Gode viner fra Alsace

30. april 2015Vin
VAKKERT: Naturskjønne omgivelser og gode viner - Riquewihr i Alsace byr på begge deler. Foto: NTB Scanpix.
VAKKERT: Naturskjønne omgivelser og gode viner - Riquewihr i Alsace byr på begge deler. Foto: NTB Scanpix.

Dopff og Weinbach. Det lukter god vin av disse vinnavnene fra Alsace.

Dopff & Irion Gewurztraminer. Smak på det navnet. Hvis du har noen år på baken, vil du selvsagt gjenkjenne dette som ett av vinmerkene på 1970- og 1980-tallet. En aromatisk, søtlig, krydret, roseduftende vin som mange likte, men som lå langt unna nåtidens vinstil.

Alsace

Bindingsverkhus og ultrasøte små landsbyer fra middelalderen. Turistmagneter. Stedet hvor alle verdens pensjonistforeninger busser til. Nesten.

Landsbyen over alle landsbyer i Alsace heter Riquewihr. Der holder Dopff til. Gå inn byporten i sør, så ligger Dopffs lokaler like til venstre, om jeg ikke husker feil. Sett med norske vinøyne har de kanskje det problemet at fortiden holder dem litt i sjakk. Men det er det ingen grunn til. Vit da at Dopff nå har en sensasjonelt god Riesling i sin 2009 Les Murailles. Så tenker du: 2009, er ikke det ganske gammelt for en Alsace?

Jeg svarer: - Nei. Perfekt. Hvis du vil ha en fullmoden vin med mye trøkk. Og Rieslingens stålaktige mineralitet i bakhånd. Les Murailles betyr murene.

Vinbekken

Domaine Weinbach. Vinbekk på norsk. Det navnet forplikter. Så har da også familien bak Weinbach – Faller-dynastiet – bygget opp dette til å bli en av de beste eiendommene i området. Alltid med veldig uttrykksfulle og kraftige viner. Det virker ofte som om Weinbachs marker får mer sol enn andre. Schlossberg Grand Cru er en av dem. En utrolig flott vin i alle årganger. Men her skal vi konsentrere oss om noen av de rimeligere variantene. Cuvée Theo er en av de heftigste rieslingene under Grand Cru-segmentet. Den er oppkalt etter Theo Faller, som bygde Weinbach opp igjen. Hans enke Colette, som døde for ikke så lenge siden, gravla ham like ved huset. De to døtrene Laurence og Cathrine skulle drive videre, men Laurence, som var vinmaker, døde uventet i ganske ung alder, så nå driver Cathrine Faller bedriften alene.

Men nå vil jeg slå et lite slag for en ganske unnselig drue som få kjenner til, men som Weinbach greier å svinge opp til de store høyder: Sylvaner. I Tyskland heter den Silvaner.

Dette er en nøytral, svakt aromatisk drue som vanligvis ikke utpreger seg på noe heftig vis, men som har akkurat de kreftene man trenger for at en vin kan gli pent inn bak mat av mange forskjellige slag.

Viner fra Dopff & Irion

Dopff & Irion Riesling Les Murailles 2009

Alsace, Frankrike

Varenr.: 3042801

Kr 179,90

86 poeng

Dette må være et av de beste kjøpene på Polet. En vidunderlig, passe utviklet Riesling med et klokkeklart, men fløyelsmykt, smaksbilde, sammensatt av modne epler, aprikos, fersken og god mineralitet i underkant. Litt trekk for manglende lengde. Moden årgang, men strammer seg også fint opp i glasset ved lufting og blir mer mineralsk. BU.

Drikk: Nå. Temp: 5-7.

Terningkast: 6

Dopff & Irion Cuvée René Dopff Riesling 2013

Alsace, Frankrike

Varenr.: 299601

Kr 131,80

81 poeng

Dette er en fin Chablis-lignende variant av Alsace-riesling og det er ment som et kompliment. Altså: Ren, mineralsk, epleaktig, grønn, tørr. Middels fyldig. Henger fint sammen.Litt skrapet årgang, bør absolutt dekanteres. BA.

Drikk: Nå. Temp: 5-7

Terningkast: 5-

Viner fra Weinbach

Weinbach Riesling Reserve Clos des Capucins 2013

Alsace, Frankrike

Varenr.: 9622801

Kr 219,90

86 poeng

Svak strågul, forsiktig duft av litchi og annen tropisk frukt, det samme i smaken, også litt grønne epler er med. Denne kjølige årgangen kler Trimbachs ellers ganske så kraftige stil og demper den ned litt. Henger fint sammen, men vil ha godt av et år i kjelleren. BU.

Drikk: Nå-2023. Temp: 5-7.

Terningkast: 5

Weinbach Riesling Cuvee Theo Clos des Capucins 2013

Alsace, Frankrike

Varenr.: 1647401

Kr 259,90

87 poeng

En veldig uttrykksfull Riesling som trumfer den magre 13-årgangen med mango, melon, god mineralitet i bunnen. Middels fylde men mye trøkk. Kan brukes til asiatisk mat med krydder. BU.

Drikk: Nå-2025. Temp: 5-7.

Terningkast: 5

Weinbach Sylvaner Clos des Capucins 2013

Alsace, Frankrike

Varenr.: 1647201

Kr 199,90

84 poeng

Super Sylvaner, streif av aprikos, pære, nordlig fruktighet, litt aromatisk og krydret, men ellers en kjølig smak med modne stikkelsbær i finish. En svært anvendelig vin som kan brukes til mye. Middels fyldig. Liten grønn streng i midten. BU.

Drikk: Nå-2018. Temp: 4-6.

Terningkast: 5

Annen vin fra Alsace

Marc Kreydenweiss Pinot Gris Lerchenberg 2012

Alsace, Frankrike

Varenr.: 561201

Kr 177,90

86 poeng

Naturvin, nesten. Først får den litt råte på nesen, så klarner den og blir til fersken- og eplekjøtt, litt stall, men så blir den en rasevin, nesten. Brunt epleskall, overmodne gule plommer. Streif av honning. Men en pen syre i bakhånd. Litt av en vin! BU.

Drikk: Nå. Temp: 5-7.

Terningkast: 6

Publisert: 30.04.2015 kl. 13:55


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Vin

Hvordan var din opplevelse i dag?