint av toast. Oppleves som kraftfull, med fast og syrlig avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur: 16-18 grader. Smaker utmerket nå, men kan lagres i opptil ti år.

Serveres gjerne til andeconfit, lammelår eller oksecarpaccio med fersk parmesan.

1731601

Bestillingsutvalget

Pris: Kr. 199,50,-

Terningkast: 6

Poeng 86

Land/region: Frankrike, Bordeaux

Chateau Bibian er en av de eldste eiendommene i Listrac. Denne delen av Bordeaux nyter ikke samme anseelse som naboområdene, og du kan derfor gjøre svært gode kjøp. Se gjerne nærmere på den utmerkede 2010-årgangen. Dufter av solbær, bjørnebær, toast og krydder. Fast og krydret i munnen. Flott syrestuktur gjennom hele smakskurven. Fin, tørr avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur: 16 - 18 grader. Trolig enda bedre etter fem år i kjelleren.

Passer ypperlig til en entrecôte av okse, lammekoteletter eller oksegryte servert med rotgrønnsaker.

9062801

Bestillingsutvalget

Pris: Kr. 750,-

Poeng 89

Terningkast: 5

Land/region: Frankrike, Bordeaux

Chateau Leoville Barton ligger i Staint-Julien-området og ble klassifisert som en 2.vekst i 1855 (deuxièmes crus). Slottet holder fremdeles et svært bra nivå, uten at prisene har nådd astronomiske høyder. Denne dufter av mørke bær, krydder, toast og hint av våt jord. Oppleves som ung og kraftfull i munnen. Fast avslutning, som sitter lenge i munnen.

Anbefalt serveringstemperatur: 16-18 grader. Smaker utmerket nå, men vil bli vesentlig bedre etter ti år kjelleren.

Prøv den sammen med indrefilet av okse, rypebryst eller lammecarré.

9213801

Bestillingsutvalget

Pris: Kr. 1999,90

Poeng 92

Terningkast: 6

Land/region: Frankrike, Bordeaux.

Chateau Palmer har status som 3.vekst (troisièmes crus) av listen fra 1855, men dagens renommé tilsier at den er blant Bordeauxs ypperste. Denne er fra 2001-årgangen, som kom litt i skyggen av den legendariske 2000-årgangen. Dufter av plomme, krydder, sigarkasse, løv og hint av tobakk. Oppleves som fyldig og rik i munnen samtidig som den er elegant syrlig. Fast, tørr avslutning. En fremragende vin.

Anbefalt serveringstemperatur: 16-18 grader. Smaker utmerket nå, men kan lagres videre i flere tiår.

Server den gjerne til indrefilet av lam, sammen med kantareller og rødvinssaus, ytrefilet av kalv eller T-bone-steak av okse.

Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?