Ukens vintips: Portvin + pepperkaker = sant
Et temperert glass med portvin smaker himmelsk sammen med sesongenes pepperkaker
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Han jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.
Engelskmenn har et lidenskapelig forhold til pepperkaker, og naturligvis serveres det portvin til pepperkakene. Selv om portvin er Portugisisk, så har industrien alltid hatt tette bånd til England. Englands relasjon til Portugal var spesielt tett mot slutten av 1600-tallet og utover på 1700-tallet. Bakgrunnen var Frankrike og England sine tilbakevendende konflikter.
England ønsket å intensivere vinhandelen med Portugal. Ideen med å tilsette brennevin i vinen, var i utgangspunktet et grep for at vinen skulle tåle den lange ferden til havs. Resultatet ble en søt og rik hetvin som ble godt mottatt i Nord-Europa. At portvin i tillegg smakte ypperlig sammen med de populære pepperkakene la ingen demper på salget. Nedenfor finner du fem ulike portviner som alle kommer med juleinspirerte serveringsanbefalinger.
Taylor's Late Bottled Vintage 2014
Terningkast 6
Engelskmannen Job Bearsley grunnla Taylor's i 1692. I dag er dette portvinshuset blant de aller største, deres Late Bottled Vintage holder alltid topp kvalitet. Dufter av mørke bær, sjokolade, vanilje og fiken. Oppleves som fruktig og søt i munnen samtidig som vinen har god syrlighet. Søt bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 12 til 14 grader. Ingen lagringsvin. Ypperlig til pepperkaker, eller prøv den til hjemmelaget sjokoladekake. Husk at du kun trenger små mengder portvin, en flaske holder til opptil 12 gjester.
Graham's Late Bottled Vintage 2014
Terningkast 5
William and John Graham grunnla portvinshuset Graham's i 1820. Britene kom først inn i portvinsindustrien da de overtok 27 fat med portvin under en gjeldsforhandling. Dette er en klassisk LBV som dufter av mørke bær, mokka, rosiner og fiken. Oppleves som søt, fruktig og ren i munnen. Søt bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 12 til 14 grader. Smaker best i ung alder. Server den til pepperkaker eller sjokoladefondant.
Maynard's 20 Year Old Tawny
Pris: Kr 239,80 - 50 cl
Terningkast 5
Maynard er et relativt nytt portvinsmerke som først ble lansert i 2010. Dette er deres 20 år gamle Tawny. Dufter av sukrede moreller, sjokolade, karamell og nøtter. Oppleves som søt og fyldig, samtidig som vinen har en lett bitter undertone. Fast og søt avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker utmerket nå, men kan fint lagres i ti år til. Server den til ostefatet eller prøv den til mørk sjokolade.
Kopke Vintage Port 2016
Pris: Kr 558,90
Terningkast 6
Flott årgangsportvin fra Kopke. Dufter av søte plommer, fiken, krydder og mokka. Oppleves som søt, rik og robust i munnen. Flott syrlighet og balanserte tanniner. Fast avslutning som sitter lenge i munnen. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker godt, men kan lagres videre i flere tiår. Anvendelig portvin, server den til blåmuggost med fikenkompott, eller prøv den til pepperbiff anrettet med nøtter og portvinssaus.
Niepoort 20 YO Tawny
Pris: Kr 549,90
Terningkast 6
Vinhuset Niepoort har hollandske aner og har fremstilt portvin helt siden 1842. Dette er deres klassiske 20 Y.O. Tawny. Dufter mørke bær, karamelliserte nøtter, fiken, krydder, toast og hint av vanilje. Oppleves rik og konsentrert i munnen med flott balanse mellom sødme og tanniner. Lang søt, lett bitter avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker fremragende nå, men kan fint lagres i femten år til. Perfekt portvin til blåmuggost, spesielt stilton og portvin smaker fantastisk sammen, alternativt kan den servers til hasselnøttmousse anrettet med karamelliserte nøtter.
-----------------------
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: En ekstremt dårlig vin.
60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 – 89: God til meget god vin.
90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 – 100: En perfekt vin.
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin