Den perfekte vinen til sjømat og skalldyr

5. juni 2015Vin
FRODIG OG FRISTENDE: I Kamptal i Østerrike vokser de yppige, modne Grüner veltliner-druene. Foto: NTB Scanpix.
FRODIG OG FRISTENDE: I Kamptal i Østerrike vokser de yppige, modne Grüner veltliner-druene. Foto: NTB Scanpix.

Velg en Grüner veltliner fra Østerrike til sommerens sjømat- og skalldyrmiddager.

Jeg møtte en kollega på gaten forleden. Han lurte på hvorfor jeg hadde stoppet helt opp og bare sto og stirret ut i luften.

- Livet er fullt av valg. Skal jeg skrive om Chablis eller Grüner Veltliner i neste vinspalte? You tell me.

- Grüner Veltliner. Jeg vet minst om det. Chablis føler jeg at jeg har drukket hver eneste variant av. Min kone, derimot, ville nok helst ha lest om Chablis. Hun liker ikke de høye flaskene til østerrikerne!

Det er vel sånn man treffer valg i livet. Man liker eller misliker noe av de merkeligste grunnene. Jeg liker faktisk veldig godt Grüner Veltliner. De slanke flaskene også selv om de er så lange at de er vanskelig å plassere i kjøleskapet. Druen, som dyrkes iherdig i Østerrike, har et slektskap med andre småaromatiske druesorter fra rundt om i verden. Kan vel nevne Albarinho og Verdejo i Spania, Verdicchio fra Marche i Italia, litt Loureiro i Portugal, av og til et streif av Pinot Blanc eller en overmoden Sauvignon Blanc fra Frankrike.

Men bare Grüner er Grüner, nærmest en hipster-aktig drue og med det navnet bare måtte jeg bestille den sist jeg var på Grünerløkka, på nye Nedre Foss Gård, den siste kometen på Oslos restauranthimmel. En av de gode produsentene også, Hirsch. På bestillingsutvalget på Polet.

- De beste Grünerne er på bestillingsutvalget, sier jeg til min kollega.

- Nei, det gidder vi ikke. Det må være spesielle saker for å ringe og stå i, sier han.

Det begrenser utvalget. Men hva kan man få? Jo, nok godbiter til at man får en idé om denne druens tiltrekningskraft. Ofte litt melon i aromabildet, modne epler, litt grovkvernet pepper, av og til litt friske urter. Som regel svært balansert, og ikke for alkoholisk i stilen. Unntaket er kanskje vinneren her, Allrams Grüner laget på gamle, kloke vinstokker, som klokker 13,5 volumprosent alkohol, noe som er i øvre grense men ikke i en frisk og syrlig årgang.

Til den lille testen hadde jeg invitert et panel. Noe uenighet ble det om den biodynamisk dyrkede Meinklang, jeg syntes den var pur og velbalansert, panelet mente den var for saftaktig. Bare 11 volumprosent alkohol.

Så – hvordan uttaler man navnet? Tidligere hadde Polet lydskrift i sine prislister. Sjattå NØFF-dy-PAPP. F.eks. Men her blir det vel: Gryner FeltLINER. Med mindre jeg er helt på bærtur.

BA=Basisutvalg

BU=Bestillingsutvalg

De beste Grüner Veltliner-viner til skalldyrmiddagen

Allram Hasel Grüner Veltliner Alte Reben 2013

Kamptal, Østerrike

Varenr.: 1338701

Kr 144,90

85 poeng

Fantastisk kjøp for pengene. En perfekt Grüner med moden, men frisk, melonfrukt, litt sitron og litt gul sydfrukt, litt pepper, ganske fyldig, koblet med høy syre. Masse sjarm i den. Kan drikkes også til vanskelige matretter som reker og kokt/stekt laks. BA. Drikk: Nå. Temp: 4–7.

Terningkast: 6

Rabl Grüner Veltliner Löss 2014

Kamptal, Østerrike

Varenr.: 8044301

Kr 129,90

84 poeng

En flott Grüner. Litt syrlige, gule epler på duft, så gule moreller, litt nesleelementer og urter og krydder. Deilig vin. Veldig lang ettersmak. Og svinebillig. Full enighet i panelet. Sjømat, fisk, skalldyr. BA. Drikk: Nå.

Terningkast: 6

Topf Grüner Veltliner Strasser 2014

Kamptal, Østerrike

Varenr.: 9764701

Kr 129,90

82 poeng

Billig. Og fersk. Lukter melon og grapefrukt, mest grapefrukt, pære også, delikat. Friske urter. Passe lengde, synes jeg. Selv om panelet – som består av flere leger – betegner finishen som et coitus interruptus. Avbrutt samleie. Pen vin, med god og bærende syre fra en kjølig og slank årgang. BA. Drikk: Nå. Temp: 4–7.

Terningkast: 5

Mantlerhof Grûner Veltliner «Löss» 2012

Kremstal, Østerrike

Varenr.: 562601

Kr 149,90

84 poeng

Alderen og årgangen gjør at dette blir en annen konstruksjon. Økologisk vin, fløte for sjelen, kremete, dyp, konsentrert gul fruktighet, svakt sydfruktig med mango, modne, store gammeldagse stikkelsbær, klingende syre i bunnen, veldig fin balanse. Til asparges, f.eks. BU. Drikk: Nå. Temp: 4–6.

Terningkast: 6

Meinklang Grüner Veltliner 2014

Wörth Single Vineyard, Kremstal, Østerrike

Varenr.: 8044101

Kr 139,90

82 poeng

Biodynamisk dyrkede druer. Uenighet i panelet: – Ville aldri ha kjøpt den. For tynn, sa Mikkel. – Litt eplesaft, sa Dorothea. I min munn en ren, ærlig, slank og frisk vin, slank ja. Ok, da. Litt saftighet, men hva skader vel det? Litt sitron i finish. Nøytral, kjølig frukt. Trolig super til wienerschnitzel. BU. Drikk: Nå. Temp: 5–7.

Terningkast: 5

Hirsch Grüner Veltliner Heiligenstein 2013

Kamptal, Østerrike

Varenr.: 3434601

Kr 189,90

85 poeng

Dette er vin fra en slags 1.er Cru-vinmark (Heiligenstein, lyst fjell) med flott mineralitet i druene og vinen, innslag av fersken og nøytral steinfrukt. Krydret og urteaktig, kan minne litt om en Riesling. BU. Drikk: Nå-2017. Temp: 5–7.

Terningkast: 5

Publisert: 05.06.2015 kl. 11:41
Oppdatert: 05.06.2015 kl. 12:43


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?