Ukens vintips: Klassiske vinterkombinasjoner
Når gradestokken synker, kan du trygt forskanse deg på kjøkkenet.
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Han jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.
Sjømaten er på sitt aller beste nå som kong vinter enda regjerer. Til sesongens torsk og skrei kan du unne deg en fatlagret hvitvin fremstilt av Chardonnay-druen. Dersom du velger å lage en klassisk skalldyrsuppe, har jeg ryddet plass til en spennende hvitvin fra Galicia i Nordvest-Spania. Frister det mer med et rikholdig sushifat, er det aldri feil med en slank og syrlig Riesling i glasset. Ukens Riesling er en halvtørr variant som tilhører det rimeligste prissegmentet.
Ukens rødvin er hentet fra Toscana, og vil være et ypperlig valg for deg som setter rødt kjøtt på menyen. Kokke-Lise disker denne uken opp med tre ulike sjokoladekake-oppskrifter. Da er det naturlig å innlemme en sjokoladevennlig søtvin blant ukens utvalgte viner.
Lykke til på kjøkkenet!
Ukens kupp
J. Bäumer Rheingau Riesling 2018
Pris: Kr. 117,90
Terningkast 5
Dette er en enkel og ukomplisert halvtørr Riesling fra Rheingau. Dufter av sitrus og søte fersken. Oppleves som frisk, sødmefull og fruktig i munnen. Halvtørr.
Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin. Prøv den til sushi eller en red curry-basert wokrett.
Ukens utvalgte
Centine 2017
Pris: Kr. 164,90
Terningkast 6
Castello Banfi er blant de store aktørene i Brunello de Montalcino. Dufter av kirsebær, våt jord og krydder. Oppleves som rund og fyldig i munnen, god syrlighet og integrerte tanniner. Fast bærpreget avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Prøv den til ytrefilet av okse eller entrecôte av kalv.
Ukens hvitvin
Códax Albariño 2018
Pris: Kr. 189,90
Terningkast 5
Flere av de beste hvitvinene i Spania kommer fra Galicia. Dette er en klassisk hvitvin fremstilt av Albariño-druen. Dufter av sitrus, aprikos og mineraler. Oppleves som syrlig og frisk i munnen. Tørr sitruspreget avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker utmerket nå, men kan fint lagres i ti år til. Server den til en hjemmelaget skalldyrsuppe, eller prøv den til en skalldyrsbasert paellarett.
Ukens søtvin
Accordini Recioto della Valpolicella 2016
Pris: Kr. 295,00
Terningkast 6
Recioto della Valpolicella er navnet på den søte rødvinen fra Veneto som harmonerer ypperlig sammen med sjokolade. Ypperlig eksempel fra den anerkjente produsenten Accordini. Dufter av søte moreller, rosiner, mokka og vanilje. Oppleves som søt, saftig og intens i munnen. Lang søt avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i ti år til. Ypperlig valg til Lises sjokoladekake!
Ukens eksklusive
Matrot Meursault 2017
Pris: Kr. 460,00
Terningkast 6
Dufter av sitrus, smør, hasselnøtter og toast. Oppleves som fyldig og rik i munnen samtidig som vinen har flott syrlighet gjennom hele smakskurven.
Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Smaker utsøkt nå, men kan lagres i minst femten år til. Server den til ristet skrei med skaldyrssaus, eller prøv den til ovnsbakt torsk anrettet med bacon, kapers og smørsaus.
------------------
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: En ekstremt dårlig vin.
60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 – 89: God til meget god vin.
90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 – 100: En perfekt vin.
Publisert: 28.02.2020 kl. 10:14
Oppdatert: 28.02.2020 kl. 10:33
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin
Lag deg en gratis konto