Ukens vintips: Friske hvitviner og bobler
I dagens spalte kan du bli kjent med fem ulike viner som alle er litt utenfor allfarvei.
Flere av vinene vil harmonere ypperlig sammen med havets delikatesser. Dette bør være midt i blinken for de av oss som har ambisjoner om en litt sunnere festmeny. Glem ikke at fisk og skalldyr smaker aller best nå på vinteren
Supermodellene i Paris har i alle år nytt Champagne, men trolig er det ikke hvilken som helst Champagne som blir valgt. Som du kanskje vet inneholder Champagne ofte litt mer sukker sammenlignet med andre viner. Unntaket er de knusktørre Champagnene.
Dersom du er på utkikk etter disse, må du se etter betegnelsene Extra Brut, Brut Nature, Ultra Brut, Non-Dosé eller Zéro Dosage. Ukens eksklusive tilhører denne Champagne-kategorien. Du finner også en Cava med et lavt sukkerinnhold i dagens tekst.
Vinspalten ønsker alle sine lesere en riktig god start på 2019!
Hola Cava Extra Brut
Pris: Kr 134,90
Terningkast 5
Frisk og ukomplisert Cava som er fremstilt av druene Macabeo, Xarel·lo og Parellada. Dufter av sitron, eple og toast. Oppleves som syrlig og frisk i munnen. Tørr eplepreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin. Server den til hvitløksstekte gambas, sprøstekt brisling eller gazpacho
Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2018
Pris: Kr 274,90
Terningkast 6
Ikonvinen Cloudy Bay holder fremdeles topp nivå. Vinen dufter av lime, eple, stikkelsbær, tomatstilk og brennesle. Frisk, ren og syrlig i munnen. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Server den til sushi eller prøv den til wokkende grønnsaker med en chilibasert soyasaus.
Maria Colline Novaresi 2017
Pris: Kr 179,90
Terningkast 5
Piemonteregionen er kanskje mest kjent for de rike og robuste rødvinene fra Barolo og Barbaresco. Dette er derimot en ung og fruktig rødvin, fremstilt av den lokale druesorten Vespolina. Dufter av moreller, grønne urter og bringebær. Oppleves som saftig og frisk i munnen. God syrlighet og moderate tanniner. Anbefalt serveringstemperatur 14 ti 16 grader. Smaker best i ung alder. Nytes gjerne til hjemmelaget pizza, eller server den til en tomatbasert pastarett.
Veyder-Malberg Liebedich Grüner Veltliner 2017
Pris: Kr 249,90
Terningkast 6
Fremragende Grüner Veltliner fremstilt av det anerkjente vinhuset Veyder-Malberg. Dufter av grønne epler, fersken, våt stein og hint av hvit pepper. Oppleves som syrlig og ren i munnen samtidig som vinen har en mineralsk undertone. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Kan fint lagres i ti år til. Anvendelig hvitvin, server den til ristet breiflabb, sjøkreps eller kongekrabbe.
Jacques Lassaigne Les Vignes de Montgueux Blanc de Blancs Extra Brut
Terningkast 6
Pris: Kr 409,90
Knusktørr Champagne fremstilt av Chardonnay-druen. Dufter av sitrus, eple, hav og mineraler. Syrlig og elegant med delikate bobler. Oppleves som frisk og ren i munnen. Tørr sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Kan lagres i opptil ti år til. Server den til piggvar anrettet med skalldyrsaus eller hjemmelaget skalldyrsuppe
Prisene er oppjustert noe etter publisering da prisene har gått opp i 2019.
---------------
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng. 50 – 59: En ekstremt dårlig vin. 60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin. 70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin. 80 – 89: God til meget god vin. 90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste. 96 – 100: En perfekt vin.
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin